Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • He pelaavat rahasta
  • Välierä: Pauli Nevala - keihäänheittäjä
  • Elävä arkisto: Pesäpallo - Suomen kansallispeli

Kallista lystiä – liigaseurat ongelmissa palkkakulujen vuoksi

SM-liiga seurojen on kasattava kilpailukykyinen joukkue, jotta menestystä tulee ja yleisöä saadaan houkuteltua katsomoihin. Huippuja ei kuitenkaan saa halvalla, mikä aiheuttaa ongelmia.

urheilu
Kärpät mestaruus ratkeaa
Kärppien viime kevään mestarijoukkueen kauden palkkakulut olivat yli kuusi miljoonaa euroa.Tomi Hänninen

SM-liigajoukkueiden liiketoiminnan peruskivi on kilpailukykyisen joukkueen kasaaminen. Viimeisen viiden vuoden aikana seurojen kustannukset ovat kasvaneet rajusti. Osa joukkueista maksaa pelaajilleen selvästi muita enemmän.

Palkka- ja henkilöstökustannuksilla mitattuna SM-liigayhtiöiden kulut ovat kasvaneet selvästi vuoden 2010 jälkeen. Kuusi vuotta sitten liigaorganisaatioissa maksettiin palkkoja enimmillään reilut 4,9 miljoonaa euroa (HIFK), kun kaudella 2014-2015 Oulun Kärpät pulitti jo yli kuusi miljoonaa euroa pelaajilleen, valmentajilleen ja muille työntekijöilleen.

Viiden vuoden aikana kovinta liikevaihtoa takoneet Oulun Kärpät ja Helsingin IFK ovat myös palkkakustannuksien suhteen kunkkuja. IFK on maksanut työntekijöilleen yhteensä liki 27 miljoonaa euroa ja Kärpät reilut 26 miljoonaa viimeisen viiden vuoden aikana.

Helsingin Jokerit kuuluu myös tähän kastiin, sillä yhtiön kaudelle 2013–2014 saatavilla olleesta tilinpäätöksestä ilmenee yhtiön maksaneen eniten palkkakuluja eli yli 5,9 miljoonaa euroa.

Kärkikastiin kuuluu kustannuksien suhteen myös Rauman Lukko. Hurjista kannattavuusongelmista monen muun liigayhtiön tapaan kärsineet raumalaiset panostivat kaudella 2011–2012 joukkueeseen ja taustaorganisaatioon ennätyssumman, liki 5,3 kolme miljoonaa euroa. Tämä on erityisen paljon, kun sitä vertaa seuran 7,3 miljoonan euron liikevaihtoon.

Hurjista taloudellisista tappioistaan huolimatta raumalaiset ovat vuosi toisensa jälkeen palkkakustannuksien kärkikastissa.

Mestarijoukkue 3,6 miljoonalla

Vaihtelu liigaseurojen kesken on suurta, sillä alhaisimmillaan liigajoukkue on kasattu alle kolmella miljoonalla eurolla. Joukkueen kalleus ei kuitenkaan ole suoraan yhteydessä urheilulliseen menestykseen. Esimerkiksi kaudella 2010–2011 toiseksi eniten pulittanut Kärpät oli vasta kymmenes liigan lopputuloksissa.

Seuraavalla kaudella JYP purjehti mestaruuteen vain 4,3 miljoonalla eurolla. Finaalissa vastassa oli kulukunkkuihin verrattuna yli miljoona euroa vähemmän pelaajilleen ja henkilökunnalleen maksanut Lahden Pelicans.

Vähiten mestarijoukkueesta maksoi kaudella 2012–2013 Porin Ässät. Porilaisten kukkaro keveni vain 3,6 miljoonaa euroa, joka oli 31 prosenttia pudotuspeleihin selvinnyttä Helsingin IFK:ta vähemmän.

Liigajoukkueiden liiketoiminnan laajuudesta ja liikkuvasta rahasta kuvan antaa yhteenlasketut henkilöstökustannukset. Kaudella 2010–2011 kustannukset olivat yhteensä yli 45 miljoonaa, kun kaksi vuotta myöhemmin luku oli jo liki 50 miljoonaa.

Jokereiden tilinpäätös mukaan laskettuna (saatavilla kaudelle 2013–2014) kaudella 2013–2014 summa oli jo noin 56 miljoonaa euroa. Viime kaudella henkilöstökustannuksia maksettiin noin 52 miljoonaa euroa, joka on 12 prosenttia viiden vuoden takaista enemmän.

Liigan kannattavimmista yhtiöistä Liiga-SaiPan palkkakulut ovat kasvaneet vuoden 2010 jälkeen vain vähän yli 300 000 eurolla. SaiPa on tehnyt onnistuneita ja kohtuuhintaisia pelaajahankintoja ja hyödyntänyt juniorituotantoaan.

Suosittelemme

Tuoreimmat