Suora

  • Urheiluruutu

Rion olympiakisat ovat Ylelle MM-jalkapalloa kovempi urakka – "Kokoluokka aivan toinen"

Ylen lähetyksiä tekeville kesän olympiaisäntä Rion suurimmat haasteet koskevat turvallisuutta ja logistiikkaa.

urheilu
Turvallisuus on suurimpia haasteita sekä järjestäjille että Rioon töihin lähteville. Poliisit harjoittelivat mellakkatilannetta Maracañan stadionilla joulukuussa.
Turvallisuus on suurimpia haasteita sekä järjestäjille että Rioon töihin lähteville. Poliisit harjoittelivat mellakkatilannetta Maracañan stadionilla 2014.EPA / MArcelo Sayao

Yleltä lähtee Rioon olympiakisojen ajaksi kaksi tiimiä, joista toinen tekee kansainvälistä signaalia. Kaiken kaikkiaan kisakaupungissa on kaksi ja puoli sataa yleläistä, joita avustavat tuotanto- ja turvallisuusasioissa myös paikalliset asiantuntijat.

Rio toimi jalkapallon MM-kisojen finaalikaupunkina kaksi vuotta sitten, mutta tämän kesän suurtapahtuman mittakaava on toisesta maailmasta.

– Pitää muistaa, että olympialaisissa on yli 20 lajia ja 10 000 urheilijaa. Kaksi jalkapallojoukkuetta huoltotiimeineen ei tee montaa sataa ihmistä. Vaikka jalkapallon MM-finaali on maailmanlaajuisesti katsotuimpia ohjelmia, on tapahtuman kokoluokka aivan toinen. Silloin kaksi vuotta sitten kaikki kuitenkin toimi ihan hyvin, Ylen tapahtumaurheilun ja urheiluoikeuksien päällikkö Robert Portman sanoo.

Riosta tavoitettu Portman arvioi erityisesti logistiikan olevan merkittävä haaste, kun suurkaupunkiin virtaa kisojen aikana satoja tuhansia ihmisiä – urheilijoita, vapaaehtoisia, mediaa, viranomaisia ja turisteja.

– Tässä parhaillaankin seistään Riossa liikenneruuhkassa, joten kyllä ihmisten liikuttaminen tulee olemaan suurimpia haasteita. Tämä on mäkinen, ruuhkainen ja logistisesti aika vaikea kaupunki. Toinen kysymys on tietysti turvallisuus.

Katurikollisuus suurin riski

Yle valmistaa kisoihin lähteviä työntekijöitään Rioa koskevilla koulutustilaisuuksilla. Rion kisoissa terrorismin sijaan konkreettisimmat uhkakuvat liittyvät yksilöiden turvallisuuteen.

– Kaikki nämä kisapaikat ja muut viralliset alueet on järjestetty hyvinkin turvallisiksi. Suurempi huoli on liikkuminen niiden ulkopuolella ja mahdollisesti vapaa-ajalla. Yritämme informoida väkeämme mahdollisimman hyvin. Emme yritä pelotella, vaan muistuttaa siitä että tämä on vähän eri homma kuin Kaivopuistossa käveleminen.

– Ennakkoinformaatiolla yritämme auttaa ihmisiä välttämään tilanteita joissa voi tuntea itsensä uhatuksi, ja toisaalta toimimaan silloin jos uhkaavia tilanteita tulee.

Brasilian suurkaupungeissa katurikollisuus on merkittävä ongelma, joka pakottaa Riossakin vierailevan olemaan valppaana. Ryöstöjen lisäksi esiintyy esimerkiksi luottokortteihin liittyviä huijauksia.

– Minultakin on täällä eri reissuilla kopioitu luottokortti kolme kertaa, Portman sanoo.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat