Hyppää sisältöön

Meldoniumin kehittäjä vaatii WADA:a perääntymään – "Ainetta käytetty potenssilääkkeenä"

Meldoniumin kehittänyt latvialainen Ivars Kalvins vaatii lääkeaineen poistamista kiellettyjen aineiden listalta. Hänen mukaansa monet urheilijat ovat käyttäneet ainetta ennemminkin potenssilääkkeenä kuin urheilusuorituksen parantajana.

Meldonium Kuva: AOP

Ainakin 172 dopingkäryä tänä vuonna aiheuttanut sydänlääke meldonium on ollut joillekin urheilijoille ensisijaisesti potenssilääke, sanoo lääkeaineen kehittäjä Ivars Kalvins AP:lle.

- Jos mietimme kärynneitä miesurheilijoita, ovat monet heistä ottaneet meldoniumia parantaakseen seksuaalista suorituskykyään, eivät parantaakseen suorituskykyään urheilussa. Ainetta on käytetty potenssilääkkeenä, ja se täytyy ottaa huomioon, latvialainen Kalvins toteaa.

Kalvins pettyi siihen, että Maailman antidopingtoimisto WADA lisäsi meldoniumin kiellettyjen aineiden listalle vuoden alusta. Hän on pyytänyt WADA:a peruuttamaan päätöksensä.

- Heillä ei ole muuta mahdollisuutta, kun oikeusjuttuja alkaa sadella. WADA on astunut perusteettomien päätösten miinakentälle, ja nuo miinat kyllä räjähtävät. Heidän täytyy perääntyä, Kalvins sanoi TASS:in mukaan.

Viime viikolla WADA totesi, että joidenkin urheilijoiden käryt voidaan kumota, jos näytteessä on ollut meldoniumia vain vähän.

- Tämä prosessi vaurioittaa WADA:n mainetta. Taistelen loppuun asti, jotta meldonium poistetaan kiellettyjen aineiden listalta, Kalvins jyrähti.

Tunnetuin meldoniumista kärähtänyt urheilija on ollut tennistähti Maria Sharapova.