1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Palander laski neljänneksi – "Ei näin saisi tapahtua"

Kalle Palander oli neljäs SM-paripujottelussa Rukalla. Mestareiksi laskivat Joonas Räsänen ja Riikka Honkanen.

Kuva: Yle

Kalle Palander laski pääsystä finaaliin Jaakko Mustalahtea vastaan. Urallaan 20 SM-mitalia saanut Palander hävisi Mustaladelle, joka piti laskunsa kasassa molemmat kierrokset ja eteni finaaliin.

Palanderin kohtalona oli kisa pronssista lauantain pujottelumestaria, Arttu Niemelää vastaan. Pronssikisan toisessa laskussa Palander teki pienen virheen ja uran 21. SM-mitali karkasi ulottumattomiin, kun Niemelä pujotteli ongelmitta maaliin.

- Kyllä tämä pieni ylläty oli, että minulla oli paljon tuuriakin noissa ensimmäisissä vedoissa. Kun ei ole ollut radalla kahteen vuoteen, niin sitten kun pääsi enemmän ja enemmän laskemaan niin tuli fiilistä tuohon laskemiseen. Sitten vähän muut auttoivat, Palander summaa päiväänsä.

Villillä kortillä kisaan lähtenyt Palander ajatteli, ettei laskuja kisapäivään kovin montaa kerry. Lopulta Palander laski kymmenen kisalaskua ja oli kisan neljäs.

- Ajattelin, että lasken ensimmäisen ja luovutan sen jälkeen. Sitten innostuin, kun huomasin, että sehän rupeaa löytymään sieltä. Se ensimmäinen lasku oli kyllä ihan hirveä, kun ei yhtään tiennyt, mitä tapahtuu.Sitten nuo viimeiset, maajoukkuelaskijoita vastaan, niin ei rehellisesti ollut mitään sanan sijaa. Oli jo niin puhki, kyllä fysiikka petti tänään, Palander tunnustaa.

- Eihän näin saisi tapahtua, että vanhat patut täällä vielä pystyy vetämään kahdeksan joukkoon. Se ei ole missään nimessä oikein, mutta paripujottelu on erilaista. Se on mies miestä vastaan ja ihan erilainen kuin muut alppihiihdon lajit. Jos olisi ollut tavallinen pujottelu, niin kyllä siellä olisi ollut kyyti paljon kylmempi. Mutta ei näin saisi tapahtua ja kyllä noita varmaan osaa hävettää, Palander kuittaa kisan tulokset.

Vaikka Palander oli omaan suoritukseensa tyytyväinen, harmitti mitalien ulkopuolelle jääminen maailmanmestaria.

- Tuo mitali on muuttunut siitä vanhasta. Kun alppilajit itsenäistyivät Hiihtoliitosta, niin meille tuli oma SM-mitali ja minulla ei ole tuollaista uutta mitalia ja olisin halunnut sellaisen.

Miesten mestariksi laski uransa ensimmäisen aikuisten SM-mitalin ottanut Joonas Räsänen. Laji sopii hänelle, sillä Räsänen on ottanut uransa parhaan Eurooppa cupin tuloksen parikisasta Italiasta joulukuulta. Hän oli kisan viides. Hopeaa otti Jaakko Mustalahti ja Arttu Niemelä pujotteli pronssille.

Naisten mestaruuden vei lauantaina pujottelun hopeaa laskenut Riikka Honkanen. Mitali on nuorten MM-hopeaa ottaneelle Honkaselle uran neljäs aikuisten SM-kisoista. Hopealle laski Julia Toiviainen ja pronssine vei Inka Antikainen.