Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

Arkistojen kätköistä: Nuori seivässensaatio Wilma Murto nosti vuodessa rimaansa huimat 30 senttiä

17-vuotias seiväshyppysensaatio Wilma Murto on loksauttanut kaikkien urheilua seuraavien leuat parantamalla tulostaan yli 30 senttiä yhden vuoden aikana. Vuonna 2015 Murto hyppäsi kelpo tuloksen 440, mutta vuonna 2016 hän räjäytti pommin ja singahti uuteen Suomen ennätyskorkeuteen 471.

seiväshyppy
Rion olympialaiset: Arkistoista: Seivässensaatio Wilma Murron rima nousi vuodessa yli 30 senttiä
Rion olympialaiset: Arkistoista: Seivässensaatio Wilma Murron rima nousi vuodessa yli 30 senttiä

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Vuonna 2014 seiväshyppymaailmassa kohistiin vasta 15-vuotiaasta Wilma Murrosta, joka paransi tulostaan kauden aikana 25 sentillä. Vuonna 1998 syntyneen Murron suoritusten kehuttiin olleen maailmanluokkaa ja tulokset näkyivät myös nuorten maailmantilastojen kärjessä.

Vuonna 2015 Murto ylitti EM-rajan hyppäämällä 440. Takana oli mieletön hallikausi ja jälleen uskomattomia tulosparannuksia.

– Treenimäärä, fysiikka ja tekniikka ovat parantuneet. Mutta en osannut näin isoa parannusta odottaa, eikä varmaan valmentaja tai kukaan muukaan, Murto hehkui hypyn jälkeen.

En osannut näin isoa parannusta odottaa, eikä varmaan valmentaja tai kukaan muukaan.

Wilma Murto tulosparannuksistaan vuonna 2015

Tähtäimessä viisi metriä

Turusssa Kerttulin urheilulukiota käyvä Murto kertoi tähtäävänsä viiden metrin seiväshyppääjäksi, eikä tavoite vaikuta lainkaan mahdottomalta. Tulokset syntyvät kovalla työllä, eikä Murron päivään mahdu tämän omien sanojen mukaan juuri muuta kuin treenejä, koulua, syömistä ja nukkumista. Rion olympiaraja 450 ylittyi niin ikään vuonna 2015.

Uusi alle 20-vuotiaiden maailmanennätys 471 syntyi Saksassa tammikuussa 2016. Murto oli tuloksesta aivan häkeltynyt.

– Yllätin itsenikin, tulos pisti kyllä pään pyörälle. Hypyt eivät ole vielä täydellisiä, niissä on paljon korjattavaa. Liian tyytyväinen ei saa olla, aina löytyy kehityskohteita.

Aina löytyy joku juttu, missä on huono ja jotain kehitettävää on aina.

Wilma Murto seiväshypystä 2016.

Vuonna 2016 *Arto Nybergin *vieraana ollut Murto kertoi aloittaneensa seiväshypyn 9-vuotiaana äitinsä ehdotuksesta. Kuusjoelta kotoisin oleva lihakarjatalon tyttö kuvailee seiväshyppyä "extrememmäksi, vaikeammaksi ja erikoisemmaksi" kuin muita yleisurheilulajeja.

– Aina löytyy joku juttu, missä on huono ja jotain kehitettävää on aina, siksi innostuin lajista, Murto kuvailee.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat