Suora

  • Taitoluistelun GP: Miesten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun GP: Jäätanssin lyhyttanssi
  • Oi maamme!: Vieläkö on?
  • Urheilua Yle Puheessa: Jalkapallokierros
  • Taitoluistelun GP: Parien lyhytohjelma
  • Taitoluistelun GP: Lyhytohjelmat
  • Taitoluistelun GP: Naisten lyhytohjelma
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun GP: Naisten lyhytohjelma

Mäkäräisen päätökseen vaikuttavat monet asiat: "Yksi loukkaantuminen, eikä kummallakaan ole enää työtä"

Kaisa Mäkäräisen päätös uran jatkumisesta kiinnostaa koko urheilua seuraavaa Suomea. 33-vuotiaan supertähden päätökseen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin pelkät omat halut.

urheilu
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa MäkäräinenAOP

Kaisa Mäkäräinen on ollut vuodesta toiseen Suomen ampumahiihdon yksinäinen susi, joka on joutunut kantamaan menestyspaineet niskassaan. Juuri päättyneissä Oslon MM-kisoissakin hän vastasi koko Suomen joukkueen tavoitteista: kahdesta sijoituksesta kymmenen parhaan joukkoon sekä MM-mitalista.

Joensuulainen on tilanteeseen tottunut, mutta hän kaipaisi ympärilleen muitakin. Nyt kun Suomen päävalmentaja Marko Laaksonenkin lopettaa tähän kauteen, on Mäkäräisellä paljon pohdittavaa. Tärkein päätös koskee kilpauran jatkumisesta. Jos ura jatkuu, pitää hänen pohtia muun muassa sitä, miksi hänen hiihtovauhtinsa ei ole ollut tällä kaudella yhtä hyvää kuin aikaisempina kausina.

- Se on kysymysmerkki. Aika paljon pitää käydä asioita läpi; onko tehty jotakin väärin vai eikö ole, Mäkäräinen totesi Yle Urheilun haastattelussa.

- Itselleni on hyvä tehdä selväksi, tehtiinkö jossakin mahdollisesti virheitä vai oliko se vain tämän vuoden maksimi, mitä mielestäni kesän hyvällä harjoittelulla pystyin tekemään.

Mäkäräinen uskoo, että osaksi hänen hiihtovauhtiinsa vaikutti kauden alun ja tammikuun sairastelut, mutta hän myöntää, että jatkuva kehittyminen hiihtovauhdissa on haasteellista. Tätä on kuitenkin tapahtunut nyt jo kymmenen vuoden ajan.

- Kai jossakin vaiheessa raja tulee vastaan, että valonnopeus jää saavuttamatta. Kyllä minun hiihtovauhtini on tullut vähän alaspäin ja myös muut ovat kehittyneet. Tänä vuonna naisten taso on etenkin ampumisessa ollut jäätävän kova läpi kauden. Vaikka useissa kisoissa olen pystynyt olemaan nopein hiihtäjä, mutta kun ampumisen taso on niin kova, vaaditaan kaikilta lähes aina täydellistä onnistumista kärkipaikoille.

Siinä on niin paljon riskejä pelissä. Se vaatii vain yhden loukkaantumisen ja sen jälkeen kummallakaan ei ole työtä ensi talveksi.

Mäkäräinen on aina ollut vahvempi ladulla kuin ampumapenkalla, joten hän ei ole ollut huolissaan ampumisen vaihtelevuudesta. Hän toteaakin, ettei hänestä koskaan tule Laura Dahlmeierin tai Gabriela Soukalovan tasoista ampujaa, eikä tarvitsekaan tulla.

- Me olemme kaikki erilaisia. Ja onhan se jännempää itselle ja katsojille, osunko tauluun vai en. On siinä jotain hyvääkin: osaan ainakin arvostaa onnistumisia.

Mäkäräinen uskoo, että hänelle avainasia ampumisen kehittämiseen olisi ryhmäharjoittelu kovatasoisessa ryhmässä sekä aktiivisempi kilpaileminen kesäisin. Vaikka hän on ollut tyytyväinen omaan harjoitteluunsa, puuttuu siitä paineenalainen ryhmäharjoittelu, jota moni muu maajoukkue pystyy tekemään.

- Se näkyy ehkä joissakin tilanteissa talven kisoissa. Sille ei pysty Suomen rajojen sisäpuolella tekemään mitään.

Viime kaudella Mäkäräinen vieraili palkintokorokkeella useaan otteeseen ja oli useasti lähellä palkintosijaa. Tänä talvena hänen suorituksissaan on ollut enemmän heilahtelua. Mäkäräinen muistuttaa, että ampumahiihdossa on hyvin pienistä asioista kiinni, onko kolmas vai yhdeksäs.

- Itse olen aika hyvin sisäistänyt lajin luonteen ja minulla on paljon niitä kymppisakki-tuloksia, joita ei ehkä tuloksissa noteerata joukkueemme ulkopuolella millään tavalla. Totta kai se näyttää tuloslistassa erilaiselle, niin kuin pitääkin, mutta oma tekeminen on tuntunut läpi kauden hallitulta, Mäkäräinen vakuutti.

- Minulla ei ole ollut yhtään sellaista jaksoa, että nyt mikään ei toimi. Jokaisessa kisassa minulla on kuitenkin ollut mahdollisuus kärkeen, ja se on varmasti pitänyt itseluottamustani yllä.

Se, mikä minua motivoi jatkamaan, on menestys. Ja menestys vaatii laadukasta tekemistä. Nyt on kyse siitä, onko se paketti saataville sille tasolle, että laadukas tekeminen on mahdollista.

Mäkäräinen on tällä kaudella voittanut neljä maailmancupin osakilpailua, viimeisimmän lauantaina Hanti-Mansijskissa. Joensuulaiselle paras muisto kaudesta löytyy kuitenkin Oslon MM-laduilta.

- Varmasti Oslon yhteislähtö tulee parhaiten mieleen. Se oli kaikin puolin hyvä taistelu ja hyvin paketti pysyi kasassa kaikilla osa-alueilla, hän sanoi viitaten pronssikisaansa.

Oslon MM-kisoista Mäkäräiselle jäi mieleen myös Martin Fourcaden tietynlainen ylivoima. Mäkäräisen mielestä ranskalaisella on joka startissa pelinappulat omissa käsissään eikä epäonnistumisia juurikaan näy.

- Hän on tehnyt jäätävää tulosta koko talven. Hän osaa kääntää pienet nyanssit sisälle, voittavaan koriin. Siinä onkin aika paljon pohtimista, miten se on mahdollista.

Toinen asia, johon Mäkäräinen kiinnitti huomiota Oslon MM-kisoissa etenkin miesten puolella, oli se, miten norjalaisurheilijat hoitivat kotikisansa.

- Ole-Einar (Björndalen) pystyi ottamaan kolme henkilökohtaista arvokisamitalia. Hänellä on todellakin taito hyppysissään. Hän on älyttömän taitava arvokisoihin keskittymisessä. Hän uskaltaa jättää maailmancupeja väliin ja vetää viimeisen kuukauden omalla tyylillään ja rytmityksellään, Mäkäräinen päivitteli.

- Hän on todella taitava arvokisoihin keskittyjä, vaikka on kyse näinkin herkästä lajista. Vaikka kuinka keskittyisit ja tekisit hyvää harjoittelua viimeisen kuukauden ajan, mutta se laukaus menee millin ohi – se näyttää tuloslistalla sitten ihan toiselta.

Kaisa Mäkäräinen
Pronssi sai hymyn Mäkäräisen huulille Oslon MM-kisoissa.AOP

Mäkäräinen sanoi Oslon MM-kilpailujen jälkeen, että hänellä on tänä keväänä jälleen edessä sopimusneuvottelut. Hän korostaa, ettei näissä neuvotteluissa neuvotella rahasta, vaan enemmän ihmisten ajasta: miten paljon hänen valmentajansa Jarmo Punkkinen ja suksihuoltajansa Jarkko Siltakorpi voivat olla siviilitöistään poissa.

- Molemmat ovat opettajia. Vaikka Jarmolla on ikää niin paljon, että hän voisi jäädä eläkkeelle, hän on antanut ymmärtää, että eläkkeelle ei olla jäämässä. Silloin hän joutuu olemaan virkatyössään, ja kun hän on virkatöistä pois, ei palkka juokse, Mäkäräinen muistutti.

Hän totesi pystyvänsä hoitamaan kulut tukijoittensa avulla, mutta kaikki ei ole välttämättä rahasta kiinni. Virkavapaata ei saada vain ilmoituksella. Sama tilanne on myös Mäkäräisen puolison eli Jarkko Siltakorven kohdalla.

- Jarkko oli jo nyt koko vuoden pois palkkatöistään ja pystyi siten olemaan Ampumahiihtoliitolla töissä talven ajan huoltajana. Kesällä ei ole huoltajille hommia, joten hänelle ei tule myöskään palkkaa mistään.

Mäkäräinen toteaakin, ettei hän haluaa ottaa kontolleen sitä, että hän on heidän perheessään ainoa, joka tuo leipää pöytään.

- Siinä on niin paljon riskejä pelissä. Se vaatii vain yhden loukkaantumisen ja sen jälkeen kummallakaan ei ole työtä ensi talveksi.

Jos minusta tuntuu, että paketti ei ole riittävän hyvä, niin kaikki se työ, mitä kesällä joutuu sen eteen tekemään, olisi turhan paljon kantaa.

Mäkäräisellä on takanaan vankka tukijoiden joukko, niin taloudellisesti kuin henkisestikin, mutta oman puolisonsa roolia hän ei voi korostaa liikaa.

- Hän on paljon muutakin kuin suksien voitelija talvella. Kesällä minun päivittäinen harjoitteluni tai Euroopan leiritykset ja leirikuviot eivät olisi mahdollista ilman häntä. Jarkko tekee sitä ihan puhtaasti hyväntekeväisyytenä minua kohtaan. Jarmo ei kuitenkaan voi olla joka päivä läsnä eikä hänestä hirveästi ole apua penkalla.

Kun Punkkisen ja Siltakorven tilanteet on saatu selvitetyksi ja molemmat näyttävät vihreää valoa, on kaikki muu Ampumahiihtoliiton käsissä. Mäkäräisen vaakakupissa painaa muun muassa se, mikä on liiton päävalmentajatilanne ja muut valmennuskuviot. Mäkäräisen mukaan kyse on enemmän henkilöistä kuin taloudesta.

- Tämä on ennen kaikkea joukkueurheilua. Koko ajan ampumahiihto on menossa joukkueurheilun puoleen. Vaikka minä tekisin yksin kuinka laadukasta työtä yksittäisissä harjoituksissa, niin se ei kuitenkaan riitä siihen, että pystyn tekemään laadukasta tulosta talvella. Se laadukas työ vaatii valmentajan, huoltajan, lihashuollon, matkajärjestelyt ja leirijärjestelyt. Siinä on tosi paljon liikkuvia osa-alueita. Siihen tarvitaan urheilijan lisäksi muitakin ihmisiä.

Mäkäräinen käytti viime kaudella koko lepokautensa sopimusneuvotteluihin. Hän totesikin odottaneensa harjoituskauden alkua todella paljon, koska se tarkoitti sitä, että kaikki asiat olivat tuolloin selvillä ja hän pystyi keskittymään vain harjoitteluun. Mäkäräinen tietää, että tänä keväänäkin tilanne on sama, mutta hän toivoo ehtivänsä myös lomailla.

- Se, mikä minua motivoi jatkamaan, on menestys. Ja menestys vaatii laadukasta tekemistä. Nyt on kyse siitä, onko se paketti saataville sille tasolle, että laadukas tekeminen on mahdollista. Suurin piirtein tässä ovat ne kohdat, jotka vaikuttavat kilpailu-urani jatkamiseen.

Gabriela Soukalova, Kaisa Mäkäräinen ja Marte Olsbu
Kauden kolmas ja neljäs MC-voitto tulivat Hanti-Mansijskissa.AOP

Mäkäräinen on jo 33-vuotias ja hänen pahimmat kilpakumppaninsa ovat häntä selvästi nuorempia. Esimerkiksi Gabriela Soukalova on 26-vuotias, Dorothea Wierer 25-vuotias ja Laura Dahlmeier 22-vuotias. Mäkäräinen myöntääkin potevansa ikäkriisiä vähän väliä.

- Muotoillaanko vaikka niin, että koen antaneeni kaikkeni, mutta on vielä paljon asioita, missä voin vielä kehittyä. Esimerkiksi se ryhmäammunta, paineenalainen ammunta. Ei niitä välttämättä saa toteutettua, mutta ainakin itse koen, että niitä asioita olisi paljon.

Mäkäräinen sanookin, että hänellä voisi jäädä asioita hampaankoloon, jos hän ei saisi yritettyä loppuun asti. Hän kuitenkin tietää, mitä urheilu ampumahiihdossa huipulla vaatii eikä hänestä ole puuhastelemaan. Mäkäräinen haluaa kuviot sille tasolle, että hän uskoo siihen 100-prosenttisesti ja että sillä sapluunalla voi tulla menestystä. Jos kaikki menee putkeen, se vaatii sen, että hän on terveenä eikä loukkaannu ja myös harjoitukset menevät putkeen.

- Jos minusta tuntuu, että paketti ei ole riittävän hyvä, niin kaikki se työ, mitä kesällä joutuu sen eteen tekemään, olisi turhan paljon kantaa. Ja olisi turhan paljon laittaa siihen aikaa ja vaivaa. Tehdä se ja sitten ei usko siihen tekemiseen täysillä, hän sanoi.

- Mitä vanhemmaksi tulee, sitä paremmin tietää, kuinka pienistä asioista kaikki on kiinni. On paljon helpompi kehittyä sijalta 30 sijalle 10 kuin sijalta 4 sijalle 2. Mitä lähempänä kärkeä ollaan, sitä pienemmistä asioista on kyse.

Ampumahiihdon naisten maailmancupin päätöskilpailu sunnuntaina TV2:ssa kello 11.10 alkaen.

Suosittelemme

Tuoreimmat