Suora

  • Yleisurheilun halli-EM, 1. päivä
  • Inomhus-EM i friidrott, torsdag (svenskt referat)
  • Elävä arkisto esittää

Jääkiekon "Grand Old Man" Aarne Honkavaara on kuollut

91-vuotias Aarne Honkavaara nukkui pois tiistaiaamuna omaistensa läsnä ollessa Tampereella. "Dynamo" on yksi suomalaisen jääkiekkohistorian merkittävimmistä henkilöistä.

urheilu
Aarne Honkavaara
Aarne Honkavaara Urheilugaalassa vuonna 2011.Lehtikuva

Jääkiekkolegenda Aarne Honkavaara on kuollut. Honkavaara nukkui pois tiistaiaamuna omaistensa läsnä ollessa Tampereella. Vuonna 1924 syntynyt Honkavaara oli kuollessaan 91-vuotias.

Honkavaara pelasi mittavan pelaajauran 1940- ja 50-luvulla Tampereen Ilveksessä ja maajoukkueessa. Maaliahneen hyökkääjän mukaan on nimetty SM-liigan nykyinen parhaan maalintekijän palkinto. Peliura päättyi käytännössä vuonna 1953 maaottelussa tulleeseen jalkavammaan, vaikka Honkavaara pelasikin sen jälkeen vielä muutamia otteluita. SM-sarjassa hän voitti seitsemän kultaa ja kaksi hopeaa.

Pelaajauransa jälkeen ”Dynamo” voitti Ilveksen päävalmentajana kolme SM-kultaa. Lisäksi hän oli maajoukkueen päävalmentajana kaudet 1955-1959 ja johtoryhmässä mukana kaudet 1962-1966.

Honkavaara oli aloittamassa jääkiekon tilastointia Suomessa, hän toimitti ja julkaisi Jääkiekkokirjaa pitkään ja oli vuonna 1979 keskeinen hahmo Suomen Jääkiekkomuseo ry:n perustamisessa. Hän kuului myös Suomen Jääkiekkoliiton liittohallitukseen vuosina 1962-74. Honkavaara on aateloitu Jääkiekkoleijonaksi numerolla kymmenen.

Honkavaara on saanut myös liikuntaneuvoksen arvonimen. Hän vastaanotti ensimmäisenä jääkiekkoilijana Pro Urheilu -mitalin vuonna 2001. Jääkiekon ”Grand Old Man” palkittiin myös vuonna 2011 Urheilugaalassa erikoispalkinnolla elämänurastaan.

Elävä Arkisto: Kiekkolegendat esittelevät Suomen Jääkiekkomuseon (video).

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat