Suora

  • VM på skidor, herrarnas backhoppning, kval (svenskt referat)
  • Miesten mäkikarsinta HS 137
  • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
  • Yleisurheilun halli-EM, 1. päivä
  • Inomhus-EM i friidrott, torsdag (svenskt referat)
  • Palkintojenjako
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun halli-EM
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Seinäjokelaisten jättikohellus sekoittaa pakkaa - "En missään nimessä lähde ketään valehtelusta syyttämään"

Seinäjoen Jalkapallokerho menetti pelipassittomien pelaajien takia pisteitä mutta jatkaa Suomen cupissa. SJK:n Raimo Sarajärveä harmittaa, cupista pudonnut PS Kemi ei aio valittaa.

urheilu
Veikkausliigan mestaruuspokaali jäi vuonna 2015 Seinäjoelle.
Tämä pysti majailee Seinäjoella.Anna Wikman / Yle

Jalkapallon hallitsevan Suomen mestarin Seinäjoen Jalkapallokerhon tittelinpuolustuskausi ei ole lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla.

Avauskierroksella sentään kaatui sarjanousija PS Kemi, mutta kotiottelu IFK Mariehamnia vastaan ja maanantainen taisto päävastustaja HJK:ta vastaan Töölössä päättyivät tappioon ja nollalukemiin mestarin pistesarakkeessa.

Nolla pistettä jäi lopulta käteen Kemin reissustakin. Palloliitto tuomitsi SJK:lle ottelusta PS Kemiä vastaan 0-3-tappion, sillä joukkueiden välisessä liigan avausottelussa kentällä nähtiin seinäjokisten väreissä peräti kuusi pelipassitonta pelaajaa. Pelipassi maksaa 45 euroa, ja ilman sitä ei ole oikeutta pelata Palloliiton sarjoissa.

Kohtuullistaminen pelasti pahemmalta

SJK teki saman virheen myös muutamaa päivää aikaisemmin PS Kemiä vastaan pelatussa Suomen cupin ottelussa. Silloin pelipassittomia pelaajia tosin oli kentällä yksi enemmän kuin liigapelissä - yhteensä seitsemän. Tästä rikkeestä Palloliitto päätti kuitenkin olla rokottamatta.

- Tämä vaati monimutkaisempaa harkintaa. Molemmista olisi kuulunut säännön mukaan tuomita 0-3-tappio, mutta otimme tässä huomioon urheilun oikeusturvalautakunnan aiemmat päätökset, Palloliiton kilpailutoiminnon päällikkö Petteri Lindblom selittää.

- Joissakin tapauksissa on tuotu esiin [rangaistuksen] kohtuuttomuus, mikä osuu tähän tapaukseen. Pelipassittomuus koski kahta eri kilpailua, joista on molemmista mahdollisuus päästä Uefan seurajoukkuekilpailuihin. Katsottiin, että samojen pelaajien pelipassittomuudesta ei rangaista kahdessa kilpailussa.

"Ei voi pitää paikkaansa"

Yksinkertainenkin rangaistus on silti kolaus mestaruutta puolustavalle seuralle. SJK ei sitä suoralta kädeltä niellyt. Se väitti vastineessaan Palloliitolle, että se oli aloittanut mainittujen pelaajien rekisteröinnin, mutta järjestelmässä olevan virheen johdosta järjestelmästä sähköpostilla välitetty lasku ei olisi mennyt perille.

Lindblomin mukaan väite on perätön, ja asia on tutkittu perin pohjin.

- En missään nimessä lähde ketään valehtelusta syyttämään. Jostain syystä heillä voi olla selllainen tunne, että he ovat jotain aloittaneet, mutta siitä ei näy minkäänlaista merkintää. Me olemme käyneet läpi kaikki lokitiedot, ja heidän esittämänsä väite ei voi pitää missään nimessä paikkaansa.

Valitukset sekoittaisivat cupia

Valitusoikeus tuomioista kestää viikon.

Seinäjokisilla on kokemusta menestyksekkäistä valitusprosesseista. Kesällä 2013 Palloliitto tuomitsi Ykkösessä SJK:n häviämään AC Kajaanille, koska SJK:lla oli ollut 7-1-voittoon päättyneessä ottelussa liian vähän Suomessa kasvatettuja pelaajia kokoonpanossa. Liiton vastalauselautakunta kuitenkin palautti ottelun alkuperäisen lopputuloksen SJK:n tulkinnanvaraisuuteen perustuneen valituksen jälkeen.

Tällä kertaa valituksen läpimeno on epätodennäköisempää. IFK Mariehamnille tuomittiin kauden 2014 voitetusta avauspelistä 0-3-tappio VPS:lle, kun IFK peluutti riveissään 13:ta pelipassitonta pelaajaa. Ahvenanmaalaisten valitukset eivät menneet läpi Palloliitossa eivätkä urheilun oikeusturvalautakunnassa. Samaa tuomiota voi odottaa SJK:n mahdolliselle valitukselle.

Suomen cupia valitusoikeus voisi mutkistaa, sillä VPS sekä PS Kemin pelipassittomilla pelaajilla voittanut SJK kohtaavat turnauksen kuudennella kierroksella jo torstaina 21.4. Jos PS Kemi valittaisi Palloliiton tuomiosta, pakka sekoittuisi roimasti.

- Olemme olleet joukkueisiin yhteydessä ja meidän suositus on - uskommehan tehneemme oikean päätöksen - että he pelaavat ottelun, vaikka päätös ei ole vielä lainvoimainen. Heille on kuitenkin annettu mahdollisuus lykätä peliä myöhemmäksi ja jäädä katsomaan tekeekö joku valituksen, Petteri Lindblom sanoo.

PS Kemissä ei kuitenkaan valittamiseen uskota.

- Ei olla aiottu valittaa. Mennään tällä päätöksellä. Ei nähdä että se tulisi muuttumaan, mieluummin keskitytään sarjaan, PS Kemin puheenjohtaja Antti Pasanen sanoo.

"Seurassa laatuprosessi käynnissä"

SJK ilmoitti, ettei se toistaiseksi kommentoi tuomiota. Puheenjohtaja ja seuran todellinen kummisetä Raimo Sarajärvi kuitenkin vastasi Yle Urheilun puhelinsoittoon.

- On tapahtunut virhe, ja se tottakai harmittaa. Kyllä meillä oli asiaa varmisteltu, mutta se ei ollut riittävää, Sarajärvi kommentoi.

- Meillä on seurassa laatuprosessi käynnissä, että missä virhe on tapahtunut. Tämä on kuin perheyhteisö, jossa tapahtuu virheitä ja ne käsitellään perheen sisällä ja sen jälkeen ne korjataan.

Vaikea kauden alku ei ole Sarajärveä hätkähdyttänyt, vaikka Jalkapallokerho joutuukin nyt ponnistamaan nollakerhosta.

- Tänä aamuna kun herättiin ja katsottiin peiliin, niin edelleen oltiin Suomen mestareita. Meidän kausi alkaa nyt, syksyllä katsotaan miltä meidän tilanne näyttää silloin.

Myöhemmin seura julkaisi tiedotteen, jossa se pyysi tapahtumaa anteeksi SJK:n seurayhteisöltä sekä koko suomalaiselta futisväeltä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat