Suora

  • Urheiluruutu

Meldoniumin hyöty urheilussa kyseenalainen?

Viron antidopingtoimikunnan lääketieteellisen johtajan Sergei Iljukovin mielestä meldoniumin vaikutuksesta urheilijan suorituskykyyn ei ole vakuuttavaa näyttöä.

urheilu
Sergei Iljukov
Sergei Iljukov.Yle

Sydämen aineenvaihduntaa parantava lääkeaine, meldonium nostettiin maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listalle tämän vuoden alusta. Lääke tunnetaan apteekissa nimellä Mildronat, mutta sitä ei myydä esimerkiksi Suomessa.

Meldoniumista on kärynnyt lyhyen ajan sisällä venäläisiä huippu-urheilijoita, kuten tennistähti Maria Sharapova ja pikaluistelija Pavel Kulizhnikov. Sharapova on tunnustanut meldoniumin käytön, Kulizhnikovin B-näyte on tutkimatta. Ruotslaisjuoksija Abeba Aregawi jäi kiinni myös meldoniumista, molemmat näytteet olivat positiivisia. Meldoniumia sisältävä lääke on kehitelty Latviassa, entisessä Neuvostoliitossa 70-luvulla ja se on tarkoitettu sydänsairaiden hoitoon.

- Alkuperäiset tutkimukset on tehty vanhassa neuvostoliitossa Se vaikeuttaa kansainvälisen tiedeyhteisön arviointia. Niihin käsiksi pääseminen on hankalaa, kertoo Viron ADT:n lääketieteellinen johtaja Sergei Iljukov.

Kielletty, mutta hyödytön?

Suomessa työskentelevä, liikunta- ja urheilulääketieteeseen erikoistuva Iljukov on varovainen ja punnitsee tarkkaan sanansa. Hänen mielestään nykyisen tiedon perusteella aineen hyödystä urheilussa ei ole riittävästi tutkimustietoa.

- Kyseenalaistan meldoniumin hyödyn urheilussa. Minä en näe, että siitä olisi hyötyä, kun olen käynyt näitä tutkimuksia läpi. Näihin vaaditaan kuitenkin kansainvälistä konsensusta.

Sergei Iljukov tuntee venäläistä toimintakulttuuria urheilussa, viime vuonna julkisuuteen ryöpsähtäneet venäläisyleisurheilijoiden dopingtapaukset eivät olleet yllätys. Wada kokoontuu kongressiinsa ensi viikolla Lausannessa Sveitsissä, meldonium-käryt nousevat siellä yhdeksi pääpuheenaiheeksi.

- Se millaisia dopingtuomioita tästä annetaan, se nähdään lähiaikoina. Siinä on paljon myötävaikuttavia tekijöitä, joilla on vaikutusta ratkaisuun, ja mahdolliseen rangaistukseen. Urheilijalla on myös aina oikeus puolustukseen, tähdentää Sergei Iljukov Yle Urheilulle.

Linjaukset hankalia - useita eri näkemyksiä

Iljukov ei yksilöi myötävaikuttavia tekijöitä tarkemmin. Meldoniumista ei ole vielä annettu yhtään dopingrangaistusta. Venäjän antidopingtoimikunta RUSADA on ollut poissa pelistä viime vuoden dopingmyllerryksen jälkeen. Meldonium nousi puolestaan kiellettyjen aineiden listalle vuoden alusta.

Vyyhdissä käytäneen vielä pitkä iltakoulu dopingasiantuntijoiden, wadan ja urheilijoiden lakimiesten sekä useiden muiden asianosaisten välillä. Ensimmäiset meldonium-tuomiot luovat suunnan tuleville dopingrangaistuksille kyseisestä aineesta. Perusasetelma kuitenkin on, että säännöt ovat sääntöjä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat