Suora

 • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
 • Urheiluruutu
 • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
 • Urheiluruutu
 • Jalkapallon Italian cup, Juventus - SPAL ja Atalanta - Lazio

Kaikki SM-liigan pudotuspeleistä – Yle Urheilun ennakkopaketti kauden huipennukseen

Jääkiekon SM-liigan puolivälierät alkavat perjantaina 18. maaliskuuta. Yle Urheilun ennakkopaketti tarjoaa laajan katsauksen jokaiseen ottelupariin. Suomen mestari on selvillä viimeistään 29. huhtikuuta.

urheilu
Kanada-malja
Yle
 • Näin pelataan
 • 1. HIFK – 9. Pelicans
 • 2. Kärpät – 7. TPS
 • 3. Tappara – 6. Lukko
 • 4. JYP – 5. SaiPa
 • Kommentti: Herkullinen liigakevät

Näin pelataan Kanada-maljasta

Puolivälierissä, välierissä ja finaalissa ottelusarjat pelataan paras seitsemästä -formaatilla. Neljällä voitolla siis pääsee jatkoon tai voittaa mestaruuden.

Paremmin runkosarjassa sijoittunut saa kotiedun ja aloittaa pelit kotihallissaan. Jos ottelu päättyy tasan varsinaisen peliajan jälkeen, pelataan 20 minuutin jatkoeriä niin kauan, kunnes ratkaiseva maali syntyy. Jatkoerät pelataan runkosarjasta poiketen viidellä viittä vastaan, ja erätauon pituus on 15 minuuttia.

Välierissä hävinneet joukkueet pelaavat yksiosaisen pronssiottelun paremmin runkosarjassa sijoittuneen kotikaukalossa.

Puolivälierät: pe 18.3., la 19.3., ti 22.3., to 24.3. Tarvittaessa la 26.3., ma 28.3. ja ti 29.3.

Välierät: 1. välierä: pe 1.4., la 2.4., ma 4.4., ke 6.4. Tarvittaessa pe 8.4., ma 11.4. ja ti 12.4. 2. välierä: pe 1.4., la 2.4., ti 5.4., to 7.4. Tarvittaessa la 9.4., ma 11.4. ja ti 12.4.

Finaalit: pe 15.4., la 16.4., ti 19.4., pe 22.4. Tarvittaessa la 23.4., ti 26.4. ja pe 29.4.

Pronssiottelu pe 15.4.

Mestarit 2000-luvulla:

2000 ja 2001 TPS
2002 Jokerit
2003 Tappara
2004 ja 2005 Kärpät
2006 HPK
2007 ja 2008 Kärpät
2009 JYP
2010 TPS
2011 HIFK
2012 JYP
2013 Ässät
2014 ja 2015 Kärpät

Asiantuntijan arvio mestarista 2016:

Kimmo Kuhta: "Olen sanonut joulusta asti, että mestari on HIFK, Tappara tai Kärpät. Olkoon se edelleen näin."

Miten käy SM-liigan pudotuspeleissä? – Kuuntele Yle Puheen kiekkoilta (14.3.)

TOP5: SM-liigan rajuimmat puolivälieräyllätykset

Miten käy SM-liigan puolivälierissä? – Äänestä jatkoonmenijät

HIFK-Pelicans
AOP
 • Näin pelataan
 • 1. HIFK – 9. Pelicans
 • 2. Kärpät – 7. TPS
 • 3. Tappara – 6. Lukko
 • 4. JYP – 5. SaiPa
 • Kommentti: Herkullinen liigakevät

1. HIFK – 9. Pelicans: Vaikea uskoa yllätykseen

Tästä ottelusarjassa puhutaan:

HIFK:n neljä edellistä kevättä ovat päättyneet viimeistään puolivälieriin. Nyt joukkue on huimassa iskussa, mutta riittääkö iskukyky kultaan?

Ensimmäisenä kantona kaskessa on siis ensimmäiseltä kierrokselta itsensä jatkoon raastanut Pelicans. Vastassa ovat kurinalainen ja kuriton joukkue, vaikka Pelicans pelasikin kaksi viimeistä KalPa-sarjan peliä kurinalaisemmin.

HIFK on pelannut koko runkosarjan vahvasti ja varmasti, eikä isompia notkahduksia ole tullut koko kauden aikana. Helsinkiläisten peruspaketti on sen verran hyvässä kuosissa, että on vaikea nähdä Pelicansin pystyvän yllätykseen tässä sarjassa.

Lahtelaisten pitää pystyä pysymään poissa jäähyaitiosta ja rikkoa HIFK:n ykkös- ja kakkosketjujen peliä koko ajan. Pelicans ei voi pelkästään lähteä puolustamaan ja odottelemaan, vaan joukkueen pitää olla aktiivinen ja yrittää saada HIFK:n hyökkäyspeli sitä kautta sekaisin.

Kuten pudotuspeleihin kliseisiin kuuluu, on maalivahtipelaaminen isossa roolissa. Erityisesti Pelicansin osalta maalivahtipelin on onnistuttava täydellisesti, jotta edes pieni mahdollisuus yllätykseen olisi olemassa.

Pelicansin ykkösvahti Janne Juvonen onkin pelannut hyvän kauden ja osoitti lyhyessä sarjassa KalPaa vastaan, että kevään vire on kohdallaan.

Lahtelaisjoukkueen yksi yllätysmahdollisuus piilee pelituntumassa ja pudotuspelivireessä, jotka se sai kohdalleen tiukassa KalPa-sarjassa. Toisaalta HIFK on Tomas Zaborskyn, Teemu Ramstedtin ja kumppaneiden johdolla niin kova ryhmä, ettei sitä horjuteta edes avausottelun yllätysvoitolla.

Kuumat pelaajat:

HIFK: Tomas Zaborsky, Teemu Ramstedt
Pelicans: Juha Leimu, Janne Juvonen

Yllättävät ratkaisijat:

HIFK: Jasse Ikonen
Pelicans: Janne Ritamäki

Erikoista:

Joukkueet ovat kohdanneet pudotuspeleissä vain kerran aiemmin. Keväällä 2014 Pelicans oli kahdeksas ja HIFK yhdeksäs, joten ne kohtasivat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Kahdessa pelissä nähtiin yhteensä vain neljä maalia, mutta Pelicans meni puolivälieriin kahdella jatkoaikavoitolla luvuin 1-0 ja 2-1.

Runkosarjan kohtaamiset:

17.10. Pelicans-HIFK 3-4 ja, 1.11. HIFK-Pelicans 0-2, 4.2. Pelicans-HIFK 2-5, 26.2. HIFK-Pelicans 3-1.

Pisteet HIFK:lle 8-4, maaliero 12-8.

Asiantuntijan arvio:

Kimmo Kuhta: "HIFK voittaa ottelusarjan 4-1. En näe, että Pelicans saisi pelinsä yhtäkkiä niin hyvään kuosiin, että he pystyisivät neljä kertaa ottamaan voiton."

Törmänen kommentoi kuumaa keskustelua HIFK:n pelitavasta

Saako Leimun tehovire jatkoa HIFK-taistoissa?

Kärpät-TPS
AOP
 • Näin pelataan
 • 1. HIFK – 9. Pelicans
 • 2. Kärpät – 7. TPS
 • 3. Tappara – 6. Lukko
 • 4. JYP – 5. SaiPa
 • Kommentti: Herkullinen liigakevät

2. Kärpät – 7. TPS: Mahdollisuus pitkään sarjaan

Tästä ottelusarjassa puhutaan:

Kärpät on Lauri Marjamäen aikana vienyt kahtena vuonna sekä runkosarjan että mestaruuden. Nyt joukkue on tavallaan uudessa tilanteessa, kun se ei lähdekään pudotuspeleihin mestarisuosikkina numero yksi.

Onnistuuko kolmas kulta putkeen ensimmäisen kerran sitten Hannu Jortikan TPS-dynastian vuosina 1999–2001, vai onko oululaisten vatsa jo täynnä? Toisaalta Kärpille voi olla etua siitä, että siltä ei tänä vuonna odoteta varmaa mestaruutta.

Kärpät kuitenkin lähtee ottelusarjaan luonnollisesti ennakkosuosikkina: se on tottunut voittamaan, eikä näin vahvalta nipulta voi muuta odottaakaan. Materiaali on laajempi ja vahvempi kuin TPS:llä.

Turkulaisilla on kuitenkin heittää jäälle runsaasti kokeneita ja pudotuspeleissäkin tasonsa osoittaneita pelaajia: hyökkäykseen löytyvät herrat Tomi Kallio, Eric Perrin ja Ilkka Pikkarainen. Puolustuspäätä johtaa puolestaan Henrik Tallinder, ja kokemusta löytyy myös Petteri Nummelinilta, Kalle Kaijomaalta, Harri Tikkaselta ja Olli Malmivaaralta.

Kokenut kalusto myös nousi esiin heti pudotuspelien avauskierroksella Sportia vastaan.

Molempien joukkueiden iso kysymysmerkki löytyy maalin suulta. Takaisin päävastuuseen Oskari Setäsen loukkaantumisen jälkeen noussut Teemu Lassila ei ole vakuuttanut koko kaudella, eikä pudotuspelien avauskierros juurikaan nostanut luottamusta.

Kärppien maalilla Samit Rajaniemi ja Aittokallio ovat vielä kirjoittamattomia kortteja pudotuspeleissä, eivätkä oululaiset sijoittuneet runkosarjan kakkoseksi erityisesti heidän ansioillaan.

Kärkipelaajien onnistuminen on tässä sarjassa avainasemassa. Jos TPS:n kokenut kalusto tekee enemmän maaleja kuin Kärppien nuoret syömähampaat Mika Niemen ja Sebastian Ahon johdolla, joutuvat oululaisten alemmat ketjut kovaan testiin heti kevään aluksi.

Kuumat pelaajat:

Kärpät: Sebastian Aho, Mika Niemi
TPS: Tomi Kallio, Francis Paré

Yllättävät ratkaisijat:

Kärpät: Juho Keränen
TPS: Ville-Vesa Vainiola

Erikoista:

Kun joukkueet kohtasivat finaaleissa keväällä 2004, oli TPS:n maalilla sama mies kuin nyt: vuoden 2011 maailmanmestari Teemu Lassila.

Tuolloin nuoren ja lupaavan veskarin torjunnat eivät riittäneet, kun Kärpät marssi uuden tulemisensa ensimmäiseen kultaan voitoin 3-1.

Entinen suurseura TPS ei ole pelannut edes puolivälierissä sitten kevään 2010, jolloin joukkue otti yllätysmestaruuden.

Runkosarjan kohtaamiset:

15.9. Kärpät-TPS 4-3, 25.11. TPS-Kärpät 1-0, 26.2. TPS-Kärpät 0-1 ja, 5.3. Kärpät-TPS 8-2.

Pisteet Kärpille 8-4, maaliero 13-6.

Asiantuntijan arvio:

Kimmo Kuhta: "Kärpät menee jatkoon voitoin 4-2. TPS:llä on mahdollisuudet tehdä sarjasta pitkä, jos Kärpät pelaa samalla tavalla kuin runkosarjan lopussa. Pieni yllätysmahdollisuus on siis olemassa, mutta turkulaisten muistakin kentistä on noustava ratkaisijoita ja maalivahdin on otettava normaalia isompia koppeja."

Marjamäki: Luvassa pitkä ja kova sarja

TPS-kapteeni nälkäisenä Kärppien kimppuun: Vihaan häviämistä vielä enemmän kuin nuorena

Tappara-Lukko
Tomi Hänninen
 • Näin pelataan
 • 1. HIFK – 9. Pelicans
 • 2. Kärpät – 7. TPS
 • 3. Tappara – 6. Lukko
 • 4. JYP – 5. SaiPa
 • Kommentti: Herkullinen liigakevät

3. Tappara – 6. Lukko: Molemmilla rutkasti hampaankolossa

Tästä ottelusarjassa puhutaan:

Pystyykö peräti kolme peräkkäistä hopeaa ottanut Tappara vihdoin kultaan? Tamperelaisten hopeaputki on SM-liigahistorian pisin, ja viimeksi kolmetoista vuotta sitten kultaa huuhtonut seura haluaa vihdoin kirkastaa mitalin värin.

Joukkueessa on vielä paljon pelaajia, jotka ovat kokeneet viime keväinä kovia pettymyksiä, joten onnistuminen ei jää ainakaan motivaation puutteesta kiinni.

Kevät alkaa kuitenkin kovalla haasteella, sillä Lukko on nimenomaan pudotuspelijoukkue: kokeneita pelaajia höystettynä lihaosaston raastajilla, ja kun soppaan heittää yhden SM-liigan parhaista maalivahdeista Ryan Zapolskin muodossa, on tie auki menestykseen.

Lisäksi Lukon suuntaan vaakakuppia kallistaa erikoistilannepelaaminen: se on SM-liigan tehokkain ylivoimajoukkue ja paras tappamaan alivoimia.

Tappara ei runkosarjassa joutunut kovinkaan tiukoille, vaan kolmossija irtosi lopulta helpohkosti. Lukko sen sijaan pelasi omia esipudotuspelejään voitokkaasti jo pitkään ennen varsinaista huipennusta, joten Raumalla ei tarvitse erikseen etsiä kevätvirettä.

Risto Dufvan neljän vuoden projekti Lukossa päättyy. Kolme aiempaa kautta on päättynyt välierätappioon juuri tamperelaisille. Pystyykö JYPin aiemmin mestaruuteen vienyt Dufva luotsaamaan Lukon finaaliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1988?

Vaikeaa siitä tulee, sillä Tapparalla on väkivahva hyökkäys ja kokenut puolustus. Tästä parista saataneen puolivälierien tiukin ja (kuvainnollisesti) verisin parivaljakko.

Iso ruumis nähdään siis heti, kun jompikumpi kovista joukkueista joutuu rantalomalle.

Kuumat pelaajat:

Tappara: Kristian Kuusela, Patrik Laine
Lukko: Ryan Zapolski, Aaron Gagnon

Yllättävät ratkaisijat:

Tappara: Jukka Peltola
Lukko: Teemu Nurmi

Erikoista:

On varma kevään merkki, kun Tappara ja Lukko kohtaavat SM-liigan pudotuspeleissä. Joukkueet ovat kohdanneet välierissä kolmena viimeisenä keväänä, ja joka kerta Lukko on poistunut kaukalosta hävinneenä joukkueena.

2013 Tappara oli parempi puhtaasti voitoin 4-0, mutta 2014 ja 2015 sarjat venyivät aina seitsemänteen otteluun saakka. Vuosi sitten Lukko johti ottelusarjaa jo 3-1, mutta niin vain Tappara nousi rinnalle ja ohi. Raumalaisilla on siis iso revanssin paikka.

Runkosarjan kohtaamiset:

16.9. Tappara-Lukko 3-4 ja, 20.10. Lukko-Tappara 2-0, 26.1. Tappara-Lukko 4-2, 27.1. Lukko-Tappara 3-4 vl.

Pisteet tasan 6-6, maaliero 11-11.

Asiantuntijan arvio:

Kimmo Kuhta: "Tappara vie sarjan voitoin 4-3 ja aiheuttaa Lukolle jälleen karvaan pettymyksen. Molemmilla joukkueilla on järjettömästi nälkää tähän sarjaan johtuen menneistä vuosista. Sarja tulee ratkeamaan ylivoimakenttien välillä, tasaisessa sarjassa erot tehdään ylivoimalla. Tappara on kuitenkin pelannut sen verran parempaa kiekkoa, että se menee välieriin."

JYP-SaiPa
Tomi Hänninen
 • Näin pelataan
 • 1. HIFK – 9. Pelicans
 • 2. Kärpät – 7. TPS
 • 3. Tappara – 6. Lukko
 • 4. JYP – 5. SaiPa
 • Kommentti: Herkullinen liigakevät

4. JYP – 5. SaiPa: Tasainen pari median tutkan alapuolella

Tästä ottelusarjassa puhutaan:

Vakituiseksi pudotuspelijoukkueeksi Pekka Tirkkosen luotsaamana noussut SaiPa kohtaa taas JYPin, jonka kustannuksella se eteni kaksi vuotta sitten riemukkaasti välieriin värikkäiden vaiheiden jälkeen.

JYP on Suomi-kiekon todellinen tuloksentekijä: se on ollut vähintään välierissä huimat kuusi kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 2009 ja 2012 tulivat mestaruudet, ja nytkin joukkueella on hyvät mahdollisuudet edetä ainakin neljän parhaan joukkoon.

JYP pelasi runkosarjassa pitkään vähän sinne päin, mutta alkoi tehdä tulosta, kun sitä vaadittiin. JYPillä on hitusen laajempi ja tasaisempi materiaali kuin SaiPalla, mutta Saimaan ylpeyden terävin kärki David McIntyren ja Chad Raun johdolla on ollut iskukykyisempi ainakin runkosarjassa.

Kuten pudotuspelien kuluneisiin kliseisiin kuuluu, on maalivahtipeli isossa roolissa. Lappeenrantalaisilla ei pitäisi olla huolta, sillä konkari Jussi Markkanen tuskin pettää odotuksia, jos pystyy pelaamaan kaikki ottelut. Jani Nieminen on kuitenkin loistava kakkosvahti, jos tarve vaatiii.

JYPillä sen sijaan huolta tällä osastolla on: nuorten MM-kultajoukkueessa epäonnistunut Veini Vehviläinen ei ole tämän vuoden puolella vakuuttanut kuin ajoittain, eikä kaksinkertainen Suomen mestari Tuomas Tarkkikaan ole toistaiseksi löytänyt huippuvirettään.

Jyväskyläläisten puolustus on myös lievä kysymysmerkki: riittääkö materiaali pudotuspelejä varten, etenkin kun tehokas Valtteri Kemiläinen on loukkaantuneena.

Tällä sarjalla on potentiaalia jäädä mediassa vähiten seuratuimmaksi puolivälieräsarjaksi etenkin, jos se ratkeaa nopeasti suuntaan tai toiseen. Se olisi sääli, sillä vastakkain on kaksi esimerkillistä organisaatiota, jotka ovat onnistuneet esimerkiksi ulkomaalaishankinnoissa loistavasti jo pitkään.

Kuumat pelaajat:

JYP: Jani Tuppurainen, Anssi Löfman
SaiPa: David McIntyre, Chad Rau

Yllättävät ratkaisijat:

JYP: Miika Lahti
SaiPa: Tomi Leivo

Erikoista:

JYP ja varsinkin SaiPa kuuluivat pitkään SM-liigan ”ynnä muut” -osastoon, joten ne ovat päätyneet pudotuspeleissä vastakkain vain kerran aikaisemmin.

Tämä tapahtui keväällä 2014, kun neljännellä sijalla kotiedun saanut SaiPa voitti kolme ensimmäistä peliä ja näytti marssivan jatkoon.

JYP kuitenkin tasoitti voitot 3-3:een, mutta ihmenousu tyssäsi seitsemänteen otteluun, jonka SaiPa vei Kisapuistossa.

Runkosarjan kohtaamiset:

17.9. JYP-SaiPa 5-1, 3.10. SaiPa-JYP 5-0, 12.12. SaiPa-JYP 2-3, la 27.2. JYP-SaiPa 3-2 vl.

Pisteet JYPille 8-4, maaliero 11-10.

Asiantuntijan arvio:

Kimmo Kuhta: "Kyllä tämä mun papereissa kääntyy SaiPalle, joka vie sarjan 4-2. SaiPan maalivahtipeli ja terävin kärki ovat paremmat kuin JYPillä. Joukkueilla on lähihistoriasta kokemusta toisistaan, mikä lisää mielenkiintoa."

SaiPan Tirkkonen: Puolivälieristä JYPiä vastaan tulossa tiukka, tasainen ja fyysinen

Pelaako SaiPan Nokelainen pudotuspeleissä?

Lauri Marjamäki mestaruus
Tomi Hänninen
 • Näin pelataan
 • 1. HIFK – 9. Pelicans
 • 2. Kärpät – 7. TPS
 • 3. Tappara – 6. Lukko
 • 4. JYP – 5. SaiPa
 • Kommentti: Herkullinen liigakevät

Kommentti: Herkullinen liigakevät

SM-liigan pudotuspelien lämmittelykierros on saatu pois alta, ja jäljellä on enää kahdeksan parasta joukkuetta.

On helppo sanoa, että tämän kevään asetelmat ovat herkullisemmat kuin viime vuosina: kaksi kautta dominoinut Kärpät ei olekaan mestarisuosikki numero yksi, kun muutaman vuoden hiljaiseloa viettänyt HIFK on palannut kärkitaistoon ryminällä.

Helsinkiläisjoukkueen vapauksia antava pelisysteemi toimi runkosarjassa loistavasti, mutta vasta pudotuspelit näyttävät, millainen on iskukyky oikeasti.

Jokainen puolivälieräpari on mielenkiintoinen. Hyvän vireen avauskierrokselta löytänyt Pelicans vaikuttaa ennakkoon vastaantulijalta HIFK:ta vastaan, mutta lahtelaisten valmennuskaksikolla Petri Matikainen – Pasi Nurminen on eväät löytää keinot, joilla HIFK:n peliä horjutetaan. Jos se onnistuu ilman runkosarjasta tuttua jäähyilyä, voi sarjasta tulla paljon muuta kuin läpihuutojuttu.

TPS:lläkin on mahdollisuus kiusata Kärppiä, mutta viimeistään oululaisten rutiini ja voittamisen kulttuuri takaavat sen, ettei Turussa pelata mitalipelejä vielä tänä vuonna.

Puolivälierien ennakolta tulisin sarja käydään kuitenkin Tapparan ja Lukon välillä.

Molemmat ovat pettyneet viimeisenä kolmena keväänä: Tapparan historiallisen pitkän hopeaputken tietävät kaikki, ja Lukko on hävinnyt tamperelaisille välierissä kolme vuotta putkeen.

Sekä Tappara että Lukko kuuluvat mestarikandidaatteihin, ja toinen joutuu kesälomalle jo tässä vaiheessa. Lukon parempi maalivahti- ja erikoistilannepelaaminen takaa sen, että Tapparalla on suuria vaikeuksia edetä tällä kertaa edes neljän parhaan joukkoon asti.

Myös JYP ja SaiPa pelaavat tasaisen ja raastavan sarjan, josta voi mennä jatkoon kumpi tahansa. Tänä keväänä ilmassa tuoksuu kuitenkin ensimmäinen (pronssi)mitali Lappeenrantaan sitten kevään 1966 – vielä sopivasti juhlavuoden kunniaksi.

Taistelu finaalipaikoista on hurjaa, mutta voittaja parista Tappara-Lukko etenee kauden huipennukseen.

Vastaan loppuotteluissa asettunee joko HIFK tai Kärpät.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme