Liigayhtiöiden mesenaatit – tässä ovat kiekkounelman ylläpitäjät ja toiminnan rahoittajat

SM-liigan taustayhtiöiden pääomistajat ovat vaikutusvaltaista väkeä. Moni heistä haluaa vaikuttaa yhtiön päätöksentekoon ja istuu hallituksissa.

Kuva: Yle

Lukko – toimitusjohtaja Timo Rajala (2007–)

Raumalla osataan jääkiekon varainkeruu. Rauman Lukon omistaa muun muassa siivousalalla toimiva Contineo Oy. Contineon suurin osakkeenomistaja yli 90 prosentin  osuudella on taas Raumalaiskiekkoilun Tuki Ry. 

Contineo ja sen tytäryhtiöt kuten RTK-palvelu tekevät hyvää tulosta – ja tätä rahaa valutetaan taas Lukon toimintaan. Contineo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Rauno Mokka on istunut pitkään myös Lukon hallituksessa. Tammikuussa 2016 Mokka tilalle hallitukseen nousi Contineo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Leppälä.

JYP – toimitusjohtaja Kari Tyni (2012–2016)

JYP Jyväskylä Oy:n hallitus koostuu yhtiön omistajista. Jukka Seppänen on toiminut puheenjohtaja vuosikausia. Seppäsen ja Esa Polaksen omistama Pose Oy on JyP Jyväskylä Oy:n suuromistaja 45,85 prosentin osuudella. Henkilökohtaista omistusta kaksikolla on yhteensä 11,7 prosenttia. Yhtiön muita osakkaita ovat hallituksen jäsenten Sari Ekosen Rito Oy sekä Rauno Lyytisen Virvelans Oy kumpainenkin 13,71 prosentin osuuksilla, Heimo Viinasen HV Holding Oy 10 prosentilla sekä toimitusjohtaja Tynin Viestintä Kari Tyni Oy noin viiden prosentin osuudella.

Blues – toimitusjohtaja Mika Rautio (2015–)

Espoon Bluesin taustayhtiö Jääkiekko Espoo Oy on laajentanut omistustaan useilla osakeanneilla sitten vuoden 2011 perustamissopimuksen ja kolmen omistajan, Mika Raution, Daniel Pasternackin ja Antti Ruudun. Ennen käynnissä olevaa joukkorahoitusantia, joulukuussa 2015 yhtiön pääomistajiin kuuluvat istuva toimitusjohtaja ja perustajaosakas Mika Rautio Diligo Oy:n kautta ja omalla nimellään (yht. 400 osaketta), Espoon Areenat Esar Oy (355 osaketta) , Daniel Pasternack (301 osaketta), sekä Jussi Salonojan Tapiolan Monitoimiareena Oy (300 osaketta).

Tapiolan Monitoimiareena Oy omisti jo vuonna 2014 Jääkiekko Espoo Oy:sta 21,9 prosenttia.

TPS – toimitusjohtaja Mika Eskola (2015–)

TPS:n suuromistajiin kuuluu videopeliyhtiö Supercellin perustajat Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen. Molemmat pitävät hallussaan noin 17 prosentin äänivaltaa. Turun Palloseuran säätiö kuuluu myös isoimpiin omistajiin noin 14 prosentin äänivallalla. Reilun yhdeksän prosentin äänivaltaa pitää entinen NHL-maalivahti Miikka Kiprusoff. Myös viestintäkonserni TS-yhtymä omistaa TPS:ää.

KalPa – toimitusjohtaja Toni Saksman (2013–)

KalPan pääomistaja on Sami Kapanen 55,4 prosentin osuudellaan. Pienomistajia on lukuisia, mutta Kapasen jälkeen suurin omistaja on Ponsse Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja omistaja Juha Vidgren. Vidgren omistaa KalPasta 9,6 prosenttia. NHL-uransa lopettanut Kimmo Timonen omistaa seurasta noin kuusi prosenttia.

Ässät – toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki (2004–)

HC Porin Ässät Oy:n pääomistaja on Porin Ässät Ry 84 428 osakkeella. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on Mikko Juusela. Pienomistajiin kuuluu Tero Jalkanen 100 osaketta, Antero Kivelä 14 osaketta, Savokarla Oy 14 osaketta, ja Seppo Euren 7 osaketta.

Ilves – toimitusjohtaja Esa Honkalehto (2014–)

Ilveksen pääomistaja on suomalaissyntyinen kiinteistösijoittaja Vincent Manngard yli 50 prosentin osake-enemmistöllä ja äänivallalla. Manngard asuu Yhdysvalloissa. Ilveksen toisiksi suurinta äänivaltaa pitää rakennusyrittäjä Petri Hietanen. Hietanen valvoo omistuksiaan myös yhtiön hallituksesta käsin.

Pelicans – toimitusjohtaja Ilkka Kaarna (2005–)

Pelicansin viisi pääomistajaa istuvat yhtiön hallituksessa. Yhteensä Sami Kallinen, Tommi-Jussi Kurkaa, Jarno Lindeman, Tomi Veijalainen ja Pasi Nurminen omistavat 75 prosenttia yhtiön osakkeista. He kaikki toimivat myös Pelicans Ravintolat Oy:n hallituksessa. Kallinen, Kurkaa, Lindeman ja Veijalainen ovat yrittäjiä.

Kärpät – toimitusjohtaja Juha Junno (1996–)

Oulun Kärppien pääomistaja on Kärppä-säätiö 77 prosentin osuudella. Pienomistajia on lukuisia ja kaiken kaikkiaan eri osakkeenomistajia on 246 kappaletta.  Kärppä-säätiön jälkeen suurin omistus on hallituksen jäsen Arto Ylimartimon Head Invest Oy:llä, jolla on hallussaan 5,5 prosentin äänivalta. Hallituksen jäsen Tommi Virkkunen omistaa 18 800 osaketta ja noin viiden prosentin äänivallan. Seuraavaksi suurimmat osakkaat ovat Hannu Tapio Hakko  (7157 osaketta) ja Kalajoen Junkkareissa ja Oulun Kärpissä pelaajauransa aloittanut NHL-tähti Jussi Jokinen. Jokisen omistus on 4000 osaketta. Kärpissä omistajaohjaus on toteutettu siten, että osa Kärppä-säätiön hallituksen jäsenistä istuu myös osakeyhtiön hallituksessa.

HIFK – toimitusjohtaja Jukka Valtanen (2008–)

Helsingin IFK osakasluettelo muistuttaa katsausta Suomen rikkaisiin sukuihin. Liigaseuran omistajien joukossa on muun muassa Ehrnroothin, Rosenlewin, Pauligin, Pentin, Gyllingin, Björnbergin ja Benskyn suvun edustajia.

 IFK:lla on yhteensä 29 omistajaa. Suurin omistaja on aatteellinen yhdistys Ligaföreningen IFK, joka omistaa seurasta noin 43 prosenttia. Toiseksi suurin omistaja on Gustaf Björnberg noin 22 prosentin osuudellaan. Björnberg on metsäteollisuusyhtiö Myllykosken omistajasuvun perijä.

SaiPa – toimitusjohtaja Riku Kallioniemi (2011–2016), Marko Ek (2016–)

SaiPan suurin omistaja on T.T. Rauta Oy:n yrittäjä Timo Tersa 24,91 prosentin ääniosuudella. Tersan ohella Jouni Okko Okimar Invest Oy:sta omistaa yhtiöstä saman osuuden. Pienemmät osuudet ovat sijoitusalan yrittäjä Tuomo Räsäsellä (16,51%), yrittäjä Kari Koskimiehellä (16,51%), maalivahti Jussi Markkasella (10,81%), SaiPan toimitusjohtajana aiemmin toimineella Timo Tikkisellä (5,21%) sekä SaiPa ry:llä (1,15%).

Tappara – toimitusjohtaja Mikko Leinonen (1999–)

Tappan taustayhtön Tamhockey Oy:n suurin osakkeenomistaja on zabludowicz Trust, edustajaan Ronald Grönlund (23 335 osakettal). Grönlund on Tapparan entinen markkinointijohtaja ja nykyinen kehitysjohtaja, ja toimi konkurssiin päätyneen lentoyhtiö Wingo xprs:n toimitusjohtajana. Zabludowicz Trustin omistajana toimi miljardööri Chaim ”Poju” Zabludowicz.

Muita osakkeenomistajia ovat Sirkka Hagman (5000 kpl), Antti Peltonen (8000 kpl), Erkki Peltonen (15728 kpl), Esko Penttilä (7000 kpl), TW-Laskentapalvelut Oy Tommy Westerberg (5000 kpl). Yhteensä osakkeita on 99 731 osaketta. Hagman on tekniikan tohtori ja toimii liiketoimintajohtaja Pihlajalinna Oy:ssä. Erkki Peltonen on Sähköpeko Oy:n perustaja, josta kasvoi Peko-konserni. Yhtiön toimitusjohtajana toimi Erkki Peltosen poika Antti Peltonen. Peltoset myivät perheyhtiön ruotsalaiselle Bravida-konsernille viime vuoden keväällä. Esko Penttilä on liikeneuvos, Matkapojat Oy:n hallituksen puheenjohtaja, Länsilinjat Oy:n entinen toimitusjohtaja sekä Linja-autoliiton entinen puheenjohtaja. TW-Laskentapalvelut Oy on vuonna 1959 perustettu tilitoimisto, jonka toimitusjohtajana Tommy Westerberg toimii.

Pääosakkaat muodostavat myös Tapparan hallituksen.

HPK – vt. toimitusjohtaja Timo Virtanen (2015-)

Osakeanti on vielä käynnissä, joten viimeisintä osakasluetteloa ei ole vielä tehty. HPK Kiekkoilun Tuki Oy:n pääosakkaat olivat HPK Edustusjääkiekko Ry, HPK-Juniorijääkiekko Ry, Aina Group Oyj, Etelä-Hämeen Osuuspankki, Lammin Säästöpankki sekä Pekka Vihma.

Yhdistyksen yhdistyttyä osakeyhtiöön, osakkaat pysyivät ennallaan, mutta HPK Edustusjääkiekko ry ja HPK-Juniorijääkiekko Ry menettivät korkeimman äänivallan ja pääomistajuuden yhtiössä. Yhtiön toimitusjohtaja ja yhdistyksen toiminnanjohtajana toiminut Risto Korpela irtisanottiin joulukuussa 2015.

Sport – toimitusjohtaja Tomas Kurtén (2016-)

Sportin salassa pidetty pääomistaja on 17,3 prosentin osuudellaan Martti Ehrnrooth. Toiseksi suurin omistus on teollisuusyritys Vaconin varatoimistusjohtaja Heikki Hiltusella. Hiltunen kasvatti Sportista omistustaan vuoden 2014 loppupuolella ja omistaa nyt 11,3 prosenttia osakkaista. Hän on toiminut Sportin hallituksen puheenjohtajana jo mestiskausista lähtien. Yhteensä osakkeita yhtiössä on 11 820 kappaletta ja pienomistajia on lukuisia.

KooKoo – toimitusjohtaja Sakari Välimaa (2011-)

Vuonna 2014 perustetun KooKoo Hockey Oy:n suurimpiin omistajiin kuuluvat vuoden 2015 alun tietojen mukaan Kim Hyppönen (170 kpl) 17 prosentin osakeosuudella, Ruohtula Pahto/Suomen Majoitusmestari Oy (200 kpl) 20 prosentin osuudella, Jukka Linnavuori (100 kpl) 10 prosentin ja Seppo Ora (110 kpl) 11 prosentin osuuksilla.  Kaikki yhtiön hallituksen jäsenet omistavat yhtiön osakkeita.

Jukurit – toimitusjohtaja Harri Tammiruusu (2015-)

Ensi kaudella liigaan nousevan Jukureiden pääomistaja on mikkeliläinen liikemies Jukka Toivakka. Toivakka on ministeri Lenita Toivakan (Kok.) puoliso. Toivakka on Jukurit HC Oy:n hallituksen ainoa varsiainen jäsen. Toivakka toimi Jukurit Ry:n nimissä ja hankki yhdistyksen mestisliiketoiminnan syntyneelle osakeyhtiölle. Toivakan mukaan Jukureihin on nyt sijoittanut seitsemän paikallista sijoittajaa, jotka liittyvät yhtiön hallitukseen seuraavassa yhtiökokouksessa. Toivakka ei toimittanut Ylelle osakasluetteloa pyynnöstä huolimatta.