Hyppää sisältöön

Homoseksuaalisuudestaan julkisesti kertonut Liukkonen: "Kerroin asiasta oman itseni takia"

Yle Puheen urheilun teemaillassa puhuttiin muun muassa seksuaalisesta tasa-arvosta. Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi ensimmäisenä suomalaisena huippu-urheilijana homoseksuaalisuudestaan julkisesti kaksi vuotta sitten.

Kuva: Milla Vahtila / Olympiakomitea

Kaksi vuotta sitten Uimari Ari-Pekka Liukkonen kertoi suorassa Ylen Urheiluviikonlopun lähetyksessä homoseksuaalisuudestaan. Samalla EM-mitalistista tuli ensimmäinen suomalainen huippu-urheilija, joka on kertonut homoseksuaalisuudestaan julkisesti.

- Kerroin asiasta oman itseni takia. Asian salailu tuntui sen verran raskaalta siinä vaiheessa. Halusin vähentää henkistä kuormitustani. Asia pyöri yhä enemmän ja enemmän mielessäni ja jotain silloin tarvitsi tehdä, Liukkonen taustoittaa silloista ratkaisuaan.

- Totesin silloin itselleni, että kaikkien on parempi tietää asiasta. Jos olisin tuonut asiaa pikkuhiljaa esiin, niin jossain vaiheessa asia olisi kuitenkin lähtenyt kiertämään, Liukkonen kertoo.

Liukkosen rohkea teko muutti monella tapaa huippu-uimarin elämää. Uimari korostaa etenkin henkistä keveyttä.

- Urheilussa ei aiemmin asiasta ole juurikaan puhuttu. Enää en joudu miettimään sitä mitä sanon tai teen. En joudu enää pelkäämään ihmisten reagointia asiaan, Liukkonen muistuttaa.

Liukkosen ulostulon jälkeen kukaan muu olympiatason suomalaisurheilija ei ole julkisesti kertonut homoseksuaalisuudestaan.  

- Yksi iso asia on se, että kynnys asiasta kertomiselle on monelle suuri. Itsekin pyörittelin asiaa niin kauan, ennen kuin pystyin kertomaan siitä. Ongelma ei välttämättä ole niinkään urheilussa, vaan ehkä suomalaisessa yhteiskunnassa, jossa homoseksuaalisuutta pidetään osittain vielä tabuna. Urheilu on tullut siinä samalla hieman jälkijunassa mukana, Liukkonen päättää.  

.
.