Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Meldonium Itä-Euroopan hittiaine - Seppälä uskoo lisäkäryihin

ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä uskoo, että meldoniumista on todellista hyötyä urheilijalle. Meldoniumia tuskin käytetään yhdessä muiden lääkeaineiden kanssa.

urheilu
Meldonium-lääkkeiden valmistusta
EPA

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä on viettänyt varsinaista juhlapäivää.

Venäläisiä eri lajien huippu-urheilijoita on seurattu Maailman antidopingneuvoston Wadan kulisseissa jo parisen vuotta, ja nyt tulokset näkyvät käryjen vyörynä.

Tennistähti Maria Sharapovan jälkeen pikaluistelun MM-kultamitalisti Pavel Kulizhnikov putosi pelistä. Lisäksi kaukalopikaluistelun olympiavoittaja Semion Elistratov kärysi samasta meldonium-aineesta, kuten myös Venäjän lentopallomaajoukkueen Aleksander Markin.

Kaikkien näiden käryjen taustalla on sama dopingaine, meldonium.

Seppälä pitää meldoniumia eräänlaisena Itä-Euroopan hittiaineena, jonka todelliset hyödyt ovat vielä tutkimatta.

- Sitä ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta kyllä siitä pitää jotakin hyötyä olla, koska teoreettisesti se parantaa suorituskykyä ja sitä käytetään niin paljon, Seppälä sanoi Yle Urheilulle.

Päivän dopinguutiset eivät ole keskittyneet pelkästään venäläisiin. Hollantilaisen pikajuoksijan Brian Marianon käry vahvistettiin myös tänään, mutta dopingaine jätettiin pimentoon.

Wadalle kävi laajan selvityksen perusteella selväksi, että meldoniumia käytettiin viime vuonna paljon enemmän kuin urheilijoilla oli sydänsairauksia. Wada päätti lisätä meldoniumin kiellettyjen dopingaineiden listalle vuodesta 2016 alkaen.

Seppälä tietää syyn alkuvuoden lukuisille peräkkäisille käryille.

- On muistettava, että meldonium on kielletty vasta vuodenvaihteessa. Kaikki urheilijat, jotka ovat sitä saattaneet käyttää tai käyttävät vieläkin, eivät ole ehkä tienneet, että se näkyy varsin hyvin testeissä. Tai luulleet, ettei se näy pitkään, ehkä kaksi-kolme päivää. Voihan olla, että heidän testejään on vasta analyysivaiheessa ja nyt sitten tulee muutamia käryjä lisää samasta aineesta, kunnes huomataan, ettei kannata käyttää.

Lisäksi Seppälä uskoo, että vieläkin löytyy sellaisia lääkeaineita, jotka parantavat urheilijoiden suorituskykyä, mutta ne eivät ole vielä päätyneet Wadan kiellettyjen aineiden listalle.

- Luultavasti sellaisiakin on, kaikkiahan kokeillaan, mutta ei varmasti kovinkaan tehokkaita aineita.

Seppälä kuitenkin muistuttaa, ettei meldoniumia todennäköisesti käytetä yhdessä muiden lääkeaineiden kanssa. Sellaisia yhteisvaikutuksia tuskin löytyy, jotka tehostaisivat meldoniumin vaikutuksia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat