Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Kärppä-säätiö vaatii tulojen mukaan elämistä - selkäreppua ei ole

Jääkiekon SM-liigaseurojen taustayhtiöiden hallituksissa istuminen ei ole kovin rahakasta puuhaa. Liigaseuroista erottuu kuitenkin Oulun Kärpät, jonka tasaisen hyvä tulos syntyy tiukalla omistajaohjauksella.

urheilu
Juha Junno kuvassa
Kärppä-säätiö pitää Juha Junnon johtamalle Oulun Kärpät Oy:lle tiukkaa omistajaohjausta.Tomi Hänninen

Oulun Kärppien pääomistaja on Kärppä-säätiö, joka on pystynyt omistajana nauttimaan osakeyhtiön tasaisen hyvästä tuloksesta. Oulun Kärpät Oy:n kannattavuuden salaisuus on pääomistajan vahva omistajaohjaus, jonka tuloksena yhtiö on jakanut myös osinkoja.

- Silloin aikoinaan kun Kärppä-säätiötä perustettiin ja Oulun Kärpät osakeyhtiö syntyi, niin lähtökohdaksi asetettiin se, että kun halutaan liigatason jääkiekkoa harjoittaa ja harrastaa, niin eletään tulojen mukaan. Lähtökohta oli myös se, että meillä on erikseen liigakiekkoa toteuttava osakeyhtiö, yleishyödyllistä tehtävää hoitava säätiö ja erikseen yhdistys hoitamassa junioritoimintaa. Tämä kolmikko ja yritysperhe on ollut onnistunut rakenne ja on turvattu tulevien kiekkoilijoiden kasvatus, kertoo säätiön puheenjohtaja Timo Levo.

Kärppä-säätiö ei sulata itse sellaista ajattelua, jossa liigayhtiöiden tappiot kuitataan omistajan pussista.

- Meillä ei ole sellaista selkäreppua, josta me ammennettaisiin ne tappiot pois. Lähtökohta on ollut että osakeyhtiön pitää pysyä omillaan. Tuottojen pitää kattaa kulut, se on minimitaso ja jos siitä ylijäämää jää niin hyvä niin. Mahdollinen voitto on myönteinen uutinen.

Säätiö ylläpitääkin vuodesta 1996 Juha Junnon johtamalle osakeyhtiölle tiukkaa omistajaohjausta.

- Meillä on omistajaohjaus toteutettu siten, että säätiö edustaa virallisesti itseään ainoastaan yhtiökokouksessa, jossa kaikki osakkaat ovat läsnä. Toinen ulottuvuus on, että osa säätiön hallituksen jäsenistä työskentelee myöskin osakeyhtiön hallituksessa, jolla varmistetaan se että kokonaisuus soutaa samaan suuntaan, Levo kertoo.

Oulun Kärpät Oy on poikkeus muihin liigayhtiöhin verrattuna myös hallituspalkkioiden suhteen. Kun suurin osa liigaseuroista ei maksa lainkaan tai hyvin niukasti palkkioita hallituksen jäsenille ja puheenjohtajalle, on Kärpissä voimassa kuukausipalkkio.

Hallituksen puheenjohtaja tienaa luottamustoimestaan 1000 euroa kuukaudessa ja jäsenelle maksetaan 500 euroa kuussa. Kärppien puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2010 Tommi Virkkunen, joka istuu myös Oulun Kärpät Oy:n suuromistajan Kärppä-säätiön hallituksessa.

Oulu Kärppien hallituksen monivuotisista jäsenistä Kärppä-säätiön hallituksessa toimivat myös yrityssaneerauksiin erikoistunut Finnveran apulaisjohtajana toiminut Jari Pirinen, useissa yrityksissä johtohenkilönä vaikuttava Arto Ylimartimo ja Heikki Kontsas. Oulun kaupungin riskienhallintapäällikkönä työskentelevä Kontsas on myös Jääkiekkoliiton liittovaltuustossa varapuheenjohtajana.

Yritysmaailmassa nämä eivät ole kovin suuria palkkioita, mutta muihin liigaseuroihin verrattuna merkittäviä. Kannattavana ja myös osinkoa omistajilleen jakavan yhtiönä Kärpillä on niihin varaa.

- Kärppä-säätiö perustettiin aikoinaan siihen tarkoitukseen, että se omistaa osakeyhtiön osake-enemmistön. Lähtökohtaisesti säätiötä perustettaessa tavoitteena oli, että meillä on omistus, joka pystyy kehittämään pohjoissuomalaista jääkiekkoa. Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että Kärppä-osakeyhtiö on menestynyt hyvin.

Muista yhtiöistä esimerkiksi tappioita tehnyt Rauman Lukko maksaa hallituksen jäsenille 200 euroa ja puheenjohtajalle 300 euroa kokouksesta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat