Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jalkapallopakolaisesta rakastetuksi tähdeksi - Medon matka sisällissodan keskeltä suomalaisten sydämiin

Yle Urheilu nostaa tällä kaudella valokeilaan suomalaisen jalkapalloilun sankareita. Sarjan avausnimi on Mohamed Kamara eli Medo, jolle jalkapallo tarjosi pakoreitin sodan ja veritekojen keskeltä MM-kisat isännöineeseen Suomeen. Suomen kansalainen on sulattanut lukemattomia jalkapallosydämiä taituruudellaan - ja erityisesti vilpittömyydellään. Helsingissä Medo kertoo olevansa kotona.

urheilu
Mohamed Kamara Medo HJK
Tomi Hänninen

Ne kyyneleet eivät ainakaan Helsingin Jalkapalloklubin kannattajilta unohdu.

HJK:n keskikenttää lähes neljä kautta hallinnut Medo pelasi viimeisen ottelunsa sinivalkoraidassa syksyllä 2010 IFK Mariehamnia vastaan, eikä vuoden liigapelaajaksi valitun taiturin pokka pitänyt loppuvihellykseen saakka. Medo vuodatti kyyneleitä jo kesken pelin, ja ottelun jälkeen itku yltyi vuolaaksi.

Silmäkulmat kostuivat myös monelta pelikaverilta ja kannattajalta, kun suomalais-sierraleonelainen oli pelannut toistaiseksi viimeisen pelinsä HJK:ssa. Se on seura, jota Medo kutsuu kodikseen.

Medo oli kulkenut tuhansia kilometrejä ja lukuisia vuosia löytääkseen kotinsa Helsingistä. Jalkapallo toi hänet sodan keskeltä Suomeen, mutta jalkapallo vei hänet myös pois täältä.

Se matka jatkuu edelleen, mutta nyt Medo on tullut käymään kotona.

Matka kotiin on ollut pitkä.

Sisällissodan keskeltä Suomen MM-kisoihin

Mohamed Kamara syntyi 16. marraskuuta vuonna 1987 Port Lokon kaupungissa Sierra Leonessa. Medona myöhemmin tunneksi tullut Kamara otti elämänsä ensiaskeleet rauhan aikana, mutta maahan 1980-luvun lopulla laajentunut Liberian sisällissota ja 1991 alkanut Sierra Leonen oma sisällissota ajoivat Länsi-Afrikan köyhimpiin kuuluvan maan kaaokseen.

Kuten monet köyhien kriisialueiden lapsista, Medo sai lohtua jalkapallosta.

- Olin vain pieni poika, joka yritti elää sodan keskellä normaalia elämää. Kävin koulussa ja pelasin jalkapalloa, Medo muistelee Yle Urheilulle.

Ja kuten monille epävakaiden ja köyhien alueiden lapsille, jalkapallo oli tie parempaan elämään. Medo oli onnekas, sillä hän ei joutunut pelinappulaksi pahimmillaan ihmiskauppaa muistuttavaan nuorten afrikkalaistenjalkapalloilijoiden pelaajakauppaan. Hän valitsi oman tiensä.

- Pelasimme paljon kaduilla, mutta eräs SOS Lapsikylä -yhdistyksen työntekijä keräsi meistä 20 lapsen ryhmän. Hän valmensi meitä ja pelasimme paljon yhdessä. Meillä oli todella hyvä joukkue, ja moni siitä porukasta on noussut Sierra Leonen aikuisten maajoukkueeseen.

Pojan taidot huomattiin varhain, ja hän nousi nuorena Sierra Leonen poikien maajoukkueeseen. Sitä kautta avautui yllättävä tie Suomeen.

Suomessa pelattiin vuonna 2003 jalkapallon alle 17-vuotiaiden MM-kisat, jonne Medo pääsi maajoukkueen mukana vasta 15-vuotiaana. ’Leone Stars’ jäi Lahdessa pelatussa D-lohkossa jumboksi, vaikka kisat alkoivat sensaatiomaisella 3-3-tasapelillä Cesc Fabregasin ja David Silvan tähdittämää Espanjaa vastaan. Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja vastaan Sierra Leone kärsi yhden maalin tappiot.

Sierra Leone Etelä-Korea Lahti
Sierra Leone hävisi Lahdessa pelatun MM-ottelun Etelä-Korealle 2-3.

MM-kisareissusta jäi kuitenkin lopulta käteen paljon enemmän kuin tasapeli kisojen hopeajoukkuetta vastaan.

Hyppy tuntemattomaan

Kun turnaus oli ohi, Medo ja suuri osa koko Sierra Leonen poikien maajoukkueesta ei ilmestynytkään paluulennolle hiljattain päättyneen sisällissodan runtelemaan kotimaahan. Pojat olivat päättäneet jäädä Suomeen. He hakivat turvapaikkaa kylmästä Pohjolasta.

- Meidän maassamme oli todella heikko tilanne sodan jälkeen. Kaikki oli suljettu, koulutkin oli tuhottu. Tulevaisuus oli pelkkää pimeyttä. Kun tulin Suomeen, näin mahdollisuuden parempaan ja tartuin siihen, Medo sanoo.

Se oli kova päätös 15-vuotiaalta nuorukaiselta.

- Sen ikäinen poika tarvitsee perheen tuekseen, eikä tuollaista ratkaisua ole helppo tehdä. Oman tulevaisuuteni kannalta se oli kuitenkin tehtävä.

Kun perhettä ei Suomessa ollut, vieraaseen maahan yksin jääneet sierraleonelaispojat turvautuivat toisiinsa.

- Me olemme kaikki veljiä keskenämme. Tulimme tänne ilman perheitämme, joten me muodostimme perheen toistemme kanssa. Nuorten miesten kesken on totta kai kaikenlaista vääntöä, on ylä- ja alamäkiä, mutta meistä tuli todellinen perhe, Medo hymyilee.

Medo ja Sierra Leonen poikamaajoukkue.
Medo ja yhdeksän muuta Sierra Leonen poikamaajoukkueen pelaajaa saivat oleskeluluvan Suomesta.Yle

- Tapasimme Suomessa paljon ihmisiä ja osasta heistä tuli perhettäni. Olen todella kiitollinen siitä mitä minulle on Suomessa tapahtunut.

Osasta pojista tuli jalkapalloilijoita, osa keksi muuta tekemistä. Moni heistä on edelleen Suomessa, ja esimerkiksi maalivahti Patrick Bantamoi ja hyökkääjä Obi Metzger ovat luoneet kunnioitettavan futisuran ulkomaita myöten. Medo on edelleen jalkapalloperheeseensä jatkuvasti yhteydessä.

Elämän opettelua Pohjois-Karjalassa

Medo ja yhdeksän hänen joukkuekaveriaan majoittuivat Kontiolahden vastaanottokeskukseen Joensuun kupeeseen. Kymmenikkö sai oleskeluluvan Suomesta vuoden 2004 alussa. Turvapaikkaa ei herunut, mutta alaikäisiä poikia ei voitu palauttaa Sierra Leoneen ilman sitoutuneita vastaanottajia kotimaassa.

Medo asettui muutamaksi vuodeksi Pohjois-Karjalaan. Pelilupaa alaikäisille ei Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa antanut, mutta pojat harjoittelivat ahkerasti Lehmon Pallossa ja Jipossa.

- Se oli mahtavaa aikaa. Opettelin elämää Suomessa - tai oikeastaan elämää ylipäätään. Kontiolahti oli hyvä paikka siihen; ei liian iso, mutta sopivan kokoinen jotta pystyin tapaamaan ihmisiä ja opiskelemaan suomea.

Pelilupaa jouduttiin odottamaan Fifalta pitkään. Kun lupa täysi-ikäisenä heltisi, taitavan 18-vuotiaan oli tarkoitus aloittaa pääsarjauransa HJK:ssa jo vuonna 2006. Medo osoitti kuitenkin olevansa kypsä tekemään kovia päätöksiä myös vihreän veran puolella. Hän arvioi KuPSin HJK:ta paremmaksi ensiaskeleeksi alkavalla ammattilaisurallaan.

- Minulla oli sopimus HJK:n kanssa, mutta en ollut vielä valmis siihen. Olin nuori, ja halusin näyttää itselleni ja muille että paikkani on Veikkausliigassa. En tiedä mitä olisi tapahtunut, jos olisin tullut Helsinkiin jo silloin. Heillä oli paljon huippupelaajia ja minun olisi ollut vaikea mahtua pelaamaan, mutta KuPSissa pelasin hyvän kauden. Se oli hieno vuosi. En kadu sitä lainkaan.

Maalintekijä Paulus Roiha ja Medo juhlatuulella.
Paulus Roiha ja Medo HJK:n vierasväreissä kaudella 2009YLE

Vuoden sisäänajon jälkeen sierraleonelainen oli valmis suurempaan askeleeseen. Kuopiolaiset putosivat Ykköseen, mutta Medon ura jatkoi jyrkkää nousukiitoa HJK:ssa. Hän vakiinnutti paikkansa helsinkiläisjoukkueen keskikentällä ja nousi vauhdilla sarjan parhaiden pelaajien eliittijoukkoon. Vajaan neljän kauden aikana pelaajan ja seuran välille syntyi tiivis tunneside.

Samalla maa, joka oli tarjonnut hänelle mahdollisuuden parempaan elämään, alkoi tuntua kodilta.

Ei lupaa Fifalta - Huuhkajat vaihtui Leijoniin

Medo on tehnyt elämässään liudan kovia päätöksiä, mutta maajoukkue-edustuksen suhteen päätös tehtiin hänen puolestaan.

23-vuotias keskikenttäpelaaja sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2010. Fifa ei kuitenkaan antanut suomalais-sierraleonelaiselle edustusoikeutta Suomen maajoukkueeseen, koska Medo oli ehtinyt edustaa Sierra Leonea poikamaajoukkueessa ennen Suomen kansalaisuuden saamista. Erityislupaa ei herunut.

Huuhkaja-paidan pukeminen olisi kyllä kiinnostanut.

- Olisin halunnut pelata Suomen maajoukkueessa. Suomi on minun kotini. Fifa ei sitä kuitenkaan sallinut.

Kun ovi Huuhkajiin suljettiin, päätti Medo avata itse oven, johon oli useasti koputettu.

- Minua oli kysytty monta kertaa Sierra Leonen maajoukkueeseen. Fifan päätöksen jälkeen päätin vastata kutsuun myöntävästi.

Mohamed Kamara Medo HJK
Medo ei saanut Fifalta lupaa pelata Suomen maajoukkueessa.Tomi Hänninen

Päätöstä ei ole tarvinnut katua. Sierra Leone on nousemassa takaisin jaloilleen, ja Leijoniksi kutsutun maajoukkueen toiminta on elpynyt. Ebolakin alkaa olla alueella selätetty.

- Olen pelannut jokaisessa pelissä ja nauttinut mahdottomasti. On uskomatonta, että saan pelata lapsuuden kavereideni kanssa samassa joukkueessa aikuisena. Me olemme kuin perhe. On fantastista viettää heidän kanssaan aikaa ja vitsailla kaikesta.

Helsingistä Serbian kautta Englantiin - ja takaisin

Medo murtautui HJK:ssa todelliselle huipputasolle. Kaukolaukausmaali ja vaikuttavat otteet europelivastustaja Partizan Belgradia vastaan poikivat siirron ulkomaille kesällä 2010. Serbialaiset ostivat Medon, joka pelasi viimeisen pelinsä HJK:ssa IFK Mariehamnia vastaan elokuussa.

- Olin halunnut aluksi muualle kuin Partizaniin, mutta se ei ollut silloin mahdollista. Aika Serbiassa oli kuitenkin todella hienoa. Tapasin paljon hyviä ihmisiä, jotka tukivat minua.

 Inter Milan's Walter Gargano (L) fights for the ball with Partizan's Medo (R) during their UEFA Europa League group match in Belgrade, Serbia, 08 November 2012.
Medo karkasi Inter Milanon Walter Garganolta Eurooppa-liigan ottelussa marraskuussa 2012.EPA/SRDJAN SUKI

Jalkapalloilullisestikin käteen jäi paljon. Mestarien liigaakin pelannut joukkue oli Serbian Superliigassa ylivoimainen.

- Kahden mestaruuden ja cupin voittaminen oli tietysti huippua. Ja derbyt - ne olivat ihan hulluja. Tempo ja tunnelma olivat jotain ilmiömäistä.

Suomalais-sierraleonelainen otti seuraavan askeleen urallaan vuonna 2013. Matka jatkui Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Championshipissa pelanneeseen Boltoniin. Kahdella ensimmäisellä kaudella Medo pelasi 47 ottelussa ja teki kolme maalia.

Kaudella 2014-2015 uran nousukiito otti ensimmäisen taka-askeleen.

- Uskon, että olisin pystynyt parempaankin. Managerimme sai potkut, ja uusi valmentaja aloitti kun olin Sierra Leonen maajoukkueen mukana. Hän oli harjoitellut pari viikkoa pelaajien kanssa, kun tulin takaisin. Hän päästänyt minua pelaamaan, vaan jouduin seuraamaan pelejä penkiltä tai katsomosta.

Pelihalut olivat kovat, joten Medo siirtyi lainalle Maccabi Haifaan Israeliin.

- Se oli mahtavaa aikaa ja minulla oli siellä hyvä kausi. Bolton kutsui minut takaisin, joten menin Englantiin, mutta en vieläkään päässyt pelaamaan. En missään vaiheessa epäillyt itseäni, sillä Israelissa pelasin parasta peliäni. Sellaista jalkapallo joskus on.

"Tämä on kotini"

Kun kohtaa vaikeuksia, kotoa voi löytyä turvaa.

- Kun pelaan jalkapalloa, haluan olla onnellinen. Helmikuussa sain monia tarjouksia [ulkomaisilta seuroilta], mutta kieltäydyin niistä. Halusin tulla muutamaksi kuukaudeksi Helsinkiin. Tiesin, että olisin onnellinen, koska täällä olen kotona ja täällä olevat ihmiset ovat minulle rakkaita.

Yleensä tämän kaltainen puhe kuulostaa jalkapallojargonilta, mutta Medosta huokuu poikkeuksellinen vilpittömyys. Juuri sen takia Medo on niin rakas pelaaja monelle HJK:n kannattajalle.

- Moni sanoi minulle, että ei kannata mennä takaisin HJK:hon, mutta täällä minä aloitin ja täällä olen onnellinen. En halua tehdä kahden tai kolmen vuoden sopimusta jonnekin ja huomata että tein väärän ratkaisun. En voi tehdä sitä itselleni ja perheelleni. Haluan nauttia jalkapallosta ja elämästä.

Elokuuhun asti ulottuvassa sopimuksessa on vuoden optio. Yksi Veikkausliigan kautta aikain parhaista pelaajista ei edes yritä väittää, HJK olisi hänen viimeinen seuransa - ainakaan vielä.

- Jos haluan jäädä ja joukkue haluaa pitää minut - totta kai jatkan. Mutta jos saan muualta tarjouksen, joka tuntuu paremmalta, tartun siihen.

- Suomi on kuitenkin minun kotini. Ja vaikka menisin taas pois, tulen takaisin jos minulla on siihen mahdollisuus. Tämä paikka on minulle kuin koti.

Ilman Huuhkaja-paitaa suuri suomalaisyleisö tuskin koskaan ottaa Medoa täysin omakseen. Erityinen koti löytyy kuitenkin Helsingin Töölöstä.

- En halua pelata Suomessa muualla kuin HJK:ssa. Minulla on mahtava suhde seuraan, faneihin ja toimitusjohtajaan. Kun palasin, fanit ottivat minut mahtavasti vastaan, olen siitä todella ylpeä.

- Olen ylpeä siitä, että edustan HJK:ta.

Jalkapallo vienee Medon taas lähitulevaisuudessa pois Suomesta. Mutta se ei vie Suomea pois Medosta.

Medo on Ylen jalkapallokierroksen sankari sunnuntaina 24.4. Medon mietteitä kuullaan Yle Puheella kello 15.30 alkaen ja hänen tarinansa nähdään myös Urheiluruudussa kello 20.45 TV1:ssä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme