Suora

  • Uinnin EM, alkuerät 6.12.

Paineet ne ovat Kekäläiselläkin – "Ainoa paine on perheestä"

Mennyt NHL-kausi antoi mojovan iskun Columbuksen suomalais-GM:n Jarmo Kekäläisen palleaan, kuten mies itse asian ilmaisee.

urheilu
Jarmo Kekäläinen poseeraa Columbuksen kotiareenan lehterillä.
AOP

*VANCOUVER. *Jarmo Kekäläinen on tehnyt pitkää päivätyötä NHL:ssä. Kekäläinen aloitti Ottawan organisaatiossa jo 90-luvun puolivälissä. Seitsemän Senators-vuoden jälkeen Kekäläinen siirtyi St. Louisiin, missä toimi nykyisen pomonsa, John Davidsonin, aisaparina. Näytöt molemmista seuroista ovat kiistattomia.

Director of player personel -tittelillä Ottawassa toiminut Kekäläinen oli hankkimassa seuraan mm. Marian Hossan, Martin Havlatin ja Antoine Vermetten kaltaisia pelaajia. St. Louisissa Kekäläinen toimi kahdeksan vuoden aikana pelaajatarkkailijana sekä vara-GM:nä.

Bluesiin Kekäläinen oli varaamassa David Backesia. T.J Oshiea, David Perronia ja Alex Pietreangeloa.

Näytöt ovat kovaa luokkaa.

Jos kohta huteja löytyy myös Kekäläisen papereista.

Kesän 2006 draftissa St. Louis varasi ykkösvuorolla Erik Johnsonin, joka ei koskaan kasvanut odotettuihin saappaisiin. Johnsonin jälkeen Kekäläinen ja Blues seurasivat, kuinka Jonathan Toews meni Chicagoon, Phil Kessel Bostoniin ja Claude Giroux Philadelphiaan.

Silti Kekäläisen vainut nuorten pelaajien suhteen ovat kiistattomia.

Columbuksessa kuopiolainen on saanut haaviin Marko Danon, Kerby Rychelin, Sonny Milanon, Zach Werenskin ja Gabriel Carlssonin kaltaisia laatulupauksia. Näistä Danolla Kekäläinen hankki Chicagosta Brandon Saadin, joka iski heti ensimmäisellä kaudellaan Ohiossa yli 30 maalia.

Ja näihin vaistoihinsa kankean alun Columbuksessa saanut Kekäläinen luottaa myös jatkossa.

- Kyllä meidän pääfilosofia on varata ja kehittää, varata ja kehittää. Kun saadaan tehdä sitä prosessia tarpeeksi monta vuotta, meillä on jossakin vaiheessa hyvä joukkue, Kekäläinen linjasi Yle Urheilulle viikonloppuna alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Kekäläinen on asian ytimessä. Nyky-NHL:ssä on täysin mahdoton menestyä ilman laadukasta pelaajatarkkailu- ja varaustyötä. Seuran on oltava omavarainen. Toisaalta tämä vaatii myös paljon aikaa ja siksi Kekäläisen työtä on vaikea toistaiseksi tarkemmin arvioida.

- Optimitilanteessa meillä on koko ajan farmissa jätkiä, jotka ovat liian hyviä AHL:ään. Nyt meidän farmi on pärjännyt tosi hyvin ja nimenomaan nuorten lupausten ansiosta. Ei meillä siellä mikään veteraanijoukkue ole. Nuori jengi, missä on omia varauksia.

- Koko ajan pitäisi pystyä ammentamaan lisää jätkiä AHL:stä.

Tulos

Kekäläinen tekee siis työtä NHL:ssä pitkällä jänteellä. Mikään ei silti poista sitä kylmää tosiasiaa, että NHL on paitsi raakaa bisnestä, myös kovaa tulosurheilua. Kekäläinen voi varata hyvin, puhua sitä ja tätä, mutta jos joukkue ei pääse pudotuspeleihin, sytytyslanka alkaa palaa melko nopeasti.

Menneen kauden alku oli Kekäläiselle luonnollisesti valtavaa painajaista. Loistavan harjoituskauden jälkeen kahdeksan tappiota putkeen ja valmentajalle kenkää.

- Se oli melkoinen isku palleaan, mikä tuli alkukaudesta. Tuollaista ei tietenkään koskaan toivo, Kekäläinen myönsi.

Kekäläinen tekee unelmatyötään rohkealla otteella, mutta kovan paineen alla. Ryan Johansenin kauppaaminen oli suomalaiselta miehekäs veto ykköspakin hankkimiseksi, mutta pahimmassa tapauksessa myös liike, joka palaa iskemään myöhemmin GM:ää omaan nilkkaan.

- Ainoa paine mulla on perheestä, ettei heidän tarvitsisi olla jatkuvasti muuttamassa Atlantin yli tai ympäri ämpäri Pohjois-Amerikkaa. Tarkoitus on tehdä työt niin hyvin, ettei tarvitsisi muuttaa nyt vähään aikaan. Se on ainoa, mistä mä otan painetta, ”Keku” väisti.

Suomalaismanageri ei ole kuitenkaan alkanut kahden vaikeamman kauden vuoksi toimintatapojaan kyseenalaistamaan.

- Olen sataprosenttisen varma, että me tulemme pomppaamaan ensi kaudeksi takaisin omalle tasolle. Meillä on edelleen tosi nuori ja potentiaalinen ryhmä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat