1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Salonojan kuitattava velat tai Liiga Oy lunastaa Bluesin osakkeen "pikkurahalla"

Jääkiekon SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Puttonen vahvistaa, että Liiga Oy voi lunastaa Jääkiekko Espoo Oy:n liigalisenssin ja - osakkeen yhtiöltä pienellä rahalla. Summa on huomattavasti pienempi kuin sarjanousijoiden maksama 1,8 miljoonaa.

Kuva: AOP

Jääkiekko Espoo Oy:n liiketoiminta myydään seuraavaksi konkurssipesänhoitajan toimesta. Miljonääri Jussi Salonoja neuvottelee pesänhoitajan kanssa liiketoiminnan ostosta. Salonojan tavoitteena on saada Espooseen liigajääkiekkoa jo ensi kaudeksi.

Mutkia on kuitenkin vielä matkassa. Jääkiekko Espoo Oy on Jääkiekon SM-liiga Oy:n osakas, ja osakassopimuksen mukaan Liiga Oy voi lunastaa itselleen sekä lisenssin että itse osakkeen. Tällöin Jääkiekko Espoo Oy:n konkurssipesä menettäisi liiketoiminnan myymisen keskeisimmän valtin, eli mahdollisuuden pelata liigajääkiekkoa.

- (Lisenssin lunastamiseen) on sovittu ehdot osakassopimuksessa, joka ei ole julkinen. Ilmeistä on, että osakkeen arvo on paljon vähemmän kuin silloin, jos tulee uusi seura, joka sitoutuu pelaamaan ja tuomaan lisäarvoa Liigan toimintaan. Jos ei ole osakasta, joka näin tekisi, niin Liiga Oy:llä ei ole perusteita maksaa siitä niin paljoa.

Liiga lunastaa lisenssin ja osakkeen huomattavasti pienemmällä hinnalla, kuin mitä sarjanousijat Sport ja KooKoo osakkeesta pulittivat. Yhtiöt maksoivat osakkeesta 1,8 miljoonaa.

- Selvästi paljon pienemmissä summissa liikutaan, Puttonen kertoo.

Liiga Oy:n näkökulmasta tilanne on yhä vaikea, vaikka Salonoja onkin neuvottelemassa Jääkiekko Espoo Oy:n liiketoiminnan ostosta. Salonoja itse uskoi Yle Urheilun haastattelussa, ettei Liiga Oy ota lisenssiä tai osaketta pois mikäli hän ostaa liiketoiminnan.

- Jääkiekkoseuralla on aika vähän muuta omaisuutta kuin lisenssi ja osake. Pesänhoitaja ja Jussin on keskenään sovittava ja tehtävä ehdotus liigalle siitä, miten päästään eteenpäin. Ennen kuin on mitään ehdotusta olemassa, niin en pysty sanomaan, että mikä se järjestely tulee olemaan, Puttonen avaa.

- Meillä on keskusteluyhteys sekä pesänhoitajan Tommi Kempin kanssa että Jussi Salonojan kanssa. Neuvottelemme lähiaikoina varmasti siitä, mikä on ylipäätään Bluesin osalta mahdollista. En halua olla pessimisti, mutta en halua myöskään antaa liian optimistista kuvaa, Blues on ajautunut konkurssiin ja se on fakta. Vaatii aika paljon, että Blues pääsee tästä elävien kirjoihin.

Bluesin pitkä matka elävien kirjoihin

SM-liiga Oy vaatii uudelta toimijalta sitä, että konkurssipesän velat on kuitattu pois. Tämä on edellytys sille, että Blues pelaisi uuden yhtiön alaisuudessa liigassa jo ensi kaudella.

- Ensi kaudella Liigassa pelaaminen on mahdollista. Se edellyttää sitä, että joku, tällä hetkellä Jussi Salonoja on vahvin kandidaatti siihen, tulee ja hoitaa konkurssipesän velvoitteet. Jos näin tapahtuu, niin aikaa on huhtikuun loppuun mennessä, jolloin liigaseurat jättävät lisenssihakemukset ensi kaudelle. Jos Blues on hoitanut velvoitteensa, niin olisi hienoa kertoa, että se pelaa Liigaa ensi kaudella.

- Fakta on kuitenkin se, että ensi kauden peliohjelmaa pitää suunnitella 15 joukkueen varaan. Emme voi odottaa pitkään, vaan ratkaisuja pitää tulla jo lähipäivien aikana, jos ne ovat jotain muuta kuin tämänhetkinen suunnitelma.

Puttonen ihmettelee sitä, miksi Jääkiekko Espoo Oy:n omistajat eivät tarttuneet ajoissa Salonojan avuntarjouksiin.

- Tämä ei tule uutisena, että Jussi on kiinnostunut. Onnetonta on, että tilanne on päässyt kriisiytymään näin pitkälle ja konkurssiin. Kun Jussin halu on ollut tiedossa viimeisen vuoden ajan, olisi ollut hieno asia, että Bluesin omistajat olisivat päässeet hyvän sään aikana sellaiseen järjestelyyn, että tällaiseen tilanteeseen ei olisi ajauduttu.

- Se on iso harmi, sillä Espoo on siinä mielessä paremmassa tilanteessa kuin moni muu seura, sillä siellä on nimellä esiintyvä, Bluesin jo aikaisemmin omistanut henkilö, jolla on suuri jääkiekkosydän ja syvät taskut. Hän on valmis investoimaan siihen ja on harmi, että tähän lopputulokseen ei päästy silloin, kun aikaa vielä oli ja tilanne oli paljon parempi. Velat olivat paljon pienemmät kuin nyt, Puttonen päättää.