Hyppää sisältöön

Kataja napautti BC Nokiaa selvällä voitolla – Rannikko pelikunnossa

Kaksi voittoa Korisliigan puolivälierissä napannut BC Nokia ei yllättänyt Joensuun Katajaa enää joukkueiden kolmannessa kohtaamisessa. Kataja kavensi kotiyleisön edessä ottelusarjan numeroihin 2–1.

Katajan päävalmentajalla Jukka Toijalalla oli syytä hymyyn myös tiistaina. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Joensuun Kataja oli selkä seinää vasten ja teki tilanteessa sen, mitä pitikin. Hallitseva Suomen mestari otti BC Nokiasta selkeän 99–69-voiton joukkueiden kolmannessa puolivälieräottelussa. Näin se kavensi Nokian etumatkaa ja ottelusarjan tilanteeseen 2–1. Välieriin tarvitaan kolme voittoa.

Sarjanousija BC Nokian onnistui yllättää Kataja kahdesti. Tällä kertaa joensuulaiset olivat valmiina heti ensimmäisistä minuuteista asti. Katajalle ilouutinen oli myös takamies Teemu Rannikon pelikunto. Rannikko loukkaantui sunnuntaina joukkueiden edellisessä kohtaamisessa. Vamman vakavuudesta ei ollut tuolloin tietoa. Joensuulaisyleisön riemuksi Rannikko oli kuitenkin kokoonpanossa mukana normaaliin tapaan.

Rannikon pelaaminen oli kysymysmerkki jopa Katajan päävalmentajalle Jukka Toijalalle.

Tiedän kuitenkin sen, että Teemu on tässä valtakunnassa sellainen jätkä, joka pelaa, jos vaan jollain tavalla kykenee parketille.

Jukka Toijala

– Tilanne oli vielä arvoitus itsellenikin, kun tulin hallille. Tiedän kuitenkin sen, että Teemu on tässä valtakunnassa sellainen jätkä, joka pelaa, jos vaan jollain tavalla kykenee parketille, Toijala kehuu.

Valmentajan mukaan Kataja on parantanut otteitaan hiljalleen.

– Eka peli oli meiltä täysin ohipeli ja teimme kauhean määrän virheitä. Tokassa pelissä paransimme, mutta emme saaneet vielä ihan maaliin, mutta nyt saimme.

Toijala kertoi voiton avaimiksi muun muassa Katajan pelikontrollin ja sen, että joukkueella oli selvä suunnitelma puolustukseen ja hyökkäykseen.

– Se oli kurinalainen ja hyvä joukkuesitys.

Kataja nappasi voitollaan kotiedun itselleen. Jos tie välieriin urkenee, tapahtuu se kotiyleisön edessä. Toijala myhäili, että paineet ovat nyt vastustajalla.

Onko BC Nokista kevään sensaatioksi?

BC Nokian apuvalmentaja Ilpo Rantanen myönsi suoraan, että vastapuoli oli tällä kertaa parempi. Kataja oli tehnyt joitain muutoksia, jotka Rantasen mukaan vaikuttivat lopputulokseen. Niihin on seuraavassa ottelussa reagoitava.

– Kuten näimme, niin playoffseissa asioita tapahtuu ja tilanteet vaihtelevat. Välillä toinen joukkue on valmiimpi pelaamaan kuin toinen. Tänään se oli Kataja, ja ottelu kääntyi heille pelin alussa, Rantanen kertoi.

Hän totesi, että nokialaisjoukkue ei ollut sillä tasolla, kuin olisi pitänyt. Siksi Kataja rankaisi, ja selvästi.

Emme olleet sillä tasolla, jolla pitäisi kolmannen pelin pelaaminen playoffssarjassa vaatii ja Kataja meitä siitä rankaisi.

Puolivälierät BC Nokian ja Katajan osalta jatkuvat torstaina. Rantanen lupaa, että silloin Nokialla kentällä on jälleen se joukkue, joka kahdessa ensimmäisessäkin ottelussa nähtiin.

Torstaina odotettavissa?

- Eli loppuun asti taisteleva ja toivottavasti paremmin pelisuunnitelmaa toteuttava joukkue kuin tänään.

Suunnitelmia pitää kuitenkin vielä viilata. Tätä Rantanen vertaa shakkiin.

– Playoffssit ovat tällaista pientä shakkia, pitää tehdä pieniä siirtoja. Yksi päivä on välissä aikaa, eli se pitää käyttää tehokkaasti.

Muissa illan otteluissa Kouvot voitti Vilppaan 76–58 ja on askeleen lähempänä välieräpaikkaa. Tampereella Pyrintö nappasi niin ikään etulyöntiaseman jatkopeleihin, kun se voitti Bisons Loimaan 91–78.

.
.