Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Urheiluilta: Menestyksekkään urheilujan uran vaatimukset
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Liigaosake ylihinnoiteltu? – näin vastaa SM-liigan hallituksen puheenjohtaja

Jääkiekon SM-liiga Oy on perustellut liigaosakkeen hintaa julkisuudessa brändiarvolla ja mittavilla televisiointikorvauksilla. Puttonen ei sijoittaisi itse liigaseuroihin.

urheilu
KooKoon logo Kouvolan jäähallin lattiassa on joutunut remonttirakenteiden alle.
Kouvolan KooKoo pulittaa liigaosakkeesta 1,8 miljoonaa euroa.

Näiden korvauksien mittavuus ja liigan brändiarvo ovat kullekin liigayhtiölle ja liigaan nousseille Vaasan Sportille ja KooKoolle kuitenkin kyseenalaiset. Erikoista on se, että liigaosakkeen hinta on noussut vuodesta 2009 peräti 206 467 eurolla, vaikka liigaseuroilla ja itse liigalla menee entistäkin huonommin.

Myös liigan televisiointioikeudet omistava mediayhtiö Sanoma on tunnustanut, ettei liigalähetysten myynti ole ollut odotuksien mukaista. Yhtiö joutui tekemään käynnissä olevalle kaudelle kolme miljoonan euron alaskirjauksen, eli arvon vähennyksen taseeseen liigan televisiointioikeuksista.

Yle Urheilun ja taloustoimituksen selvitys paljastaa, että vain harvan liigaseuran toiminta on kannattavaa ja suurin osa taustayhtiöistä tekee mittavia tappioita ja taistelee merkittävien taloussongelmien kanssa.

Esimerkiksi kaudella 2010-2011 seurayhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 73 miljoonaa. Seuraavalla kaudella liikevaihto nousi noin 10 miljoonalla eurolla, ja pysyi liki samana aina toissakauteen saakka. Kaudella 2013-2014 liikevaihtoa nosti hetkellisesti 90 133 000 euroon Jokereiden tarkastelujakson ainoan tilinpäätöksen avulla, jonka mukaan yhtiön liikevaihto oli 6 889 000 euroa. Tästä tappiota kertyi nettotuloksessa 3 950 000 miljoonaa.

Jokerit siirtyi viime kaudella KHL:n joten kaudella 2014-2015 Vaasan Sportin noustua 1,8 miljoonan euron hinnalla liigaan, tippui yhteenlasketut liikevaihdot noin 83 miljoonaan.

Samaan aikaan liigaosakkeen hinta oli siis noussut vuoden 2009 reilun 1,5 miljoonan euron tasosta 13 prosentilla 1,8 miljoonaan. Tässä ajassa kansainvälinen taloudellinen tila on kuitenkin heikentynyt jo vuodesta 2008 saakka ja normaaleilla toimivilla markkinoilla määräytyvät osakekurssit tippuneet ja osakkeiden arvo heikentynyt.

SM-liigan hallituksen puheenjohtajan Vesa Puttosen mukaan liigaosakkeen hinta on määritelty seurojen kesken. Hän myöntää, että hinnan määrittely ei ole helppoa.

– Toisten mielestä hinta on liian korkea ja toisten mielestä liian halpa. Tämä on seurojen yhdessä päättämä taso, Puttonen sanoo.

Liigaosake oikeuttaa esimerkiksi televisiointituloihin. Jokainen seura saa yhtä suuren osuuden tv-tuloista, eli seuran liikevaihto tai esimerkiksi brändin tunnettavuus ei vaikuta tulojen suuruuteen.

Puttonen ei sijoittaisi itse liigaseuroihin

Puttosen mielestä liigaseurojen pelaajapalkkioiden laskeminen heikentäisi kilpailukykyä Suomen rajojen ulkopuolella. Hän korostaa, että harva urheiluseura tekee maailmassa voittoa. Seurojen omistamisen ydin lähtee hänen mielestään siitä, että urheilulliseen menestykseen halutaan satsata.

- Kyllä urheiluseurat voi budjettejaan pienentää halutessaan voimakkaastikin. Se on iso valinta, sillä silloin otetaan iso riski, että urheilullisesti se menestys ei ole tätä mitä se tällä hetkellä on. Jos mietitään liigaa tällä hetkellä, niin CHL:ssä kahdeksan parhaan joukossa oli neljä suomalaisjoukkuetta. Eli urheilullisesti tämä ei häpeä eurooppalaisiin seuroihin verrattuna. Jos tehtäisiin iso päätös, että pellattaisiin vaan hyvin edullisilla pelaajilla, niin emme välttämättä pärjäisi kansainvälisessä kilpailussa.

- Suomen liiga kilpailee kansainvälisiä liigoja vastaan. Ollakseen houkutteleva ja kilpailukykyinen, niin tarkoittaa satsausta pelaajiin, jotka tienaa liigassa hyvin.

Mutta sijoittaisiko Puttonen itse SM-liigaseuroihin?

- Minä olen fanaattinen urheilun kuluttaja, kannattaja ja fani. Käytän paljon rahaa urheiluun, mutta on aika vaikea kuvitella, että sijoittaisin sinne omia rahojani. Sinne tulee sijoitettua paljon vapaa aikaa ja työaikaakin. Mutta että itse sijoittaisin omia rahojani, en sijoittaisi mihinkään urheiluseuraan ainakaan lyhyellä aikavälillä. Se ei tarkoita, etteikö pitäisi siitä urheilusta, sijoitusmielessä en sijoittaisi.

- Minulla on suuri kunnioitus näitä mesenaatteja ja yhteistyökummppaneita kohtaan jotka arvostavat ja haluavat nähdä, että paikkakunnalla pelataan Suomen ykköslätkää.

Suosittelemme

Tuoreimmat