1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Menestysvuosien aikana tehtiin virheitä – ”Nyt on iso palo päällä”

Alppimaajoukkue ratsasti pitkään Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen menestyksellä. Nyt virheistä on opittu ja uuden menestyksen odotetaan olevan nurkan takana.

Alppihiihtomaajoukkueen päävalmentaja Janne Haarala Kuva: Yle

Alppimaajoukkueen päävalmentaja Janne Haarala myöntää, ettei mennyt kausi täyttänyt tavoitteita. Hän uskoo, että paluu huippusijoille on kuitenkin lähellä.

- Selkeä tavoite tälle vuodelle oli, että me tuodaan kaveri takaisin podiumille. Muutamissa kisoissa se oli lähellä, mutta ei onnistuttu ja sitä taustaa vasten epäonnistuttiin, mutta en ole silti kauhean huolissani. Se prosessi, mikä meillä on käynnissä, se tuottaa ennen pitkää sen podiumin, Haarala lupaa.

Edellisen kerran suomalaislaskija on juhlinut maailmancupissa palkintokorokkeella kaudella 2012-13, kun Tanja Poutiainen laski kahteen kertaan pujottelussa kolmen joukkoon. Menestysvuosien aikana tehtiinkin virheitä, joista nyt maksetaan hintaa.

- Silloin ratsastettiin Palanderin ja Poutiaisen menestyksellä. Me ruvettiin ehkä liikaa menemään yksilöt edellä. Valmennus teki siinä vaiheessa linjauksen, että nostetaan parhaat esille ja annetaan niille kaikki. Yksipuolistettiin liikaa harjoittelua. Se ei ollut meidän juttu ja nyt me ollaan meidän virheitä vähän muutettu ja ollaan mielestäni oikeassa suunnassa, Haarala sanoo.

Kaudesta tyydyttävä arvosana

Kuluneen kauden tavoite oli palauttaa suomalaislaskija palkintokorokkeelle. Marcus Sandell laski kerran viidenneksi ja oli kerran kuudes. Muita sijoituksia kymmenen kärkeen ei tullut.

- Pettymys on, että Marcus Sandell ei tällä kaudella maailmancupissa palkintokorokkeella seissyt. Mutta hän teki kuitenkin uransa toiseksi parhaan kauden. Loukkaantumiset eivät tällä kaudella meidän tekemistä ainakaan helpottaneet: Merle Soppela, Andreas Romar ja Victor Malmström. Ei niiden taakse tietenkään voi mennä, mutta eivät ne ainakaan helpottaneet meidän tekemistä. Ne kuuluu lajiin ja niiden yli pitää päästä, Haarala kertaa.

Päävalmentaja antaa kaudesta kuitenkin tyydyttävän arvosanan.

- 7- me tästä kaudesta saavutettiin. Eemeli Pirinen tuotiin maailmancupin ympyröihin ja hän sai ensimmäiset maailmancupin pisteet. Sitä taustaa vasten näen, että iso palo on päällä ja jossain vaiheessa roihahtaa liekkeihin.

Naisten maajoukkueen resurssit isojen maitten tasolle

Myös naisten puolella on nähtävissä valonpilkahduksia. Vaikka maailmancupissa ei kuluneella kaudella naislaskijoita ollut, yllätti Riikka Honkasen nuorten MM-hopea paitsi laskijan myös valmennusjohdon iloisesti. Tulevalle kaudelle naislaskijoiden resursseja ollaankin taas parantamassa, Haarala lupaa.

- Me tullaan maajoukkueena lisäämään resursseja naisten ympyröihin. Riikka Honkaselle ja Merle Soppelalle tulee entistä ammattimaisempi ohjelma, valmentajat ja fysio. Sitten me kilpaillaankin jo ihan isojen maitten tasolla. Tanja Poutiaisen uran loputtua siinä downshiftattiin aika rajusti. Siitä me myöskin maksettiin hintaa. Nyt kun sitä ajetaan ylös, niin näyttää ihan lupaavalta.