Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja

Huippu-urheilijat uhmaavat zikaa: Vauvahaaveet siirtyvät olympiaunelman tieltä

Julkisuudessa on jo kuultu perheenlisäyksen muuttuneista aikatauluista zika-pelossa. Miten synkkänä uhkana hyttysen tuoma virustauti nähdään urheilijapiireissä nyt, kun Rion kisoihin on enää satakunta päivää?

urheilu
Riossa olympialaisia edeltäviin koekisoihin on saapunut urheilijoita ulkomailta virushuolista riippumatta. Naisten uimahypyn koekisaa käytiin 23. helmikuuta.
Riossa olympialaisia edeltäviin koekilpailuihin on saapunut urheilijoita ulkomailta virushuolista riippumatta. Naisten uimahypyn testikisaa käytiin 23. helmikuuta.EPA / Antonio Lacerda

Zika-tartunnat kasvoivat merkittäväksi huoleksi viimeistään silloin, kun Maailman terveysjärjestö WHO julisti helmikuun alussa kansainvälisen hätätilan viruksen takia. Brasilia oli huhtikuussa vahvistanut tuhatkunta zika-tartuntaa pienipäisenä syntyneiden lasten äideillä. Lisäksi maassa tutkitaan noin 4 300:aa tapausta, joissa epäillään mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset varoittivat huhtikuussa, että zikavirus on ”luultua pelottavampi”. Heikosti tunnetusta viruksesta on saatu heidän mukaansa uutta tutkimustietoa melkein päivittäin, ”eikä suurin osa tiedoista rauhoita”.

Useimmiten zikavirus on oireeton tai lievän flunssan tapainen, ja tällaisia tartuntoja pelkästään Brasiliassa lienee ollut yli miljoona. Kuitenkin raskauden aikana sairastettuna virus voi vahingoittaa lasta, joka voi syntyä kehitysvammaisena huomattavasti normaalia pienemmillä aivoilla ja kallolla. Virus leviää hyttysenpuremista, mutta harvoja seksin välityksellä tarttuneita tapauksia on myös tiedossa.

Terveyshuolilla on ollut olympialaisiin valmistuvassa Riossa konkreettisia seurauksia.

KOK-johtaja vertasi pakolaisleiriin

Vaatimattomasti sujuneen lipunmyynnin selitykseksi on tarjottu zika-pelkoja. Kestävyysjuoksun mahtimaa Kenia on uhannut jäädä pois. Yhdysvalloissa toteutetussa kyselyssä joka neljäs vastaaja jättäisi olympiajoukkueen lähettämättä kisoihin viruksen jyllätessä. Myös maan tartuntatautivirasto virallisesti varoittaa raskaana olevia naisia matkustamasta Rion kisoihin.

Maaliskuussa Kansainvälisen olympiakomitean johtajiin kuuluva Gilbert Felli tyynnytteli hermostuneita paikan päällä Riossa.

– Ero on kuin pakolaisleirissä. Kun olet ulkopuolella, olet huolissasi. Kun olet sisällä, sanot ettei se ole ollenkaan niin paha kuin näyttää, Felli vertasi Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Urheilijoista amerikkalainen uimahyppääjä ja olympiamitalisti David Boudia on julkisuudessa kertonut, että lykkää zika-tilanteen takia vaimonsa kanssa toisen lapsen yrittämistä kunnes Rion kisat ovat ohi. Luultavimmin lukuisia samanlaisia päätöksiä on tehty tuhansien olympialaisiin suuntaavien perheissä.

– Yleensä urheilijat eivät kuitenkaan suunnittele raskautta olympialaisten alle, joten uhka ei suoraan kohdistu meidän urheilijoihimme, painotti Suomen olympiajoukkueen vastuulääkäri Maarit Valtonen Ylen haastattelussa helmikuussa.

Ainakaan olympialaisia edeltäneissä, kansainvälisissä Rion testikilpailuissa ei ole käynyt osallistujakato zikaviruksen pelossa.

– Jos sen saa, sen saa. Kun on kilpailu, täällä on oltava. Täällähän olympialaiset järjestetään, järkeili kanadalaisuimahyppääjä Meaghan Benfeito Riossa lajinsa koekisan jälkeen Wall Street Journalille.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat