Suora

  • Sportmagasinet

Jukureiden satojentuhansien tappiot ja 1,8 miljoonan liigaosake

Mikkelin Jukureiden liiketoiminta on ollut vuosikausia tappiollista. Kuinka yhtiö aikoo kehittyä kannattavaksi liigaseuraksi kun se kärsii jo valmiiksi vakavista kannattavuusongelmista?

urheilu
Jukurit Mestis 2015
Mikkeliläisyleisön unelma toteutuu syksyllä, kun Jukurit nousee SM-ligaan ostamalla 1,8 miljoonan euron liigaosakkeen.Juho Liukkonen / Yle

Tulevalla kaudella liigaan nousevan Mestisjoukkue Mikkelin Jukureiden taustayhtiö Jukurit HC Oy on tehnyt tappiota viiden tilikauden ajan. Rahoituserien ja verojen jälkeen nettotuloksessa, eli varsinaisen toiminnan tuloksena tarkasteltuna tappiot ovat 494 000 euroa viideltä tilikaudelta. Yhtiön operatiivinen toiminta on pahasti tappiollista, sillä reilusta 800 000 eurosta aina 1,2 miljoonaan kasvanut liikevaihto ei ole yhtenäkään vuonna kattanut yrityksen toimintakuluja.

- Meillä on ollut viime vuodet sellainen tilanne, että ollaan panostettu tietoisesti toiminnan kehittämiseen, palkattu lisää henkilökuntaa ja rakennettu jäähalliolosuhteita paremmaksi ja tehty sinä yhteydessä tappiollisia tilinpäätöksiä. Mestistasolla tällä alueella ei ole pystytty parempaan tulovirtaan. Nyt kun liigastatus on saavutettu niin tilanne on täysin toinen, kommentoi yhtiön perustaja ja omistaja Jukka Toivakka.

Käyttökatteet, eli kuinka paljon yrityksen liikevaihdosta jää katetta kun siitä vähennetään yrityksen toimintakulut, ovat olleet vuosi vuodelta negatiivisia. Katevaje oli pienimmillään vuonna 2011, jolloin se oli 10 000 euroa. Vuonna 2012 vajetta syntyi jo 118 000 euroa, vuonna 2013 80 000 euroa. Kahtena edellisenä vuonna käyttökatteet painuivat 124 000 ja 107 000 euroon.

Operatiivisen toiminnan vaikeuksista kertoo myös Jukureiden negatiiviset liiketulosprosentit viiden vuoden ajalta. Heikoimmillaan tunnusluku on ollut -14,05 prosenttia, kun viimeisen kahden vuoden aikana se on asettunut -10 prosentin tienoille.

- Nämä Mestis-kaudella syntyneet tappiot on katettu kaikki omistajien panostuksella. Siinä mielessä meillä ei ole vanhoja rasitteita. Haaste on, että pystytään liigatasolla voitolliseen toimintaan. Lähdemme liikkeelle varovaisesti eli liigan pienemmillä, reilun kolmen miljoonan euron budjetilla, Toivakka sanoo.

Oman pääoman tuotto, eli yrityksen kannattavuudesta ja yrityksen kyvystä huolehtia omistajien yritykseen sijoittamista pääomista kertova luku on huono. Kun alle viiden prosentin tunnusluku luetaan heikoksi, on Jukureiden oman pääoman tuotto heikentynyt viimeisen kahden vuoden aikana -188,59 prosentista -662,97 prosenttiin.

Myös sijoitetun pääoman tuotto, eli yritykseen sijoitetun rahan tuotot ovat heikot. Jukureiden sijoitetun pääoman tuotto on roimasti alle kolmen prosentin heikon rajan. Vuonna 2012 edellisen vuoden -5,92 prosenttia heikentyi -60,48 prosenttiin. Viimeisenä kahtena vuonna tuotto on ollut -30 prosentin kieppeillä.

- Jos sijoittaja haluaa maksimaalista tuottoa, niin jääkiekkoseuraan sijoittaminen ei ole kovinkaan fiksua. Tähän liittyy niin paljon muita arvoja, että haluaa olla urheilu- ja elämysbisneksessä mukana. Se merkitsee enemmän sijoittajille kuin osingot, Toivakka sanoo.

Myös yhtiön vakavaraisuutta ja tappion sietokykyä mittaava omavaraisuusaste on heikentynyt merkittävästi. Vuoden 2011 reilun 42 prosentin hyvä taso on heikentynyt viiteen prosenttiin. Yrityksen omavaraisuus on välttävä kun se on 15–25 prosenttia.

Jukureiden oma pääoma, eli yritystoiminnan perusta, on ollut menetettynä kolmena edellisenä vuonna. Vuonna 2013 oma pääoma oli negatiivinen 52 000 euroa, vuonna 2014 189 000 euroa ja viime vuonna 171 000 euroa. Yhtiö on kompensoinut tasettaan pääomalainalla, jolla se on saanut oman pääoman niukasti positiiviseksi. Menettelyllä Jukurit on välttänyt velvoitteen tehdä osakeyhtiölain vaatima ilmoitus Kaupparekisteriin oman pääoman menetyksestä luotonantajien tiedoksi.

Pääomalainaa yhtiö sai osakkeenomistajilta 10 vuoden laina-ajalla ja kolmen prosentin korolla. Tasekirjan mukaan lainan ja pääomien lyhentäminen aloitetaan tämän vuoden kesäkuussa. Korkoa summalle oli kertynyt viime tilikauden tilinpäätöspäivänä reilut 18 500 euroa. Toivakan mukaan viime aikoina Jukurit on saanut uusia osakkeenomistajia.

- Meidän oma pääoma on plussalla, koska me annettiin osakaslainoja ja pääomalainoja omistajilta.

Jukureilla riittää haastetta kerrakseen, sillä alueellinen kilpailu on kovaa. Vähän yli sadan kilometrin säteellä Mikkelistä on viisi liigaseuraa: KalPa, SaiPa, Pelicans, KooKoo ja JYP.

- Kaupungit on omia markkina-alueitaan, me ei kilpailla katsojista ja yhteistyökumppaneista. Jukurit ei ole osinkoja jakanut, että siinä mielessä yhtiöstä ei ole omistajille otettu ulos toistaiseksi yhtään mitään. Se on vähän kuin jääkiekon startup-yritys, jossa on rakennettu liigakuviota ja omistajat pyrkii siihen, että heidän panostuksellaan Mikkelissä pystytään pelaamaan liigakiekkoa. Tämä tavoite on nyt saavutettu.

Suosittelemme

Tuoreimmat