Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Punttia ja yleisurheilua
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kenttäratsastaja Elmo Jankari lähti 16-vuotiaana ulkomaille - nyt tähtäin Rion olympialaisissa

23-vuotias kenttäratsastaja Elmo Jankari ja ratsu Duchess Désirée valmistautuvat uran ensimmäisiin olympialaisiin huippuvalmentajien silmien alla.

urheilu
Elmo Jankari ja Duchess Désirée esteellä.
Elmo Jankari ja Duchess Désirée.AOP

OLYMPIARADIO. Tämän vuoden maaliskuun alku oli Elmo Jankarille ikimuistoinen, sillä vuosien työ palkittiin Rion olympialaisten maapaikalla. 23-vuotiaasta turkulaisesta oli seuloutunut Pohjois-Euroopan olympiakarsintalohkon voittaja ja hyvin todennäköisesti hänet myös valitaan edustamaan Suomea Rioon.

– Kausi meni hyvin, eikä tarvinnut tehdä hirveästi muutoksia kilpailusuunnitelmaan. Loppukesästä oli jo hyvä olo. Kun ruotsalaiset sai joukkuepaikan kenttäratsastuksen EM-kisojen jälkeen, niin silloin paikka näytti jo suhteellisen varmalta kun johdin rankingia, Jankari kertoo.

Turusta kotoisin oleva Jankari on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut arvokisaedustaja, sillä takana on edustuksia niin EM- kuin MM-tasollakin. Vuonna 2013 Jankari voitti historiallisen junioreiden EM-kullan hevosellaan Duchess Désirée. Nuori mies oli muuttanut Saksaan valmentautumaan olympiamitalisti Dirk Schraden tallille vain muutama vuosi aiemmin.

– Muutin ensimmäisen kerran 16-vuotiaana Dirkin luokse. Olin käynyt lukion ensimmäisen ja kun muut lähti vaihto-oppilaiksi, niin minä lähdin Saksaan. Sitten se vähän venähti. Onhan se niin, että jos haluat päästä maailman huipulle niin on pidettävä kiirettä. Lähtökohtaisesti me annetaan aika paljon tasoitusta muille huipulle tähtääville asumalla Suomessa. Päädyin sinne koska valmentajani Maria Möller oli valmentautunut 80-90 luvulla Saksassa.

Sittemmin Jankari kävi myös Ruotsissa ja palasi takaisin Saksaan yhdessä kenttäratsastajapuolisonsa Sanna Siltakorven kanssa. Nyt Jankaria ja Siltakorpea valmentavat olympiamitaleita voittaneet Frank Ostholti ja hänen vaimonsa Sara Algotsson-Ostholt.

– Heillä on hirveän pitkä kokemus useiden hevosten viemisestä olympiatasolle. Minulta puuttuu se kokemus, sillä suurin osa kilpakumppaneista on 10-30 vuotta vanhempia kuin minä. Annan siinä hirveästi tasoitusta, mutta Frank ja Sara pystyvät sitä minulle antaamaan. Eniten valmentaudun Sannan kanssa, hän katsoo minua päivittäin.

Suomalaisia ei ole nähty olympialaisten kenttäratsastuksessa sitten vuoden 2000 ja Sydneyn olympialaisten. Tuolloin Suomea edusti Piia Pantsu, joka sai olympiapaikan myös neljä vuotta myöhemmin. Ateena jäi kuitenkin haaveeksi, sillä Pantsun hevonen loukkaantui lastaamisen yhteydessä.

Minkälainen matka Jankarilla on sitten ollut Turun Metsäkylän ratsastuskeskuksesta olympiaedustajaksi? Ja mitä Jankarin vanhemmat tuumasivat nuoren miehen lähdettyä Saksaan vain 16-vuotiaana?

Kuuntele Elmo Jankarin mietteet valmistautumisesta Rioon Yle Puheen Olympiaradiosta maanantaina 28.3.2016 klo 20.

Suosittelemme

Tuoreimmat