Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • He pelaavat rahasta
  • Välierä: Pauli Nevala - keihäänheittäjä
  • Elävä arkisto: Pesäpallo - Suomen kansallispeli

Nordiksen aikakone vei 90-luvun päähänlyöntikisaan

HIFK:n ja Vaasan Sportin vauhdikkaan ja merkityksellisen kamppailun huomion varastivat kaksi vanhan koulukunnan nyrkkitappelua.

urheilu
Joonas Järvinen, HIFK #36
HIFK:n Joonas Järvinen keskiviikkona otti mittaa Sportin Otto Karvisesta (arkistokuva).Tomi Hänninen

Nahjausta ja kahnausta. Sportin Otto Karvinen ja IFK:n Joonas Järvinen olivat ajautuneet tilanteeseen, joita jääkiekossa näkee paljon. Kumpikin tunsi, kai, kunniaansa loukatun ja hanskat olivat toistensa kasvoissa. Jääkiekkohanskan hierominen toisen naamaan tuntuu ärsyttävältä, mutta ei se satu.

Tilanne eskaloitui nopeasti kuin viimeisestä taksista taistelevien humalikkojen välillä. Hanskat ja kypärät putosivat jäähän ja miehet osoittivat selvästi haluavansa tapella. Linjatuomarit Iikka Kiilunen ja Masi Puolakka olivat tilanteen tasalla ja pitivät miehet erillään. Kunnes eivät enää pitäneet.

Tapahtui Suomen mittakaavassa poikkeus. Linjatuomarit väistivät kahden ison miehen edestä, vaikka pelaajien välimatka oli kymmenisen metriä. Karvinen ja Järvinen saivat mitä halusivat ja pääsivät lyömään toisiaan päähän.

Myöhemmin myös IFK:n Matt Generous ja Tommi Tikka tappelivat, kun ensin olivat pudottaneet hanskat ja kypäränsä. Molemmat tappelut vaikuttivat spontaaneilta, mutta IFK:n päävalmentajalla Antti Törmäsellä oli väkevä näkemys.

"Onhan siellä historiaa tällaisessa johtamisessa"

- Eiköhän siellä junioripelaajat halua ottaa vastustajalta pakkeja pois. Mistä sitten lienevät ajatuksen saaneet? Onhan siellä historiaa tällaisessa johtamisessa.

- Viittaatko nyt Sportin päävalmentaja Tomek Valtoseen?

- En minä mihinkään viittaa. Mutta onhan siellä aikaisemminkin tällä kaudella nähty tällaisia tilanteita. Emme anna periksi missään tilanteessa, emmekä nytkään, totesi Törmänen.

Ennen Törmästä haastateltu Tomek Valtonen ei liiemmin ottanut asiaan kantaa.

- En tiedä. Ei mulla siihen mitään vastausta ole, kommentoi Valtonen kahden poikkeuksellisen tappelun syntyä.

Pelillisesti HIFK jatkoi kalenterivuoden 2016 hurjia otteitaan. Se piti piikkipaikan viiden pisteen erolla Kärppiin. Sportin pudotuspelipaikka on vielä joukkueen omissa käsissä ja loppukauden otteluohjelma suosii suhteessa muihin vaasalaisia.

Nordenskiöldinkadun jäähallissa palattiin kuitenkin aikaan, kun jäällä pelattiin puumailoilla ja – nykymenoon verrattuna – jäällä luisteli enemmän puupäitä. Hitaasti edenneessä tappelussa oli jotain retroa, mutta ehkä nykysukupolvi ihastelee mielummin Jesse Puljujärven luistelua tai Patrik Laineen maalintekotaitoa.

Nimittäin ensimmäisen tappelun aikana tunnelma Nordiksen hallissa oli jopa aavistuksen vaivaantunut. Ironista oli, että sattumalta ottelun parhaat pelaajat palkitsi aikanaan suurta huomiota tappeluillaan saanut Ari ”Allu” Lähteenmäki.

Suosittelemme

Tuoreimmat