Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Jääkiekkokierros
  • Jalkapallon Mestarien liigan makasiini
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Mestarien liiga: Manchester City - Napoli

Laskentatoimen professori hämmästyi liigaseurojen tappioista – ”En lähtisi näihin yhtiöihin toimitusjohtajaksi”

Jyväskylän yliopiston laskentatoimen professori Jukka Pellinen tutkaili SM-liigan taustayhtiöiden tilinpäätöksiä ja laskettuja tunnuslukuja yllättyneenä.

urheilu
Katsojia Blues-Kärpät -ottelussa 11. 12. 2015
Blues-kannattajat olivat joulukuussa optimistisia Bluesin taustayhtiö Jääkiekko Espoo Oy:n talousahdingosta huolimatta.Tomi Hänninen

Yle Urheilun ja taloustoimituksen toteuttaman SM-liigayhtiöiden tilinpäätösanalyysin tulokset saivat myös talouden asiantuntijan ihmettelemään.

Viimeisen viiden vuoden aikana liki kaikki liigaseurojen taustayhtiöt ovat tehneet hurjia tappioita.

– Eihän nämä luvut hyvältä näytä. Ja näyttää aika yllättävältä, liiketulos on niin monessa merkittävän kokoisessa seurassa vahvasti tappiolla. Sekin on erikoista, miten suuria nämä tappiot ovat ja kuinka laajasti nämä seurat tekevät tappioita. Toiminta näyttää kestämättömältä, sanoo Jyväskylän yliopiston laskentatoimen professori Jukka Pellinen.

Viimeisen kahden vuoden aikana tappiota tekevien yhtiöiden määrä on kasvanut peräti yhdeksään. Viime kaudella hännänhuippu oli TPS, joka teki 2,5 miljoonan euron tappion (nettotulos). Suuria tappioita ovat tehneet myös esimerkiksi Bluesin taustayhtiö Jääkiekko Espoo Oy ja Lukon taustayhtiö Rauman Lukko Oy.

– Tämä herättää paljon kysymyksiä. Kun tappiot ovat tätä tasoa, niin miten ja kuka toimintaa rahoittaa? Vaikka seurat ovat osakeyhtiömuotoisia, niin vaikuttaa, että näissä ei saada pääomalle tuottoa ja ne ovat enemmän yleishyödyllisiä. Ollaan mukana toiminnassa jostain muusta syystä kuin voiton tuottamiseksi. Kukaan ei näytä tekevän rahaa tällä, tämä on rakkaudesta urheiluun - tyyppistä liiketoimintaa.

Lukuja tarkastellessa sai myös kyytiä professorin käsitys SM-liigaseuroista ja siitä, että joukkueita rakennetaan pitkällä tähtäimellä.

– Minulla on sellainen käsitys liigasta, että se vaatii vuosien pitkän projektin rakentaa yksi hyvä mahdollisuus, ja jos se ei onnistu niin siinä taas rakennetaan joukkuetta, Pellinen sanoo.

Pellisen mukaan näyttää siltä, että SM-liigayhtiöt toteuttavat kahdenlaista strategiaa. Toisen mukaan mestarijoukkuetta rakennetaan ostamalla ja toisen mukaan kestävää liiketoimintaa luodaan omaa juniorituotantoa hyödyntämällä.

– Konkurssin kautta voi poistua toimialalta, toki sellaista ei toivota. Palkat vaikuttavat olevan ainakin osaksi näiden liigaseurojen tappiollisuuden ja taloudellisen ahdingon syitä.

Lähtisikö itse tällaisen yhtiön toimitusjohtajaksi?

– En hirveäisi lähteä, en niin kiekkomies ole. Tuo toimiala vaatii rakkautta urheiluun ja luottamusta niihin yhteistyötahoihin, jotka ovat mukana toiminnassa.

Suosittelemme

Tuoreimmat