1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Olympiaradio: Mikkonen kurkottaa Jakobssonin, Tynnin, Saimon, Rantasen ja Mäkelä-Nummelan jaloon joukkoon

Suvi Mikkonen on yksi 16:sta sarjan 57 kilon taekwondoinista, joista joku vie Riossa olympiakultaa. Mikkonen haluaa voiton, jolla hän tekisi seuraa harvoille edelliselle kesäkisojen suomalaisille naiskultamitalistille.

Kuva: EPA

Lontoossa Suvi Mikkonen sijoittui viidenneksi. Rion paikka ratkesi Istanbulin maanosakarsinnan ratkaisumatsissa Saksan Anna-Lena Frömmingiä vastaan aivan lopussa.

- Tosi kova matsi, jossa johto vaihteli jatkuvasti, Mikkonen muistelee tammikuun tapahtumia.

Aika kääntyi lopuilleen ja Mikkonen oli tappiolla. Hän kiri vielä lopussa ja pääsi lähitilanteeseen.

- Viime sekunneilla yritin jotain ja tällä kertaa mä onnistuin!

- Päähän osuneesta potkuosumasta ääni piippasi ja kuulin sen.  Olin niin väsynyt ja ainoastaan jäin makaamaan kädet ylhäällä. Tiesin, että tämä on mun peli, riemuitsee Mikkonen olympiaseulan läpäisemistään.

64 naista, joista 16 sarjassa 57 kiloa

Sydneyssä vuonna 2000 olympiaperheeseen noussut taekwondo tivistää naisten painoluokkansa neljään. Kuhunkin selviytyy ainoastaan 16 urheilijaa.

- Kuusi ensimmäistä paikkaa jaetaan olympiarankingin mukaan. Muut tulevat maaosakarsinnoista. Eurooppakin saa ainoastaan kaksi ylimääräistä urheilijaa. Toinen heistä on Mikkonen.

- Euroopan karsinnassakahta Rion lippua tavoitteli 23 naista. Tosi mahtavaa, että saatiin se paikka, iloitsee Espanjassa asuva suomalainen.

Kultamitalitavoite valmentajan ehtona

Lontoon viidennen sijan jälkeen Mikkosen valmetaja Jesus Ramal esitti suojatilleen vaatimuksen.

- Jos menemme Rioon, niin kultamitalia haetaan, muuten en jatka, kertoo Mikkonen valmentajansa vaatineen ja samalla itse antaneen suostumuksensa

- Täytyy yrittää kaikkein korkeimmalle, muuten  ei ole järkeä lähteä jahtaamaan olympiamenestystä!

Myös Suvi Mikkosen vanhemmat ovat alusta alkaen olleet pönkittämässä tyttärensä unelmaa.

- Aloitin karatella, mutta vanhemmat näkivät että taekwondo on olympialaji. He muuttivat minut sinne ajatellen suuria unelmiaan, taustoittaa suurimman osan elämästään ulkomailla viettänyt Suvi Mikkonen.

- Joku 16:sta voittaa kultamitalin Riossa!

- Miksi se en voisi olla minä, Mikkonen kysyy.

**Lisää lajista ja Suvi Mikkosesta Yle Puheen **Olympiaradiossa maanantaina klo 18.03. Uusinta sunnuntaina 6. maaliskuuta klo 16.15