Suora

  • Urheiluruutu

Hän on Vaasan Sportin salassa pidetty pääomistaja – paikallinen miljonääri

Liigassa toista kautta tahkoava Vaasan Sport ei ole tähän saakka paljastanut kuka on liigayhtiön pääomistaja.

urheilu
Vaasan Sport logo SM-liiga Liiga
Liiga

Vaasan Sport vahvisti omistustaan vuoden 2014 lopussa, kun hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen osti yhtiöstä syrjään jättäytyneen ja myös hallituksessa istuneen Erkki Raunion osakkeet. Samoihin aikoihin Hiltusen 15 prosenttiin kasvanut omistus kalpeni toisen sijoittajan rinnalla.

HIFK:n nykyinen päävalmentaja Antti Törmänen myi kaikki Sport-osakkeensa henkilölle, joka halusi pysyä ja on pysynyt tähän saakka salassa.

Yle Urheilun tietojen mukaan Sportin pääomistaja on Suomen rikkaimpiin sukuihin kuuluvan Ehrnroothin omistajasuvun Martti Ehrnrooth 2050 osakkeella ja 17,3 prosentin ääniosuudella.

– Tässä on nyt näin päässyt käymään, että sijoitin rahaa. Rahoille kyllä löytyisi varmasti taloudellisesti järkevämpiäkin kohteita, Ehrnrooth kertoo Ylelle.

"Paikallispatrionismi" ajoi omistajaksi

Ehrnroothilla ei kertomansa mukaan ole suuria intohimoja jääkiekkoon esimerkiksi oman taustansa vuoksi, sillä hän rikkoi lajissa aikoinaan polvensa.

Kyseessä oli enemmän paikallispatriotismi, jossa useampi taho halusi pelastaa Sportin konkurssilta.

– Aikoinaan kun Sport oli konkurssin partaalla niin tietty porukka meillä päätti, että kai me voimme tuon tuoda kuiville ja sinne on tullut upottua vain entistä syvemmälle. Sinne piti laittaa karvahatullinen enemmän kolikoita kuin taskuista löytyi. Saatiin siinä vaiheessa sopiva valmentaja, ryhdyttiin tekemään kustannustehokkaita mieshankintoja ja sitten saatiin pikkuhiljaa nokkaa pinnalle, hän kertoo.

Mitä salassa pysytellyt ja myös jatkossa taustalla pysyvä sijoittaja haluaisi muuttaa liigassa?

– Ainoa mitä olen vähän kritisoinut, ovat nämä pelaajien siirtymiset joukkueesta toiseen isompien palkkioiden perässä. Pitäisi olla myös joku raja ulkomaalaisille pelaajille. Nämä kultakimpaleet, maalipyssyt ei enää liiku kovin halvalla. Se on onnenkantamoinen jos saa nuoren kaverin, josta kasvaa edustusjoukkuepelaaja. Sitten ne jo lähtevätkin rahakkaampien tarjouksien perään.

– Se on nyt karannut tällaiselle mallille, että miehet ovat ammattilaisia ja niitä kuskaillaan linja-autolla paikasta toiseen. Sinänsä karsea ammatti, koska joutuu olemaan kotoa niin paljon poissa. Näyttää siltä, että halukkaita tuohonkin ammattiin on. Ihminen on sellainen kumma, että kun numero on rinnassa, niin pulssi nousee. Kyllä siellä katsomossakin on kiva käydä, ja tappion jälkeen on mieli maassa.

Vuonna 2014 Sport-sijoittajan pääomatulot olivat 13,67 miljoonaa, joka vastasi 597 suomalaisen keskimääräistä vuosituloa. Pohjanmaalla vaikuttava Ehrnrooth oli verotiedoissa Suomen 13:sta eniten ansaitseva.

Ehrnrooth on myös toiseksi suurin omistaja taajuusmuuttajia valmistavassa Vaconissa, jonka yrityskauppa tanskalaiselle Danfoss-konsernille tuotti Ehrnroothille 22 miljoona euroa vuoden 2014 loppupuolella. Sportin hallituksen puheenjohtaja ja toiseksi suurin osakkeenomistaja Heikki Hiltunen toimii Vaconin varatoimitusjohtajana.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat