Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Olympialaisia laajemmin kuin koskaan - Kaikki Riosta Ylen kanavilla

Kaiken kaikkiaan olympiakisoista on luvassa televisiossa yhteensä yli 600 tuntia lähetystä, TV2 noin 380 tuntia ja Yle Femmalla noin 235 tuntia. Radiossa olympiapuhetta tulee yhteensä 220 tuntia. Rio Areena tarjoaa kisoista lähes 3300 tuntia suoraa lähetystä

urheilu
Ylen olympialähetysten juontajat yhteiskuvassa.
Yle

Yle välittää Rion olympiakisat kanavillaan laajemmin kuin koskaan. TV2-kanava valjastetaan olympialaisten esittämiseen koko kisojen ajaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kanava on olympialaisten käytössä kellon ympäri aina kisojen avajaisista päättäjäisiin saakka 5.-21. elokuuta.

Lähetyksiä tulee runsaasti myös Yle Fem -kanavalta koko kisojen ajan, ja selostuksia on useassa lajissa myös ruotsiksi. Radiossa Yle Puhe on olympiaradio. Puheen taajuudella lähetykset alkavat iltapäivisin ja jatkuvat aina aamukuuteen. Ruotsiksi radiossa kisoja voi seurata Yle Vegan taajuudella.

Television ja radion lisäksi olympiatunnelmaa välittää digitaalinen palvelu Rio Areena. Se tarjoaa kisoista lähes 3300 tuntia suoraa lähetystä. Huikean suosion Sotshin olympiakisoissa saanut palvelu takaa urheilun ystävälle liki rajattomat mahdollisuudet nauttia olympiahuumasta. Rio Areenasta voi katsoa suorina lähetyksinä kaikki kisoista tehtävät kisasignaalit ja tämän jälkeen kaikki löytyvät myös tallenteina Rio Areenasta. Parhaimmillaan palvelu tarjoaa 36 yhtäaikaista lähetystä, joista osa on selostettuja. Selostuskielinä ovat suomi, ruotsi ja englanti. Lähetyksiä voi katsoa myös ilman selostusta.

Suorien lähetysten lisäksi Rio Areenasta löytyy kattava tulospalvelu. Rio Areenan oma applikaatio on ladattavissa puhelimeen tai tablettiin lähempänä kisojen h-hetkeä. Se toimii iOS, sekä Android puhelimissa, ja tietyin rajoituksin Windows Phonessa. Sotshin olympialaisten aikaan Sotshi Areena -applikaatio ladattiin yli 400 000 kertaa.

Suomen suurin etätuotanto

Ylen Rio-tuotanto on Suomen kautta aikain suurin etätuotanto. Kisasignaalit tuodaan Helsinkiin, jossa Ylen Pasilan studiotalolla lähetykset koostetaan ulosajoa varten. Tekninen kehitys on mahdollistanut entistä laajemman etätuotannon tekemisen kustannustehokkaasti.

- Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, etätuotanto mahdollistaa meille entistä paremman läsnäolon. Tehostamalla teknistä tuotantoa voimme panostaa siihen, että toimittajamme Riossa ovat parhailla mahdollisilla paikoilla välittämässä tunnelmia koti-Suomeen, sanoo Ylen kisaprojektin päätuottaja Robert Portman.

24/7 pyöriviä kisalähetyksiä televisiossa juontavat Suomen päässä Inka Henelius, Kristiina Kekäläinen, Mikko Kekäläinen ja Piia Pasanen. Riossa studiojuontajina ovat Laura Arffman, Jere Nurminen ja Ile Uusivuori.

Ylen asiantuntijoita Riossa nähdään ja kuullaan suomalaisittain kiinnostavimmissa lajeissa: Mika Lehtimäki ja Tuomas Raja (yleisurheilu), Vesa Hanski (uinti), Jarkko Ala-Huikku (paini) ja Eero Lehtinen (purjehdus).

Aikaero Rioon on kuusi tuntia. Tämän vuoksi kisalähetykset ovat suomalaisille katsojille osittain öiseen aikaan. Aamuisin kello 7 alkaen aina tasatunnein nähdään TV2-kanavalla tuhdit uutispaketit, joissa kerrataan yön kisatapahtumia. Yle paketoi myös muita kisatapahtumia TV2-kanavan aamupäiviin koostelähetyksiksi. 24 tunnin olympiakanava mahdollistaa laajemman lajikirjon kuin aiemmin. Nyt mukaan pääsee myös olympialajeja joissa ei ole suomalaisia, tai joita Suomessa harvemmin nähdään. Suorat lähetykset Riosta käynnistyvät joka päivä noin kello 14.00 ja jatkuvat läpi illan aina aamuyöhön asti.

Kaiken kaikkiaan olympiakisoista on luvassa televisiossa yhteensä yli 600 tuntia lähetystä, TV2 noin 380 tuntia ja Yle Femmalla noin 235 tuntia. Radiossa olympiapuhetta tulee yhteensä 220 tuntia.

Yle vastaa myös yleisurheilun kansainvälisestä televisiotuotannosta kuten muun muassa Pekingin olympialaisissa vuonna 2008 ja Lontoossa 2012.

Rion kisat ovat ensimmäiset Etelä-Amerikan mantereella järjestettävät olympialaiset. Kisat kestävät 17 päivää, joiden aikana jaetaan 306 mitalia. Rion kisat ovat järjestyksessään 28:nnet kesäolympialaiset ja mukana on kaikkiaan 28 lajia. Olympialaisiin palaa pitkän tauon jälkeen kaksi lajia: rugby-7 ja golf.

Paralympialaiset jatkavat kisaputkea syyskuussa

Olympialaisten päätyttyä vedetään henkeä reilun kahden viikon ajan ja 7. syyskuuta alkavat Rion paralympialaiset. Yle näyttää kisoja TV2-kanavalla aina 18. syyskuuta järjestettäviin päättäjäisiin saakka. Riossa on jaossa yli 500 mitalia ja uusina lajeina mukana ovat paratriathlon ja paramelonta.

Lontoon kesäkisoista neljä vuotta sitten Suomi sai kuusi mitalia. Riossa lisää menestystä tavoittelevat muun muassa pyörätuolikelaaja, Lontoon kultamitalisti Leo-Pekka Tähti sekä Lontoossa hopeaa ratsastanut Katja Karjalainen.

Ylen toimittajatiimissä paralympialaisissa ovat Maija Kautto, Kristiina Kekäläinen sekä Riikka Smolander.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat