Suora

  • Elävä arkisto esittää

Stephen Curry – maailman paras

Maailman tämän hetken paras koripalloilija ei ole kaksimetrinen, ei erityisen atleettinen, mutta oiva roolimalli kaikille koripallon huipulle tähtääville nuorille. Hänen pelaamistaan ja heittotaitoaan on ilo katsoa.

urheilu
Golden State Warriorsin pelintekijä Stephen Curry.
EPA

Huhtikuun 13. päivän ilta Oracle Areenalla, Oaklandissa Kaliforniassa: Loppuunmyydyssä 20 000 hengen hallissa on seurattu hiukan yli kaksi tuntia Golden State Warriorsin ja Memphis Grizzliesin välistä NBA-ottelua. Yleisö on noussut seisomaan ja osoittaa suosiotaan kotijoukkueelle, joka voitti runkosarjan viimeisen ottelunsa 125-104.

Se osoitti suosiotaan luonnollisesti tämän hetken maailman parhaalle koripalloilijalle Stephen Currylle, joka heitti ottelussa muhkeat 46 pistettä. Mutta ennen kaikkea yleisö iloitsi tuloksesta, koska sen myötä Golden State Warriors tulee jäämään urheilun historiaan NBA:n eniten voittoja yhdellä runkosarjakaudella saalistaneena joukkueena. Voitto oli kauden 73:s ja tappion sanfranciscolaiset kokivat vain yhdeksän kertaa.

Stephen Curry haastattelussa
EPA

Kaksikymmentä vuotta aiemmin Michael Jordan johdatti Chicago Bullsin mestaruuteen, ja kun joukkue voitti tuolloin 72 ottelua, pidettiin saavutusta lyömättömänä. Sitä se ei tietenkään ollut, niin kuin eivät urheilun ennätykset kaiketi koskaan.

Golden State Warriorsin ja Stephen Curryn hieno ilta kirjattiin urheilun historiaan samana päivänä jona Los Angeles Lakersin Kobe Bryant lopetti upean 20 vuotta kestäneen uransa, ja heitti jäähyväisottelussaan 60 pistettä Utah Jazzia vastaan. Respect!

Tulevaisuudessa 13. huhtikuuta muistetaan edellä mainittujen lisäksi päivänä, jona Minnesota Lakers voitti NBA:n mestaruuden 1949, Boston Celtics ensimmäisen mestaruutensa vuonna 1957, Jack Nicklaus kuudennen kerran golfin US Mastersin 1986 sekä Tiger Woods saman kilpailun kaikkien aikojen nuorimpana ja ylivoimaisimpana (18 alle) vuonna 1997. Kuriositeettina voidaan kertoa, että maailman pisin pöytätenniksen kaksinpeli päättyi 13.4.1979 kestettyään 101 tuntia – urheiluhistoriaa kaikki tyynni.

Mutta palataanpa takaisin Stephen Curryyn ja hänen upean kansainvälisen koripallouransa alkuhetkiin.

Novi Sad, Serbia heinäkuussa 2007

Lähes sietämätön yli 45 lämpöasteen kuumuus teki koripallon alle 19-vuotiaiden MM-kisoista jo omalta osaltaan unohtumattoman kokemuksen, jota isäntien fanaattisuus sopivalla tavalla vielä lisää lämmitti.

Kisojen loppuottelun Serbia - Yhdysvallat alla soitettu USA:n kansallislaulu sai 11 000 hengen katsomon hurjistumaan. Silloin ei millään mittareilla mitattuna voinut puhua kunnioituksesta. Vihellykset ja solvaukset sisälsivät vihaa ja nostivat entisestään serbien kansallistunnetta.

Peli pelattiin ja yleisön riemuksi Serbia voitti maailmanmestaruuden. Yhdysvallat kaatui loppuottelussa 69-74.

Sain toimia kisoissa Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n yhtenä tarkkailijana ja itse peleistä jäi selkeimmin mieleen tuolloin 19-vuotias hento, mutta äärimmäisen taitava pelinrakentaja Stephen Curry. Loppuottelussa amerikkalaisten fyysisyys ei millään riittänyt – ei Currynkaan, jonka saldoksi vaisun heittopelin jälkeen 6 pistettä - kahdeksasta pelitilanneheitosta upposi vain kaksi.

Pelin jälkeen keskustelin Curryn yliopistovalmentajan Bob McKillopin (s.1950) kanssa ja pohdin, että nuorukainen taisi olla aika kovilla niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Sen äärimmäisen sympaattinen McKillop kuittasi olevan vain osan kehitysprosessia, mutta…

Just wait, you will see - odota vaan, tulet vielä näkemään…

Golden Staten Stephen Curry.
EPA

Nyt on sitten nähty. Stephen Curry rikkoi jo Davidsonin yliopistossa ennätyksiä. Hän oli vuonna 2009 koko yliopistosarja NCAA:n kovin pisteiden tekijä 28,6 pisteen keskiarvolla. Yliopistovuosia seurannut NBA-ura sai ensimmäisen huipentumansa viime kauden päätteeksi kun Curry johdatti Golden State Warriorsin mestaruuteen 40 vuoden odotuksen jälkeen.

Päättynyt runkosarja on vain jatkanut saagaa ja viimeisimpänä Stephen Curry rikkoi 3-pisteen heittojen kausiennätyksen. Hän on ensimmäinen, joka on upottanut NBA:n runkosarjassa yli 400 kolmosta (403) – seuraavaksi paras ei päässyt edes kolmeensataan.

Curry oli päättyneellä kaudella myös NBA:n kovin korintekijä 30,1 pisteen keskiarvolla sekä paras pallonriistoissa yli kahden keskiarvolla.

”Stephen Curryn loistokkuus perustuu hänen erinomaiseen kykyynsä ymmärtää peliä sekä uskomattomaan tapaansa elää tässä ja nyt. Hän ei anna epäonnistumisten ja jo menneiden tilanteiden vaikuttaa”, sanoo Bob McKillop.

Hän jatkaa, että Stephen Curry tunnistaa myös puutteensa ja osaa eliminoida ne kovalla työllä. Sen vuoksi hän kehittyy yhä edelleen.

Paras sana kuvaamaan Stephen Curryn peliä on ilo.

”Ehkä kuitenkin tärkein sana kuvaamaan hänen peliään on ilo. Häntä on ilo katsoa, ilo valmentaa, hänen kanssaan on ilo pelata ja olla joukkuetoveri. Eikä tämä rajoitu ainoastaan koripallokentälle, vaan hän on sitä myös isänä, aviomiehenä ja ystävänä. Hän vain on sellainen.”

”Yliopistovuosina Stephen Curryä vanhemmat joukkuetoverit kunnioittivat häntä, koska Steph osasi antaa arvoa pelikavereilleen, muisti aina korostaa heidän panostaan julkisuudessa ja lehdistötilaisuuksissa.”

Nyt hyvin eurooppalaisen koripalloilun tunteva Bob McKillop valmentaa Pohjois-Caroliinassa sijaitsevassa Davidsonin yliopistossa muun muassa suomalaislupaus Oskar Michelseniä.

Teit isäin astumaan…

Wardell Stephen ”Steph” Curry II syntyi Akronissa, Ohiossa 14. maaliskuuta 1988 mutta vietti pääsoin lapsuutensa Pohjois-Caroliinassa. Hänen isänsä Wardell Stephen "Dell" Curry pelasi NBA:ssa 1986-2002 viidessä eri joukkueessa mutta pisimpään (1988-1998) Charlotte Hornetsissa, ja on yhä edelleen eniten pisteteitä (12 670) heittänyt ”herhiläinen”.

Stephen ja kaksi vuotta nuorempi Sacramanto Kingsissä pelaava veli Seth kasvoivat koripalloparketilla. Isän valmistautuessa peliin pojat käsittelivät palloa ja imivät NBA:n tunnelmaa. Isä Dellin työ vei perheen muutamaksi vuodeksi Torontoon, josta he kuitenkin muuttivat takaisin Charlotteen.

Stephen Curryn NBA-ura alkoi vuonna 2009 kun hän solmi yli 12 miljoonan dollarin sopimuksen Warriorsin kanssa. NBA-uran alkuvuosia varjostivat loukkaantumiset mutta niistä huolimatta Warriorsin johto otti riskin ja solmi 2012 Curryn kanssa yli 44 miljoonan dollarin sopimuksen. Silloin sitä arvosteltiin, ei enää! Uran keskiarvot 21,4 pistettä, 6,9 syöttöä ja 1,8 riistoa puhuvat nekin puolestaan.

Omaa rauhaa ja tasapainoaan Stephenin elämään on vahvan kristillisen vakaumuksen lisäksi tuonut puoliso Ayesha sekä vuosina 2012 ja 2015 syntyneet tyttäret Riley ja Ryan.

…osana maailman parasta joukkuetta…

Stephen Curry median piirittämänä
EPA

Coloradosta toimistoltaan tavoitettu Yhdysvaltain koripalloliiton USA Basketballin pääsihteeri Jim Tooley sanoo, että Stephen Curryn habitus ja tapa pelata koripalloa kiinnostaa myös uutta yleisöä.

”Hän on tietenkin yksi NBA:n parhaista juuri nyt mutta hän on myös saanut valtavan joukon tavallisia urheilun kuluttajia pauloihinsa. Hänen tapansa pelata - loistava heittotaito mutta myös kanssapelaajien huomioiminen - kiinnostaa poikkeuksellisen paljon myös muita kuin kovimpia koripallofaneja - uskomaton pelaaja kaiken kaikkiaan!”

USA Basketball vastaa Yhdysvaltojen maajoukkuetoiminnasta ja edessä ovat Rion olympiakisat. Kisajoukkue tullaan valitsemaan kesäkuun lopussa jo nimettyjen 30 pelaajan joukosta. (siirryt toiseen palveluun)

Stephen Curry on edustanut Yhdysvaltoja nuorten MM-kisojen lisäksi kaksissa aikuisten MM-kisoissa, muttei vielä olympialaisissa. Jim Tooley pitää varmana, että mikäli Curry pysyy terveenä, on hän mukana joukkueessa tällä kertaa. USA:n maajoukkueen ennen kisoja pelaamien harjoitusotteluiden ohjelma julkistetaan toukokuun alkuun mennessä.

Koponen: ”Uskomaton heittäjä!”

Stephen Curry harjoitusten jälkeen.
Ville Vuorinen

Suomen miesten maajoukkue ”Susijengi” pelasi Yhdysvaltoja vastaan 2014 Espanjan MM-kisojen avausottelussa ja sai 55-114 selkäsaunan. Siinä ottelussa Stephen Curry ei mitenkään loistanut vaan heitti flegmaattisen oloisena muun muassa kaikki viisi kolmen pisteen heittoaan ohi. Vajaat puolet ottelussa kentällä kirmannut Curry sai kokoon neljä pistettä - vähiten kaikista yhdysvaltalaisista, antoi toki eniten (5) koriin johtaneita syöttöjä!

Stephen Curryn ikätoveri Petteri Koponen (28 v.) sanoo, että niiden kisojen esitysten valossa ei voinut odottaa, että Curry olisi seuraavana vuonna NBA:n MVP - paras pelaaja.

”No varmaan heti kärkeen Currysta pitää sanoa että hän on uskomaton heittäjä. Heitto lähtee suoraan kuljetuksesta molemmilla käsillä ja ’downscreeneistä ilman palloa’. Heitto lähtee myös todella nopeasti ja kun siihen yhdistetään vielä Curryn pallonkäsittelytaito sekä kyky viimeistellä myös ajoista, tekee se hänestä todella vaikean puolustettavan. Totta kai Golden Staten joukkue ja pelitapa on rakennettu myös hyvin ja se tekee Curryn ´tuplaamisen´ ja apupuolustuksen todella vaikeaksi.”

Teemu Rannikko (189 cm) on yksi Euroopan parhaista pelintekijöistä. Hän on fyysisiltä mitoiltaan hyvin saman oloinen kuin Stephen Curry, mikä lienee hyvä uutinen myös kaikille junioripelaajille: ollakseen maailman paras ei tarvitse olla yli kaksimetrinen atleetti ja lyödä joka kerta palloa alaspäin.

”Stephen Currystä tekee kovan hänen maaginen korintekorepertuaarinsa. Hän ei omaa supergeenejä mutta itseluottamus on kohdallaan ja kun heitto on niin hyvä kuin hänellä on, voi olla paras”, sanoo Rannikko.

”Ei tarvitse olla yli kaksimetrinen lihaskimppu..”

Naisten maajoukkueessa pelaava Dionne Pounds on kasvanut perheessä, jossa Golden State Warriorsin edesottamuksia on seurattu aina tarkasti. KTP:ssä upean uran pelanneen Isä Larryn NBA-haaveet tyrehtyivät pahaan jalkavammaan. Warriors oli varannut hänet kesän 1975 NBA-draftin viidennen kierroksella, mutta vain muutaman kesän harjoituksen jälkeen tuli selväksi, ettei leikattu polvi ole kunnossa. Ei sopimusta.

Stephen Curry heittää
EPA

Dionne Pounds sanoo, että Golden State on rakentanut Stephen Curryn ympärille ryhmää, jota hänen on helppo johtaa ja samalla hänelle on annettu vastuuta. ”Samaan aikaan on myös annettu anteeksi paljon asioita koska hän on vielä nuori kaveri. Myös valmentaja-pelaaja suhteen pitää olla erittäin hyvä, ja asiat pitää kyetä tekemään hyvässä yhteistyössä”.

Golden State Warriorsin valmentaja on tyylikäs entinen mestaritakamies Steve Kerr, joka voitti NBA:n mestaruuden pelaajana viisi kertaa.

Dionne Pounds jatkaa, että Stephen Curryn pallonkäsittelytaito ja kyky viimeistellä ovat omaa luokkaansa - olipa sitten kyse kolmen pisteen heitosta tai lay upeista – ajoista korille. ”Jos minulle olisi ne taidot, olisin kyllä aika hyvä pelaaja. Lisäksi hän näkee kentän aivan älyttömän hyvin ja sen kautta hänen syöttöjensä ajoitus hipoo täydellisyyttä.”

”Didin” mukaan Stephen Curry on junioreille loistava roolimalli mutta myös muita hyviä urheilijoita kannattaa seurata. ”Näin voi asettaa itselleen tavoitteita siitä, kuinka hyväksi voi tulla ja mihin asti haluaa pyrkiä.”

Kaikki on mahdollista!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme