Ikä on vain numero – 40-vuotias telinevoimistelija Rioon

Naisten telinevoimistelua pidetään nuorten urheilijoiden lajina. Oksana Tshusovitina on tästä poikkeus.

Oksana Tshusovitina edusti Lontoon olympialaisissa Saksaa. Kuva: EPA / ROLF VENNENBERND

Oksana Tshusovitina on pitkän uransa aikana voittanut useita maailmanmestaruuksia, Aasian kisojen mestaruuksia, EM-kultaa ja olympiakultaakin. Olympiakultaa hän voitti joukkuekilpailussa – ensimmäisissä olympiakisoissaan jo vuonna 1992.

Tshusovitina on ehtinyt kantaa arvokisoissa useita edustusasuja, sillä uransa alkupuolella hän kuului Neuvostoliiton maajoukkueeseen. Neuvostoliiton hajottua hän on edustanut niin itsenäisten valtioiden yhteisöä (IVY), Uzbekistania kuin muutaman vuoden ajan Saksaa.

40-vuotias voimistelija suunnitteli alun perin lopettavansa kilpauransa Pekingin olympiakisoihin, jossa hän vihdoin voitti henkilökohtaisen olympiamitalin. Ura jatkui kuitenkin pienen tauon jälkeen Lontooseen, jossa hän osallistui jo kuudensiin olympialaisiinsa.

Ei halua arvailla mahdollisuuksiaan

Mutta ei se Tshusovitinan ura Lontooseenkan pysähtynyt. Hän on viime aikoina tähdännyt Rion olympiakisoihin, mutta ei osannut ennen karsintoja sanoa, uskoiko hän oikeasti mahdollisuuksiinsa.

- Me olemme naisia. Sanomme jotain ja sitten muutamme mieltämme, hän totesi USA Todayn haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

- Näemme sen sitten. En halua arvailla sitä nyt.

Tshusovitina läpäisi Rion olympiakarsinnat, joten jos ja kun hänet valitaan Uzbekistanin joukkueeseen, on kyseessä jo hänen seitsemännet olympiakisansa. Tshusovitinasta tuleekin Riossa kaikkien aikojen vanhin naispuolinen telinevoimistelun olympiaurheilija.

Ikäero kilpailijoihin huima

Naisten telinevoimistelua on pidetty nuorten urheilijoiden lajina, mutta juniorit eivät enää dominoi kilpailuja. Esimerkiksi olympialaisissa ja MM-kisoissa osallistujien pitää olla vähintään 16-vuotiaita. Tshusovitina on urheilijoiden joukossa kuitenkin harvinaisuus, sillä hän voisi olla iältään monen kilpailijan äiti. Tämän takia konkarivoimistelijan saavutukset hämmästyttävät yhä enemmän.

Tshusovitina tietää olevansa roolimalli sekä kilpakentillä että niiden ulkopuolella.

- Tiedostan sen ja olen kiitollinen kaikesta tuesta. Kunpa myös tuomaritkin ajattelisivat niin!

Täydennetty klo 22.22: Tshusovitina läpäisi Rion karsinnat.
Korjaus 20.5. klo 14.43: Täsmennetty toisen kappaleen viimeistä lausetta "Tshusovitinasta tuleekin Riossa kaikkien aikojen vanhin naispuolinen olympiaurheilija" lisäämällä sana "telinevoimistelun".