Suora

 • Miesten yhdistelmäkilpailu, Lillehammer
 • Mäkihypyn MC: Lillehammer, naisten kilpailu
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Lillehammer
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, hiihto-osuus
 • Urheilustudio 7.12.
 • Kumparelasku, Ruka
 • Freestylen MC: Ruka, kumpareet
 • Mäkihypyn MC, miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheiluruutu
 • Ampumahiihdon MC: Östersund, miesten viesti
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti, Östersund
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 7.12.
 • Viimeistä viedään
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut
 • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten syöksylasku
 • Urheiluruutu
 • Beaver Creek, miesten syöksylasku
 • Viimeistä viedään

Brasilia buuaa ja presidentin penkki heiluu – vaarantuivatko olympialaiset?

Kisat käydään ehkä maassa, jolla ei ole presidenttiä korruptiopotkujen takia. Keskellä kähmintää on olympialaisten suurin rakennuttaja, jonka johtaja istuu jo vankilassa. Kansa kyllä kuohui kaduilla jo 2014 MM-jalkapallon alla, mutta pelipäiviksi se siirtyi pitämään hauskaa.

urheilu
Iltaisessa tai yöllisessä kuvassa ratsupoliisi karauttaa hevosellaan mielenosoittajien joukkoon. Ihmiset juoksevat poispäin poliiisista. Etualalla on Brasilian lippuun kääriytynyt mielenosoittaja. Taustalla harjanteen päällä näkyy mielenosoittajien rivistöä. Joukko muita mellakkapoliiseja on harjanteen alaosassa. Ilmassa leijuu kyynelkaasua.
Mielenosoittajat ja mellakkapoliisit ottivat yhteen parlamenttirakennuksen lähettyvillä Brasilian pääkaupungissa Brasíliassa maaliskuussa. Mielenosoittajat vaativat presidentti Dilma Rousseffin eroa.Fernando Bizerra Jr / EPA

– Dilma Rousseff ei välttämättä ole enää Brasilian presidentti kisojen aikaan, toteaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Mikael Wigell.

Olympiaisäntää järisyttävä valtiollisen Petrobras-öljy-yhtiön korruptiotutkinta on nostattanut suurmielenosoituksia ja kärjistänyt taloustaantuman aiheuttamia kriisitunnelmia. Eri tutkinnassa rautarouva Rousseffia syytetään julkisen sektorin tukemisesta laittomilla lainoilla ja Brasilian talousvaikeuksien peittelystä.

Presidentillä on vastustajansa ja vähiin käyvät puolustajansa, mutta rakennusyhtiöihin kohdistuu yhteinen kansanviha. Rakennuttajat lypsivät Petrobrasia ylihinnoitelluilla urakoilla, joita saivat lahjomalla yhtiön johtajia ja poliitikkoja.

– Korruptioselvittelyt liittyvät paljon rakennusfirmoihin. Odebrecht – jonka johtaja istuu jo vankilassa – on olympialaisten isoin rakennuttaja, huomauttaa tutkija Mikael Wigell.

KOK viestitti viime viikolla, että se "seuraa tarkasti" Brasilian poliittista kriisiä. Tiedottaja kuitenkin vihjasi, että politiikalla ei enää näin lähellä kisoja ole juurikaan vaikutusta järjestelyihin.

Piti markkinoida maan hienoutta, kävi päinvastoin

Olympialaisten piti olla vielä imagon kohottaja. Nyt kaikki fokus on Brasilian ongelmissa.

Mikael Wigell

Brasilialaisten yleinen mielipide tulevista olympialaisista ei ole ratkiriemukas senkään takia, että talous kyykkää. Kysyntä heikkenee Kiinassa ja heijastuu raskaasti raaka-aineviennistä elävään Brasiliaan. Taantumaa pidetään tuskaisimpana 1930-luvun jälkeen.

– Kun Brasilia sai kisat ja oli onnensa kukkuloilla, kaikki oli hyvin ja talous veti. Olympialaisten piti olla vielä imagon kohottaja Brasilialle; näin se olisi kohonnut suurvaltojen joukkoon, Wigell muistuttaa.

– Nythän asia menee melkein päinvastoin. Kaikki fokus on Brasilian ongelmissa.

Mikael Wigellin mielestä olympialaiset ovat kaikesta huolimatta pelastautuneet näiltä ongelmilta. Areenat valmistuvat vähintään jotakuinkin ja kisat voivat sujua asiallisesti läpi. Poliittinen kriisi ei näy arjessa niinkään Riossa, missä presidentin PT-puolue ei ole vallassa, kuin São Paulossa tai pääkaupunki Brasiliassa. Rio de Janeiron asukkaista 70 prosenttia antaa tukensa olympialaisille järjestäjien mukaan.

Olympiariehakkuus on silti vaimentunut.

– Iso osa kansasta on kriittisiä kisoja kohtaan. Taloustilanne on osa sitä – ei pidetä järkevänä sitä, että niin paljon sijoitetaan järjestelyihin, Wigell kertoo.

Puhtoiset kasvot harvassa

Megatapahtumaa ympäröivää ilmapiiriä rauhoittaisi, jos presidentti Dilma Rousseff vaihdettaisiin toiseen, tutkija arvoi. Harmillisesti myös varapresidentti on korruptioselvittelyissä.

– Toki on mahdollista, että hänkään ei ole presidentti. Sitten on liuta muita nimiä jonossa, ja hekin ovat mukana korruptiotutkimuksissa. Eiköhän sieltä kuitenkin joku löydy, joka hoitaa presidentin virkaa, Wigell kuvaa absurdia tilannetta.

Ehkäpä olympialaisviikkoina Brasiliassa käydään uusien vaalien kiihkeää kampanjointia. Niissä kisaisännyydestä olisi poliitikoille retoriikasta riippuen lyömäaseeksi tai sädekehäksi.

Ennen kahden vuoden takaista MM-jalkapalloa Brasilia kerääntyi useasti isoihin mielenosoituksiin poliittista eliittiä vastaan. Levottomuudet katosivat turnauksen alettua.

– Kisojen aikaan ihmiset keskittyivät niitä seuraamaan ja pitämään hauskaa eivätkä lähteneetkään kaduille.

Se on varsin mahdollista myös tänä kesänä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat