Kommentti: Ovatko tuomarit HIFK:lle syy vai tekosyy?

HIFK voi märehtiä tuomarivirheistä vaikka kuinka kauan, mutta se ei tuo yhtään voittoa menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Parasta tietenkin olisi, että loput finaalit ratkaistaisiin ilman tuomareiden nousua pääosaan, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Kuva: Tomi Hänninen

HELSINKI. Tapparan Jere Karjalaisen 2-1-voittomaali ja sitä edeltänyt epäselvä vaihtotilanne raivostutti HIFK-leirissä tapahtumahetkellä ja vielä pitkään ottelun jälkeen. Tuomarit saivat kuulla kunniansa koppikäytävällä ja metalliaidat lentelivät. Vielä 15 minuutin rauhoittumisen jälkeenkin IFK-kapteeni Arttu Luttinen sanoi SM-liigan olevan heitä vastaan tuomaritoiminnan perusteella.

Otteluvalvoja Rami Savolainen ja erotuomarijohtaja Jyri Rönn kiertelivät ja kaartelivat, mutta lopulta jotakuinkin myönsivät tuomareiden tehneen virheen tilanteessa.

Pystyykö IFK käsittelemään lauantaisen? Ja riittääkö sekään, kun Tappara on saanut käännettyä henkisen yliotteen itselleen?

Peiliin kannattaisi kuitenkin katsoa myös IFK-leirissä.

Pelin peruspilareista ensimmäisiä on tilanteiden pelaaminen loppuun asti. Yleisö reagoi vahvasti Tapparan vaihtotilanteeseen, mutta tuomareiden pillit eivät soineet missään vaiheessa. IFK-pakit olivat unohtaneet Jere Karjalaisen selkänsä taakse ja maali livahti helposti Ville Husson haaroista sisään. Toki IFK-pakkien silmien edessä oli viisi pelaajaa, mutta silti selusta pitäisi aina olla turvattu.

IFK sai epäselvästä maalista syyn tappiolleen, mutta onko se lopulta vain tekosyy? Antaako IFK tapauksen sokaista itsensä? Tappara oli lauantaina täysillä voittotaistossa ennen maalia ja on kaapannut henkisen yliotteen itselleen finaalisarjassa. IFK voi tuomaritoiminnasta märehtiä, mutta se ei tuo yhtään voittoa takaisin tai etenkään tästä eteenpäin.

Parasta olisi tietenkin, ettei tiistaina kenenkään tarvitsisi tehdä tuomareista syitä tai tekosyitä. Tähän mennessä tuomaritoiminta on ollut suomalaiseen tapaan turhan näkyvässä roolissa.

Tiistaina peli lähtee Tampereella taas 0-0:sta ja todennäköisesti uusitulla tuomarinelikolla. Pystyykö IFK käsittelemään lauantaisen? Ja riittääkö sekään, kun Tappara on saanut käännettyä henkisen yliotteen itselleen?

Peli näyttäköön, ilman tuomareiden stuntteja kiitos.

Kuudes finaali Yle Puheessa tiistaina klo 17.35 alkaen. Tappara – HIFK alkaa klo 18.30.