Suora

  • Hiihdon Suomen cup
  • Hiihdon Suomen cup
  • Pikaluistelun MC: Stavanger
  • Urheiluilta: Urheilukansanradio
  • Urheiluruutu
  • Pikaluistelun MC
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Liigaan nostettu tappiollinen Jukurit on yhden miehen valtakunta

Ensi kaudelle liigaan nouseva Mikkelin Jukurit on yhden miehen, Suomen Jääkiekkoliiton johtoon pyrkineen Jukka Toivakan taloudellisesti kannattamaton imperiumi.

urheilu
Jukka Toivakka.
Jukka Toivakka (arkistokuva)Petri Vironen / Yle

Mikkelissä nähdään ensi syksystä lähtien liigakiekkoa. Taloudellisesti Jukureille on kuitenkin edessään valtava ponnistus. Seuran toiminnasta vastaava taustayhtiö Jukurit HC Oy on tehnyt viimeisen viiden tilikauden aikana tappiota lähes puoli miljoonaa euroa.

Jukurit HC Oy:n taustalta löytyy mikkeliläinen liikemies ja paikallisen mahtisuvun edustaja Jukka Toivakka. Viime syksynä Toivakka pyrki Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi, mutta ei tullut valituksi. Jukureiden toimintaa pyörittävän yhtiön hallituksen ainoa jäsen on Toivakka itse. Osakeyhtiölain vaatimana hallituksen varajäsenenä on mikkeliläinen vakuutusmeklari.

Toivakka toimi myös Jukureiden toimitusjohtajana.

– Tämä on ollut tällainen tekninen seikka. Käytännössä omistajakokoukset ovat olleet ne, jotka ovat tehneet näitä ratkaisuja. Me olemme pitäneet tietoisesti hallituksen pienenä, eikä siinä ole mitään sen kummempaa, Toivakka kommentoi.

Toivakka piti muun muassa kesäkuussa 2009 hallituksen kokouksen, jossa läsnä oli Jukurit ry edustajanaan Jukka Toivakka edustaen 10 000 osaketta ja ääntä. Toivakka oli pöytäkirjan mukaan avannut kokouksen, toiminut sen puheenjohtajana ja laatinut kokouksen pöytäkirjan.

Toivakan yksinään pitämän kokouksen aiheena oli osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen tarjota Jukurit ry:n yhteistyökumppaneille mahdollisuus merkitä osakkeita 15 euron hintaan. Käytännössä Toivakka keräsi johtamalleen osakeyhtiölle varoja, jonka avulla yhtiö osti Jukureiden taustayhdistykseltä Mestis-sarjapaikan sekä joukkueen liiketoiminnan.

Pöytäkirjaan on merkitty, että kaikki päätökset tehtiin yksimielisesti ja Toivakka itse tarkasti pöytäkirjan.

– Jukurit ry perusti osakeyhtiön ja osakeyhtiö on tehnyt osakeanteja, joissa mikkeliläiset yritykset ja yksityishenkilöt ovat merkinneet näitä osakkeita. Ihan alusta alkaen on ollut sama omistajapohja. Tässä on vankka mikkeliläinen omistajakunta, joka tällä hetkellä käyttää valtaa ja tekee päätöksiä Jukureiden asioista.

Yle pyysi Toivakalta Jukureiden osakasluetteloa, mutta hän ei asiakirjaa lähettänyt.

Vuonna 2013 Toivakka piti jälleen itsekseen hallituksen kokouksen. Pöytäkirjassa Toivakka toteaa kokouksen olevan laillinen ja päätösvaltainen. Tämän jälkeen Toivakka kirjasi pöytäkirjaan ”päätettiin valita toimitusjohtajaksi Pekka Lipiäinen”.

– Kyllä meillä on ollut samat omistajat tässä osakeyhtiössä koko ajan, yhtiökokouksen, omistajakokouksen kautta on päätökset tehty, niin toimitusjohtajavalinnatkin kuin muutkin. Ulospäin ehkä näyttää paperilla pikkasen hassulta tämä, ihan normaalisti osakeyhtiölainsäädännön puitteissa on toimittu. Meidän omistajat on tiivis porukka, seitsemän henkilöä ja sillä porukalla on kaikki päätökset yhdessä tehty.

Sittemmin Lipiäisen ja Toivakan tiet erosivat ja Toivakka pestasi Jukureiden toimitusjohtajaksi Harri Tammiruusun vuoden 2015 lopussa.

Toivakka: Hallitukseen tulee lisää jäseniä

Toivakan mukaan yhtiön hallitus tulee kasvamaan seuraavassa yhtiökokouksessa.

– Meillä on osakeyhtiön yhtiökokous tulossa ja hallituksessa tulee sen jälkeen olemaan varmaankin viisi henkilöä. Uusi hallitus perustetaan varmaankin siitä syystä, että sinunkin mielestä se on niin ihmeellistä että meillä on ollut vain yhden miehen ja yhden varajäsenen hallitus. Me vahvistetaan sitä, että se näyttää myöskin ulospäin varmaankin sitten paremmalta. Sinänsä se ei meidän toimintaa millään lailla muuta.

Minkälaisia ihmisiä Jukureiden uudessa hallituksessa oikein on?

– Se koostuu meidän omistajista ja meidän omistajina on mikkeliläisiä yrityksiä ja yrittäjiä. Eli liike-elämän parissa toimivia henkilöitä. Tällä hetkellä ei hallituksen jäsenenä ole paperilla varmaan muita kuin minä.

Suosittelemme

Tuoreimmat