Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Seurajohtaja, laulaja ja isä – kuinka Kurresta tuli Kurre

Viikinkien pitkäaikainen manageri Kurt ”Kurre” Westerlund ei saanut koskaan sisaruksia ja serkkuja, mutta hän löysi onnen ja vaimonsa missikisoista. Parin ensimmäinen lapsi kuoli viiden päivän ikäisenä.

urheilu
Kurt Westerlund poseeraa Viikinkien lipun kanssa
Vuonna 1998 salibandy oli jo noussut buumiksi. Ilosanomaa levittivät Petri Huttunen (vas), joukkueen manageri Kurt Westerlund ja kapteeni Sami Vidgren. Lehtikuva

Salibandyliigan odotetut superfinaalit pelataan Pasilan jäähallissa Helsingissä 16. huhtikuuta. Tapahtuman yhtenä esiintyjänä on Viikinkien, SSV-nimellä menestystä niittäneen joukkuene johtohahmona pian 30 vuotta ahertanut Kurt ”Kurre” Westerlund. Onko tämä vitsi?

- Se ei ole vitsi, vaan se on ihan totta. Jos johonkin lupaudun, siihen lähden. Superfinaalissa nousenkin jossain kohtaa lavalle.

Westerlund ei ilmeisesti aio pelata, mutta hän ainakin laulaa.

- Jätetään nämä kaikki vielä salaisuudeksi. Minulla on ajatus, mitä minä siellä teen, mutta pikkuisen vielä hion juttuja. Laulamisen lisäksi esiintymiseeni voi liittyä muutakin, mutta jätän vielä senkin auki, Westerlund pyörittelee.

Hän toivoo salibandykauden kohokohtaan yleisöryntäystä.

- Se on sellainen elämänkokemus oli siellä mikä joukkue tahansa.

Ei ainuttakaan sisarusta, ei ainuttakaan serkkua

Westerlund syntyi 6. lokakuuta 1964, ja hän vietti ja eli koko lapsuutensa Helsingin Vuosaaressa armeijaansa asti. Kurren lapsuuden koti oli Itä-Helsingissä ja hänen äitinsä asuu yhä siellä.

Westerlundin lapsuus oli erilainen, mitä se on monilla muilla lapsilla. Hän on perheensä ainoa lapsi.

- Myöskään minun isälläni ja äidilläni ei ollut yhtään sisarusta. Minulla ei olekaan edes yhtään serkkua, joten olen hyvin suvuton henkilö. Luulen, että se on tänä päivänä aika erikoista.

Nuorempana Westerlund toivoi, että hänellä olisi ollut isosisko.

- Kerroin vanhemmilleni, että halusin sisaruksia. Olinhan monissa asioissa oman tieni kulkija. Kun sain nuorempana niin sanotusti turpaan tietyissä jutuissa, kaipasin isosiskoa.

Westerlund tarkoittaa olleensa pitkään poikamies, jolle tuli pettymyksiä suhdeasioissa.

- Koin, että isosiskon kanssa olisi ollut helppoa jakaa nämä suhdeasiat ja saada häneltä apua.

Cantores Minores kouli Kurresta laulajan

Kurre Westerlund lähikuvassa
Salibandyliiga

Westerlund yritti ja pääsi 6-vuotiaana legendaariseen Cantores Minores-poikakuoroon, jonne oli jo siihen aikaan kovat pääsykokeet.

Hän oli kuorossa siihen asti, kun lähti vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin 16-vuotiaana. Westerlund sai kuorossa erittäin hyvän ja kovan musiikillisen koulun, klassisen pohjan, jonka myötä hänen on ollut helpompi laulaa, säveltää ja tehdä musiikkia.

- Olen aina kokenut, että se auttoi minut oikeille jäljille. Se on auttanut minua paljon myös laulajana niin, että minun on ollut helpompi keikkailla ja levyttää. Myös ääneni on kestänyt, kun laulutekniikka tuli jo nuorena kuntoon kuoron kautta.

Kuoro oli siis tärkeä etappi Westerlundin elämässä, vaikka nyt hän myöntää, että Vuosaaresta oli raskasta lähteä usean kerran viikossa harjoituksiin.

- Se on kuitenkin maksanut itsensä takaisin. Se on tuonut huikean jutun.

Pelasi sählyä jopa lumessa ja 20 asteen pakkasessa

Viikingit pronssitunnelmissa keväällä 2015
Kurren ohjaksissa SSV:stä tuli 2000-luvun menestynein salibandyjoukkue. Viime keväänä joukkue voitti toisen perättäisen pronssimitalin.Salibandyliiga

Kun pelaamisesta kiinnostunut Westerlund huomasi lapsena, että hän ei ole hyvä luistelija, hän hautasi unelmansa jääkiekkoilijan urasta. Hän kuitenkin hommasi sählymailat ja pelasi asuinalueensa poikien kanssa sählyä asfalttikentällä.

- Siitä syntyi aivan huikea pihapiiriporukka, joka on vieläkin kasassa niin, että pelaamme usein.

Westerlund innostui lapsena sählystä totaalisesti, sillä hän pelasi sitä kavereidensa kanssa ympäri vuoden, jopa lumessa ja 20 asteen pakkasessa.

- Siitä syntyi hirveä fiilis salibandyyn.

Kun pojat pelasivat asfaltilla, mailojen lavat kuluivat nopeasti, ja ne olivat usein puolet pienempiä, mitä niiden olisi pitänyt olla.

- Se oli niin hauskaa, että pidin jopa kirjanpitoa peleistämme. Meitä oli joskus jopa kolme pihakuntaa, jotka pelasi vastakkain.

Kommelluksiakin sattui, koska pojat pelasivat autokatoksen vieressä. Westerlund myöntää, että pari ikkunaa meni rikki, ja autojen lohkolämmittimien johtoja katkesi, kun pojat juoksivat pallojen perässä hampaat irvessä.

- Kaikista kuitenkin selvittiin, ja ihmiset olivat hyvin ymmärtäväisiä. He olivat sitä mieltä, että oli kivaa, kun pojat harrastivat jotakin, eivätkä he olleet aina pahaa tekemässä.

Salaperäinen nainen, joka kannusti Kaliforniaan

Nuorena Westerlundille syntyi huikea haave päästä Kaliforniaan.

- Näin jostain kuvista, että siellä oli aurinkoa ja hyvännäköisiä tyttöjä.

Tästä Westerlund sai idean lähteä vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin 16-vuotiaana.

Kun hän yritti vaihto-oppilaaksi palvelujärjestö rotaryn kautta, hän sai kuulla, että tarvitsee esimerkiksi suosittelijoita. Lopulta tie vaihto-oppilaaksi avautui. Se ei avautunut haavepaikkaan Kaliforniaan, vaan Montanaan, Butte-nimiseen kaupunkiin, joka oli kuparituotannostaan tunnettu. Kaupungissa oli myös paljon suomalaisia töissä.

Kun nuorukaisen Kalifornia-haave ei toteutunut, Westerlund ei meinannut lähteä. Hänelle kuitenkin soitti salaperäinen nainen, joka oli kuullut, että Westerlund epäröi lähtemistään.

- Onneksi tämä täysin tuntematon nainen soitti ja lähdin, sillä minulla oli elämäni vuosi: kasvoin ja aikuistuin sekä sain paljon itsevarmuutta. Jos tämä nainen on vielä hengissä, soittaisin hänelle. Jos hän tunnistaa tästä jutusta itsensä, toivottavasti hän on minuun yhteydessä. Lupaan viedä hänet kahville.

Westerlund muistaa keskustelleensa tuntemattomaksi jääneen naisen kanssa lankapuhelimessa ainakin tunnin, sillä hän oli asunut Yhdysvalloissa.

- Hän kertoi kaikkia asioita ja vakuutti minut. Nuorena ja kokemattomana en kuitenkaan ottanut hänen tietojaan ylös.

Vaihto-oppilasvuotensa aikana Westerlund teki muun muassa keikkoja kapakoissa, ja hän oli musiikkikoulussa, jossa hän opiskeli joka päivä neljä tuntia musiikkia. Westerlundilla oli myös oma bändi, ja hän soitti koulun orkesterissa ja jazz-orkesterissa sekä otti laulu-, kitara- ja saksofonitunteja.

- Se avasi maailmani.

Westerlund asui neljässä perheessä. Ensimmäisessä perheessä oli niin kylmä, että hänen piti käyttää aamuisin sähköpeittoa lämmitelläkseen itseään. Huoneessa oli pahimmillaan vain aste lämmintä.

- Talo oli kylmä, mutta sen ihmiset olivat mukavia.

Toinen perhe ei hyväksynyt Westerlundin keikkailua. Perheessä oli jo seitsemän omaa lasta, ja hänen keikkansa alkoivat yleensä iltamyöhään kello 23-24, ja kotiintuloaika oli kahdeltatoista.

- He eivät suostuneet siitä keskustelemaan.

Nuorukainen saikin aikaistettua parilla viikolla lähtöään seuraavaan perheeseen, että hän pystyi jatkamaan keikkailuaan.

Viimeistä perhettään hän kuvailee huikeaksi. Talon isäntä oli juuri eläkkeelle jäänyt asianajaja, ja Frank Sinatran fanina Westerlund teki ratkaisevan virheen. Hän osti vinyylilevyjä ja laittoi yhtenä sunnuntaina Sinatran levyjä soimaan.

- Tällöin rouva tuli kauheassa paniikissa sanomaan, että heidän talossaan ei voi soida Frank Sinatra. Pari päivää myöhemmin hän kertoi, että isäntä oli yksi niistä asianajajista, jotka aikoinaan haastoivat Frank Sinatran oikeuteen mafiajutuista. Näin pieni tämä maailma voikin olla, Westerlund muistelee.

Kun hän tuli takaisin Suomeen, hänen keskiarvonsa nousi paljon lukiossa. Ennen reissua se oli 6,5, mutta hän nosti sen kahdeksaan.

- Kypsyin monella tavalla.

Järjesti varusmiehille lomaa armeijassa

Armeijan Westerlund kävi Dragsvikissä. Siihen aikaan palvelusaika oli 8 tai 11 kuukautta. Westerlund joutui miettimään asiaa tarkasti, sillä hänen isänsä oli jäänyt varhaiseläkkeelle.

-Hän kysyi, haluaisinko aloittaa hänen kanssaan uuden firman. Sanoin, että haluan. Sovimme, että hoidan vähän lisäopintoja ja armeijan pois.

Suomenruotsalainen kenraali Gustav Hägglund oli prikaatin päällikkö, ja Westerlundista tehtiin kirjuri.

- Kaikki olivat tyytymättömiä siihen, kun he eivät päässeet lomalle. Ensimmäinen suuri työni olikin se, että minun piti laittaa homma toimimaan: neljä viikonloppua auki ja yksi kiinni, ja kaikki olivat erittäin tyytyväisiä sellaiseen ratkaisuun.

Kun armeijassa tiedettiin, että Westerlund on myös musiikkimies, hänet herätettiin kerran keskellä yötä.

- Majuri ja kapteeni herättivät ja sanoivat, että minulla on 24 tuntia aikaa koota bändi upseerikerholle tanssiaisiin.

Westerlund kokosi bändin, ja tanssiaisissa oli seitsemänhenkinen orkesteri. Se veti yhden päivän treeneillä kahdentoista tunnin keikan.

- Hägglund tuli aamulla puoli seitsemältä kysymään, onko tästä sovittu mitään palkkiota. Sanoimme, että ei ole. Sitten hän kysyi, mitä haluamme. Silloin sanoin, että emme halua rahaa, vaan lomaa.

Westerlund sai tingittyä lopulta viikon loman koko bändille.

- Kaikki olivat erittäin tyytyväisiä.

Isä opetti yritystoimintaan

Armeijan jälkeen Westerlund keskittyi entistä enemmän yritykseen.

- Ilman isääni ei olisi tätä yritystä. Hän on opettajani ja mentorini, mutta hän kuoli valitettavasti kuusi vuotta sitten.

Westerlundin yritys on maahantuonti- ja tukkuliike.

- Tuomme valtaosin Kiinasta, Euroopasta ja Jenkeistä erilaista tavaraa, lähinnä paperitavaraa, koululaistavaraa, laukkuja ja askartelua.

Yrityksellä on paljon lisenssejä, muun muassa Disneyn ja Star Warsin.

- Lisäksi olemme vuosien saatossa tehneet suomalaisille bändeille ja tapahtumille tuotteita. Olemme tehneet yhteistyötä muun muassa HIMin, The Rasmuksen, Lordin, Idolsin ja Robinin kanssa. Hänen kanssaan teemme vieläkin yhteistyötä. Tarkoitus on tehdä uutta tavaraa hänen brändinsä ympärille, kuten koululaiskamaa.

Syksyn sävel -voittajaksi puolivahingossa

Kurre Westerlund kuningasasussa Suomen Cupin voiton jälkeen.
Salibandyliiga

Westerlundin musiikkiura sai uutta tuulta siipiensä alle vuonna 1991, kun hän voitti Syksyn sävel -kilpailun kappaleella ”Jäit sateen taa”.

- Puolivahingossa demonauhani joutui yhden tutun kautta Warner Music Finlandin toimitusjohtajalle Marita Kaasalaiselle, joka kuunteli nauhan.

Westerlund kertoo saaneensa puhelinsoiton palaveriin seuraavana päivänä keväällä 1991. Tuolloin yksi maailman suurimmista levy-yhtiöistä eli Warner Music oli juuri avannut ovensa Suomessa.

- Olin hyvin otettu kutsusta, ja teimme levytyssopimuksen toukokuussa 1991.

Alkusyksystä selvisi, että Westerlund pääsee keltanokkana Syksyn sävel -kilpailuun omalla sävellyksellään.

- Kaikki muut olivat kovan luokan artisteja.

Voiton myötä kaikki muuttui yhdessä yössä.

- Se oli aika hurjaa meininkiä, mitä minulla oli 1991-1996. Tein neljä albumia Warner Musicin kanssa, minulla oli monta sataa keikkaa vuodessa, oma yritys ja jo siihen aikaan pyöritin Salibandyseura Viikinkejä (SSV).

Se polkaistiin pystyyn itse asiassa jo vuonna 1986. Seura kuitenkin tunnettiin aiemmin nimillä Salibandy ja Sulkapallo Vuosaari sekä SalibandySeura Vuosaari.

- Kun pelasin vielä itse, totesin, että jonkun on pakko ruveta tekemään näitä hommia (seuratyö). Totesin myös, että muut ovat minua parempia pelaamaan. Siksi aloin hoitaa juttuja, ja äijät jäivät pelaamaan. Itse lopetin tosissaan pelaamisen, kun lähdimme liigaan. Bravuurini oli kääntölämäri, jota vieläkin viljelen, tosin vuosien saatossa olen vähän hidastunut. Mutta jos joku junnu tulee ja menee ohi, kääntölämäriä on aika vaikea saada kiinni, Westerlund vakuuttaa.

Hänen johtamansa seura on kuulunut 1990-luvulta lähtien Suomen salibandyeliittiin, mutta nyt taso on erittäin kova. Westerlund arvioi, että monella joukkueella on mahdollisuus voittaa tänä keväänä Suomen mestaruus.

- Ennakkosuosikkeja ovat Classic, Happee, Oilers, SSV ja SPV. Toki muutkin ovat hyviä, mutta erikoisen kovilta tuntuvat tällä hetkellä Happee ja Oilers.

Kahdeksas albumi tulee viimeistään syksyllä

Syksyn sävel -voittoaikoihin Westerlund oli myös Salibandyliiton maajoukkuejohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

- Niistä kuitenkin luovuin, kun totesin, että en enää pysty niitä hoitamaan, sillä halusin tehdä musiikkia.

Tähän asti Westerlund on julkaissut seitsemän albumia, ja parhaillaan hän tekee kahdeksatta albumia tuottaja Maki Kolehmaisen kanssa.

- Olemme jo kaksi biisiä tehneet, ja albumin pitäisi olla valmis viimeistään syksyllä.

Westerlund sanoo tekevänsä uusia biisejä, vaikka mukaan tulee ainakin yksi cover-kappale.

- Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin haluan tehdä. Studioon onkin aina hienoa mennä laulamaan. Ehkä ennen menin studioon harjoittelemaan, mutta nyt jo osaan biisit, kun olen niitä harjoitellut.

Kosinta suorassa tv-lähetyksessä

Kurt Westerlund ja Kirsi Syrjänen
Miss Suomi 1992 Kirsi Syrjänen ja sulhanen Kurre Westerlund nauttimassa kuohuviiniä Ylläksellä järjestettyjen missikisojen jälkeen 13. helmikuuta 1993. Lehtikuva

Syksyn Sävel -voiton jälkeisenä vuonna 1992 Westerlund tapasi tulevan vaimonsa, Miss Suomi Kirsi Syrjäsen. Kun hän ei ollut saanut haaveilemaansa isosiskoa, hän toivoi saavansa omia lapsia.

Syrjäseen Westerlund tutustui Vaasassa, jonne hänelle tuli keikka. Vaasassa oli suora tv-lähetys Miss Skandinavia -kisasta. Siinä oli kaksi Suomen, Norjan, Ruotsin ja Islannin parasta missiä, hallitseva missi ja ensimmäinen perintöprinsessa.

Syrjäsen lisäksi suomalaisista oli mukana jääkiekkolegenda Veli-Pekka Ketolan tytär Kirsi-Mari Ketola.

Westerlund suostui keikkaan, koska paikalla oli livebändi, ja hän sai laulaa kolme biisiä tv-ohjelmassa.

- Olin ollut Kirsi-Marian kanssa kesällä muutamalla yhteisellä keikalla, joten tunsin hänet etukäteen. Hän esitteli meidät hotellissa käytävällä, kun tulin, ja laulaessani livetilanteessa syntyi pelisilmää, että tässä voisi olla jotain.

Pari vikkoa myöhemmin oli Kirsin synttärit ravintolassa, jonne hän kutsui ystäviensä lisäksi Westerlundin.

- Menin sinne, ja kun hän oli hallitseva Miss Suomi ja minä olin ollut listaykkösenä monta viikkoa, lööpit olivat meitä täynnä. Siitä se lähti.

Kirsi luovutti kruununsa helmikuussa 1993 suorassa tv-lähetyksessä.

- Minut oli buukattu siihen ohjelmaan juontajaksi. Lisäksi lauloin siellä.

Kun Westerlund pyysi edellisen vuoden Miss Suomen eli Kirsin paikalle haastattelua varten, hän kysyi, miten vuosi on mennyt ja mitä hän tykkää suomalaisesta musiikista.

- Hän vastasi, että osaa kaikki minun biisini ulkoa. Silloin tein extempore-jutun ja kosin häntä suunnittelematta, mikä on tv-historiaa.

Ensimmäinen lapsi kuoli traagisesti

Pari vihittiin Helsingin tuomiokirkossa 17. joulukuuta 2007. Tätä ennen eli elokuussa vuonna 1998 perheeseen syntyi vihdoin Westerlundin toivoma lapsi, Kasper, joka kuitenkin kuoli viiden vuorokauden iässä.

- Se oli hyvin rankkaa aikaa, sillä myös Kirsi meinasi menehtyä synnytyksen yhteydessä.

Westerlundin mukaan kyse oli pahasta istukan irtoamisesta, joka aiheutti komplikaation.

- Vaikka Kasper syntyi, hän sai niin pahoja vaurioita, että hän ei pystynyt elämään pidempään. Valvoin hänen kanssaan viisi päivää lastenklinikalla ja juoksin siinä välissä tunneleita pitkin Kirsin luo naistenklinikalle. Silloin olin täysin koomassa itsekin.

Dramaattisesta tapahtumasta huolimatta Kirsi halusi vielä yrittää, ja kaikki meni hyvin. Nyt parilla on kaksi tervettä lasta: Isabella on kohta 16-vuotias, ja Rocky täyttää pian 13 vuotta.

Ja show'n täytyy jatkua takaiskuistakin huolimatta. Sen Kurre on jo osoittanut. Ja osoittaa jälleen noustessaan Superfinaalin lavalle 16. huhtikuuta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme