Suora

  • Mikä ihmeen lukukoira?
  • Närbild
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen voimistelijat hakevat kolmea paikkaa Rioon – Kirmes voi palauttaa suomalaismiehet olympialaisiin 44 vuoden jälkeen

Suomalaisvoimistelijat hakevat olympiapaikkoja Rion esikisoista huhtikuussa. Karsintakisoissa olympiapaikoista kilpailevat Oskar Kirmes telinevoimistelun 6-ottelussa, Jouki Tikkanen ja Ekaterina Volkova rytmisen voimistelun yksilökilpailussa sekä rytmisen voimistelun joukkue.

urheilu
Oskar Kirmes EM-karsinnoissa 2015
Oskar KirmesMilla Vahtila

Telinevoimistelussa Oskar Kirmes tavoittelee paikkaa 35 muun maan voimistelijan seurassa. Jaossa on vähintään 28 paikkaa ja paikat jaetaan kaikki eri maiden urheilijoille. Kisalippuja voi olla jaossa enemmänkin riippuen joukkuekilpailujen tuloksista.

Varminta on kuitenkin sijoittua 28 parhaan 6-ottelijan joukkoon. Oskar Kirmes arvelee, että siihen riittää rutiinisuoritus.

- Ihan perussuorituksen, ehjän 6-ottelun pitäisi riittää kisapaikkaan. Tietysti vaikea sanoa, mitä muut tekevät, mutta ei tarvitse tehdä mitään ekstraa. Permanto on ehkä vähän parempi kuin muut telineet, mutta aika tasainen ottelija olen ja se on vahvuuteni.

Valmistautuminen 20-vuotiaalla voimistelijalla on sujunut hyvin ja kolme käytyä kisaa ovat antaneet itseluottamusta. Kirmes on hakenut harjoitteluunsa uusia tuulia leireilemällä Iso-Britanniassa ja Venäjällä. Erityisesti Iso-Britannian leireillä Kirmes on päässyt seuraamaan, millaista voimistelu on aivan maailman huipulla – maa tavoittelee Riosta kolmea mitalia voimistelusta.

- Leirit ovat antaneet todella paljon. On päässyt näkemään, miten todelliset huiput treenaavat, Kirmes kertoo.

Edellinen suomalaismies olympiavoimistelussa 44 vuotta sitten

Telinevoimistelu on ollut yksi Suomen menestyslajeista olympialaisissa. Mitaleja on kaikkiaan 25, joista kultaisia kahdeksan. Menestysvuosista on kuitenkin jo aikaa. Viimeisimmän voimistelumitalin toi Olli Laiho vuoden 1968 kisoista hevoselta. Edellisen kerran suomalainen miesvoimistelija on kilpaillut vuoden 1972 olympiakisoissa.

Nyt Kirmes tavoittelee kisapaikkaa tosissaan, vaikka varsinaiset tavoitteet on asetettu vasta Tokion olympialaisiin. Kisapaikan hankkiminen jo Rioon olisi kuitenkin unelmien täyttymys.

- Koko ajan on ollut tavoite Tokioon 2024, mutta totta kai olisi todella hienoa päästä jo Rioon ja saada kokemuksia - onhan se ollut ihan pienestä asti unelmana päästä olympialaisiin.

Rytmisessä voimistelussa haetaan paikkaa niin yksilölle kuin joukkueelle

Yksilökarsintaan Suomesta lähtevät Ekaterina Volkova ja Jouki Tikkanen. Karsintaan osallistuu kaikkiaan 26 urheilijaa. Jaossa on vain kuusi kisalippua. Suomalaisvoimistelijoista vain toinen voi saavuttaa kisapaikan ja paikka on henkilökohtainen.

Joukkuekisassa paikkoja on jaossa vain kolmelle joukkueelle. Karsintaan osallistuu kuusi joukkuetta. Suomen joukkue on kiertänyt talven aikana paljon kisoja ja saanut kiitosta ohjelmistaan.

Joukkue on onnistunut erityisesti keila-vanne-ohjelmassaan, josta se on kerännyt erinomaisia pisteitä. Nauhaohjelmassa joukkue on hapuillut, mutta joukkue ehtii harjoitella varmuutta ohjelmaan vielä ennen karsintakilpailua.

Oskar Kirmeksen olympiakarsintakisa alkaa 16. huhtikuuta. Rytmisen voimistelun yksilökarsinta käynnistyy 21. huhtikuuta ja rytmisen joukkuekisa pääsee vauhtiin päivää myöhemmin. Karsintakilpailut käydään olympiamaisemissa Riossa.

Suosittelemme

Tuoreimmat