Arkistojen kätköistä: Olympiakävelijä Aleksi Ojalan ensimmäisten arvokisojen päätös oli dramaattinen

Rioon valmistautuva kilpakävelijä Aleksi Ojala edusti Suomea ensimmäisen kerran MM-kisoissa viime vuonna Pekingissä. Miehellä oli ollut takana vasta yksi 50 kilometrin kisa ja hän joutui maksamaan oppirahat ikävällä tavalla.

Peking
Rion olympialaiset: Arkistoista: Aleksi Ojalan kävely päättyi dramaattisesti vuonna 2015
Rion olympialaiset: Arkistoista: Aleksi Ojalan kävely päättyi dramaattisesti vuonna 2015

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Vuonna 2015 Turun Weikkoja edustava kilpakävelijä Aleksi Ojala oli päässyt kahden muun suomalaiskävelijän, Jarkko Kinnusen ja *Veli-Matti "Aku" Partasen *kanssa Pekingin MM-kisoihin. Vuonna 1992 syntyneelle Ojalalle Pekingiin pääsy oli iso juttu erityisestä syystä.

– Olen katsonut Jarkkoa melkein jumalana, idolina. Aikoinaan Pekingin olympiakisojen aikaan heräsin kahdelta aamulla katsomaan hänen kävelyään ja seuraava koulupäiväkin jäi väliin. Haaveilin silloin, että joskus voisin olla tuolla. Nyt lähden Jarkon kanssa viidellekympille, se on jotain mitä en osaa selittää, Ojala säteili Yle Urheilun haastattelussa ennen kävelytaivalta.

Suomella oli viime vuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1996 kolmen miehen edustus yleisurheilun kuningaslajissa, 50 kilometrin kävelyssä. Aleksi Ojalalla oli tuolloin vasta yksi 50 kilometrin kisa takana ja Pekingin MM-kisat olivat Ojalan ensimmäiset aikuisten arvokisat.

– Vähän jo jännittää. Tämä on kuin hyppy tuntemattomaan. Katsotaan kuinka äijän käy, Ojala kommentoi ensikertalaisuuttaan ennen kisoja.

Tunsin pientä huippausta ja sitten muistikuvat katkeavatkin.

Aleksi Ojala tuupertumisestaan vuonna 2015

Hyvin siinä ei ikävä kyllä käynyt. Puolivälissä matkaa lajivalmentaja Marko Kivimäen huutaessa Ojalalle väliaikatietoja, tämä tuupertui maahan lähes tajuttomana. Ojala onneksi toipui hurjannäköisestä välikohtauksesta nopeasti. Ojala ei itse osannut kisojen jälkeen selittää tarkkaan, mitä oli tapahtunut.

– Olosuhteet olivat oikein hyvät ja nautin jokaisesta askeleesta. Tunsin pientä huippausta ja sitten muistikuvat katkeavatkin. Ensimmäiset aikuisten arvokisat olivat silti kuitenkin kylmien väreiden hetki ja nämä kisat jäävät mieleen, vaikka pettynyt olenkin.

Ojala rikkoi maaliskuussa 2016 Rion tulosrajan omalla ennätyksellään 3.46.25.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat