Hurjassa lennossa oleva Pittsburgh jyräsi sarjakärjen: ”Henkinen yliote hyvä saada”

Olli Määtän edustama Pittsburgh Penguins on tullut kauden aikana pitkän matkan valmentajanvaihtamisineen kaikkineen. Juuri nyt joukkue jyrää kovassa lennossa.

urheilu
olli määttä
Tommi Seppälä

VANCOUVER. Pittsburgh Penguinsin meneillään olevaan kauteen mahtuu paljon. Heikosti aloittanut joukkue vaihtoi loppuvuodesta valmentajaa valahdettuaan pudotuspeliviivan alapuolelle. Mike Johnstonin korvannut Mike Sullivan on kuitenkin saanut joukkueen ja sen tähtipelaajat jälleen pelaamaan tasollaan.

Pelkästään hyökkäyspelaamisen ja kiekkokontrollin osalta Penguinsia ei tunnista samaksi joukkueeksi, joka syksyllä tuskaili maalinteon kanssa. Maaliskuussa se on tehnyt kuudesti yhdessätoista ottelussa neljä maalia tai enemmän. Eikä tämä ole ollut pois puolustamisesta.

Se on päästänyt maaliskuussa kahdeksan kertaa kaksi maalia tai vähemmän.

Kun pelaamisen rakenne on parempi, tähdet saavat pelata vahvuuksillaan ja heikko peräpääkin sai pari vahvistusta (Trevor Daley, Justin Schultz), joukkue on alkanut voittaa. Kuuden ottelun voittoletkussa seilaava Pittsburgh on voittanut kahdeksan kymmenestä edellisestään.

- Itseluottamus on tosi korkealla ja se auttaa. Me tiedetään tällä hetkellä, että voidaan voittaa mikä tahansa joukkue. Tämä on tosi iso osa tätä nykymenoa. Vaikka ollaan oltu häviöllä, ei olla turhauduttu, vaan pysytty yhdessä ja pelattu joukkueena. Ei olla alettu sooloilemaan, Olli Määttä sanoi sunnuntain ottelun jälkeen Yle Urheilulle.

Pittsburgh ei edelleenkään kuulu suurimpiin mestarisuosikkeihin, mutta sen nouseva trendi ei voisi tulla parempaan aikaan.

Toisaalta edellisen kerran (2009), kun Pens vaihtoi valmentajaa, sen kausi päättyi mestaruusjuhliin. Tuolloin nykyinen Montreal-luotsi Michel Therrien teki tilaa Buffalossa nykyään vaikuttavalle Dan Bylsmalle.

- Koko ajan pitää kehittää peliä ja ollaan onnistuttu siinä hyvin. Mutta on siellä vielä osia, mitä haluamme hioa. Alkukausi oli tosi vaikea, mutta tärkeintä on, että jatkuvasti ollaan nostettu pelaamisen tasoa, Määttä linjasi.

”Tarvitsemme jokaisen pisteen”

Mennyt viikonloppu oli Pittsburghin tämän kauden viikonlopuista luultavasti vaikuttavin. Lauantaina se kaatoi rakkaan paikalliskisaajansa Philadelphian hienon esityksen jälkeen elintärkeässä playoff-viivaväännössä. Sunnuntaina se vain lisäsi kaasua ja jyräsi tylysti (6-2) yli liigaa johtavan Washingtonin.

Sunnuntain huippuottelu oli todellista playoff-kiekkoa. Tuore Pens-luotsi Sullivan on saanut joukkueensa myös mentaalipuolella seuraavalle tasolle. Joukkue on ollut viime aikoina valmis taistoon kuin taistoon, eikä se ota taka-askelia.

- Kyllä se playoff-kiekolta tuntui. Ollaan sellaisessa tilanteessa joukkueena, että jokainen peli on meille pudotuspelikiekkoa. Tarvitsemme jokaisen pisteen taistelussa pudotuspelipaikan ja kotiedun puolesta, Määttä totesi.

Määttä lisää, että syttymisvaikeuksia arkkivihollista vastaan ei ollut. Joukkue pelasi jo kevättä.

- Totta kai siinä oli kevättä mukana. Heidän kanssaan pelit ovat aina kovia mutta olemme myös tietoisia, että jos haluamme pelata kevättä pitkälle, joudumme luultavasti kohtamaan heidät. Henkinen yliote on aina hyvä saada. Siinä mielessä extralatausta riitti. Ja ovathan he sarjakärki. Tämä oli meille hyvä tilaisuus katsoa, missä meidän oma taso menee.

Suosittelemme

Tuoreimmat