1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

NHL-näkökulma: Filppulasta täytyy irrota enemmän

Tampa Bayn Valtteri Filppulan kausi on mennyt toistaiseksi alle odotusten. Loukkaantumisten runtelema joukkue tarvitsee alkavissa pudotuspeleissä suomalaissentteriltään selvästi enemmän.

Valtteri Filppula. Kuva: AOP

**VANCOUVER. **Tampa Bay Lightning on ottanut osumaa riittämiin viime päivinä. Viime kesänä Stanley Cupin finaaleissa pelannut Bolts aloitti kauden todella nihkeästi, mutta on sittemmin saanut koneensa käyntiin ja voittanut paljon otteluita. Pudotuspeleihin joukkue lähtee luultavasti Atlantin divisioonan kakkossijalta.

Mutta, kuten todettu, viime päivinä lunta on tullut tupaan ovista ja ikkunoista.

Ensin loukkaantui joukkueen todellinen avainpuolustaja Anton Strålman, jonka sivussa olo jo pelkästään laittaa lisäpainetta paitsi ykkösluuta Victor Hedmanille, koko muulle pakistolle. Heti tämän perään seura tiedotti joukkueen kapteenin Steven Stamkosin kärsivän veritulpasta.

Stamkos on varovienkin arvioiden mukaan sivussa pitkälle toista kuukautta, jopa kolme kuukautta.

Kun tämä ei olisi ollut vielä tarpeeksi, seuraavaksi loukkaantui ykköspakki Hedman. New Yorkissa tiistaina joukkueen ykköspakkiparina luuti kaksikko Jason Garrison-Matt Carle. Ei välttämättä parivaljakko, joka ykkösparin roolissa veisi joukkueen uudelleen loppuotteluihin.

Kaiken päälle Rangersin Tanner Glass taklasi tiistaina tarpeettomasti Vladmir Namestnikovia selästä ja vieläpä kuolleesta kulmasta. Venäläisnuorukainen jätti taklauksen jälkeen ottelun kesken.

Koiran kopissaan AHL:ssä kouluaan käyvä Johathan Drouinkin ehti loukkaantua juuri parahiksi, kun paluu NHL:ään olisi edes teoriassa saattanut olla mahdollista.


Määrällisesti Bolts ei ole kaikkien aikojen loukkaantumiskierteessään, mutta laadullisesti on. Toki kaikkien pelaajien vammat eivät välttämättä ole pitkäaikaisia, mutta nyt poissa olevien pelaajien saappaat ovat yksinkertaisesti muille pelaajille liian suuria täytettäviksi. Pelkästään ilman Hedmania ja Strålmania Tampa ei voi mitenkään selvitä.

Stamkosin mukana lähtee paitsi 36 runkosarjamaalia, myös johtajuutta sekä leveyttä. Nyt kaikki munat ovat hyökkäyspelin osalta yhdessä korissa. ”Triplets” –ketjun veljesten (Palat, Johnson, Kutsherov) on kannettava joukkuetta yhä enemmän. Tämän vuoksi myös pelaaminen Tampaa vastaan on merkittävästi helpompaa, kun vastassa on ainoastaan yksi ison uhan hyökkäysketju.

Kun ”Triplets” –ketjun, Stamkosin ja Namestnikovin maalit otetaan pois laskuista, joukkueen paras maalintekijä on Alex Killorn 14 osumallaan. Valtteri Filppula ja Ryan Callahan ovat saaneet aikaiseksi yhteensä 17 maalia ja tästä päästäänkin Bolts-ongelmien ytimeen.


Filppulasta Tampan on saatava keväällä nähtyä enemmän irti. Filppula on edelleen monipuolinen ja luotettava NHL-pelaaja etenkin puolustuspelaamisen osalta. Suomalainen on viisikkopelaamisen mallioppilas, hyvä aloittaja sekä alivoimatilanteiden luottomies. Mutta kylmä tosiasia on, että kuuden miljoonan palkkaa (caphit viisi miljoonaa) nauttivalle pelaajalle seitsemän maalia on liian vähän.

Kahteenkymmeneen edelliseen otteluun Filppula on saanut aikaiseksi yhden syöttöpisteen.

Filppulan tehot ovat isossakin kuvassa olleet jo tovin huolestuttavassa laskussa. Ensimmäisellä kaudellaan (2013-14) Tampassa Filppula teki vielä 25 maalia, mutta kaksi seuraavaa kautta eivät ole tuottaneet edes yhteensä 25 maalia. Viime kaudella keskushyökkääjä teki 12, nyt enää seitsemän osumaa.

Filppula on jälleen sortunut helmasyntiinsä – liialliseen siirtelyyn. Kahdenkymmenen edellisen ottelun aikana Filppula on jäänyt yhdeksässä ilman yhtäkään laukausta. Tällä trendillä maalinteko käy vaikeaksi. Filppulan koko NHL-uraa on leimannut jonkinlainen kiltteys maalinteon ja maalille ajamisen suhteen.

Etenkin nyt, kun joukkueen ykköskanuuna on sivussa juuri Filppula – sekä Ryan Callahan – ovat niitä pelaajia, joiden on otettava soihtu käteen ja annettava joukkueelle enemmän. Ei voi olla niin, että yhteensä 12,4 miljoonaa palkkaa nostava kaksikko on joukkueen hyökkääjien piste per peli- tilastossa sijalla yhdeksän ja kymmenen.


Niin tai näin, Tampa on juuri nyt loukkaantumisineen ahtaassa raossa. Pelkkä paluu kaukaloonkaan ei välttämättä auta joidenkin pelaajien tapauksessa, jos tekeminen ei ole omalla huipputasolla. Lightningin olisi tavalla tai toisella selvittävä pudotuspelien avauskierroksesta, koska sen jälkeen myös Stamkosin paluu voisi alkaa lähestyä.

Siihen asti joukkue tarvitsee suomalaispelaajansa(kin) panosta hyökkäyspäässä kenties enemmän kuin koskaan.