Suora

  • Urheiluilta: Puhetta liikunta- ja urheilututkimuksesta
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sportin Heikki Hiltunen: “Liigaosakkeen hinta ei reilu”

Vaasan Sport on tehnyt 2010-luvulla kolmena vuonna voitollisen tuloksen. Yhtiö aikoo valvoa etuaan, jos liigaosakkeen arvo muuttuu.

urheilu
Heikki Hiltunen, Vaconin entinen varatoimitusjohtaja, Jääkiekkoliiton puheenjohtajaehdokas.
Heikki Hiltunen (arkistokuva)Leijonat.fi

Sport haki vuosia liigaan, sillä kasvaminen Mestiksessä kävi mahdottomaksi. Sekä Sport että KooKoo joutuivat maksamaan liigassa pelaamista edellyttävästä liigaosakkeesta 1,8 miljoonaa.

- Olisin toivonut että osake olisi ollut maltillisempi. Tiedän, että siellä on ollut eri seuroilla eri hintoja osakkeista. Eihän se tunnut reilulta, että seurat maksaa niin paljon. Ymmärrän sen logiikan millä se arvo on määritetty ja siitä voi olla montaa eri mieltä, kertoo Sportin hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen.

Osakkeen hinnan ovat päättäneet Jääkiekon SM-liiga Oy ja Jääkiekkoliitto ja se perustuu liigan brändiarvoon ja televisiointikorvauksiin. Televisiointioikeudet omistava Sanoma teki kuitenkin alaskirjauksia oikeuksiin.

- En halua siihen lähteä enemmän arvostelemaan, toivon että se hinta olisi ollut alhaisempi ja tasa-arvoisempi, me on hyväksytty pelisäännöt ja niillä mennään. Olen tottunut sellaiseen, että kun on säännöt sovittu niin silloin sopeutetaan oma toiminta siihen. Tietysti jos osakkeen arvo muuttuu niin kyllähän meidän pitää olla herkkänä siinä, että onko se arvostus kohdallaan niin kauan kuin osake on maksettu.

Liigan brändiarvo onkin koetuksella, sillä kahden viime kauden ajan suurin osa yhtiöistä on tehnyt mittavia tappioita. Osa seuroista on tehnyt arvonkorotuksia liigaosakkeeseen, jolla on paranneltu heikkoa oman pääoman määrää.

- Jos talousjohtaminen on kunnossa, niin ei se korvaus mikä siitä maksetaan ole mahdoton sillä perusteella, jos se arvo säilyy osakkeessa. Se kysymys on säilyykö se, ja se säilyy sitä kautta, että brändiarvo säilyy liigalla. Siitä syystä johtaminen ja seurojen kunto on erittäin oleellinen asia liigaosakkeen arvon määrityksessä. Sitten kyse on siitä, miten kukin seura määrittää arvon omaan taseeseen. Me on käyty siitä keskustelua, että mikä se reaaliarvo voi olla taseessa, jotta kestää pitkällä tähtäimellä ja on arvostettu oikein.

Liigaan nousevat yhtiöt maksavat osaketta suoraan televisiointikorvauksesta. Hiltunen olisi toivonut, että heidän maksamansa raha olisi ohjattu toiminnan kehittämiseen.

- Minä tietysti olisin toivonut henkilökohtaisesti, että se osakeraha mitä me, KooKoo tai Jukurit maksetaan, niin siitä suurin osa olisi voitu ohjata suoraan näiden seurojen toiminnan ja olosuhteiden kehittämiseen. Sitä kautta olisi velvoitettu tuomaan lisää kilpailukykyä liigaan ja olemaan valmiimpia liigaan alusta alkaen, kuin että se menee osakeyhtiön taseeseen, Hiltunen kommentoi.

Osakeyhtiölain ja liigaosakkeen ehtojen perusteella nousevilla yhtiöillä ei ole äänioikeutta SM-liiga Oy:n hallituksessa ennen kuin koko merkintähinta on maksettu.

- Yhteisellä päätöksellä me on tähän saakka saatu se oikeus olla siellä tasapuolinen kumppani vaikka ei ole maksettu kokonaan osaketta. Muut seurat on siihen suostunut. Niin kauan kun se niin toimii, niin asia on ok, me on tiedostettu se, että osakeyhtiölain mukaan se on näin silloin kun me lähdettiin tähän mukaan. Meillä on tietysti mahdollisuus maksaa se osake nopeammin, mutta silti se ääni olisi yksi 15:sta tai 16:sta.

Mikäli liigaosakkeen hintaa muutetaan tulevaisuudessa, aikoo Sport valvoa etuaan.

- Jos osakkeen hintaa arvioidaan uudelleen, niin kyllä me halutaan keskustella siitä, että onko meidän osakkeen hinta mitä me on maksettu siitä tai tullaan maksamaan, niin onko se se hinta mitä me seurana maksetaan. Totta kai haluamme vartioida omaa etuamme. Tällä hetkellä uskon, että nousevat seurat joutuu tuon hinnan maksamaan.

Suosittelemme

Tuoreimmat