SM-liigalle oma eläkekassa?

Tulevaisuudessa urheilijoiden vanhuuseläke saattaa olla nykyistä parempi.

urheilu
Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela
Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo SaarelaYle

Hallitus on uudistamassa urheilijan tapaturma- ja eläketurvalakia. Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan pääosin tämän vuoden toukokuussa.

Samassa yhteydessä käydään jälleen keskustelua eläkekassoista, SJRY:n toiminnanjohtajan Jarmo Saarelan mukaan urheilujärjestöillä pitäisi olla oikeus perustaa oma eläkekassa.

- Asia on kuitenkin juuttunut byrokratian rattaisiin. Se pitäisi ottaa nopeasti työn alle. Nykyinen urheilijoiden vanhuuseläkejärjestelmä on maksuperusteinen järjestelmä. Jos me saisimme hoitaa asian omasta eläkekassastamme, voisimme tehdä sen huomattavasti pienemmillä kustannuksilla, ja sitä kautta urheilijan vanhuuseläke voisi olla parempi.

SM-liiga ja Pelaajayhdistys ovat keskustelleet mahdollisuudesta. Eläkekassan perustaminen ei vaatisi suuria investointeja tai rekrytointeja, päinvastoin.

- Meillä olisi mahdollisuus kartuttaa eläkekassaa todella pienellähenkilöstöllä kun ensimmäiset eläkemaksut olisivat maksettavana vasta esimerkiksi 25 vuoden päästä 40 vuotiaan pelaajan osalta. Pienempi hallinto, pienemmät kustannukset mutta paremmat korvaukset urheilijoille, Saarela summaa.

- Oma eläkekassa olisi myös kilpailuvaltti, sitä voitaisiin käyttääneuvotteluvalttina hoitokustannuksista keskusteltaessa.

SM-liigan kriisiseura Blues on jättänyt maksamatta tämän ja edellisten kausien eläkemaksuja. Jos vastaava tilanne tapahtuisi oman eläkekassan aikana, pelaajat eivät olisi samanlaisessa pulassa.

- Jos meillä olisi oma eläkekassa, näkisimme heti, miten tilanne elää. Näitä voitaisiin kuitata yhteisistä tuloista, esimerkiksi tv-sopimuksesta, ja pelaajien eläke karttuisi katkeamatta.

- Jos Blues menisi konkurssiin, toimiston ja muiden työntekijöiden eläkkeet karttuvat ihan normaalisti, mutta urheilijoiden maksuperusteinen eläke karttuu vain, jos eläkemaksut on hoidettu, Saarela muistuttaa maksujen tärkeydestä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat