Hyppää sisältöön

Olympiajoukkio valtasi Helsinki-Vantaan – näin urheiluvuoden merkkipäivä näkyy eri puolilla maailmaa

Kreikan soihtu luovutetaan kohti Rioa, olympialaiset valtaavat Manhattanin sydämen ja Lontoon maailmanpyörä saa Brasilian värit. Suomi otti riehaan osaa karnevalisoimalla lentokentän.

Rion matkalaukkua pakattiin Ylen erikoislähetyksessä urheilijoiden, muun muassa trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummelan eväin. Kuva: Yle

Joku saattoi hieraista keskiviikkona silmiään, jos lähti Helsinki-Vantaan kentältä iltapäivälennolle. Tuloaulassa urheilivat pieni voimistelijajoukkue ja jalkapallotaiturit. Jossain yläparvella rokkasi Jonne Aaron, Rio ohoi.

Sattumalta lähtöselvitystiskillä saattoi nähdä EHT-otteluihin lähteviä jääkiekkoleijonia (siirryt toiseen palveluun), mutta enimmäkseen lentokentältä pystyi bongaamaan kesälajeista tuttuja urheilijoita. 100 päivää Rioon -olympiariehassa valmistautumisestaan kertoivat muun muassa jo syksyllä Suomen joukkueeseen valittu Antti Ruuskanen ja tänään keskiviikkona kisalipun saanut joukkueen kuopus Ekaterina Volkova.

Nuoret voimistelijat Ekaterina Volkova ja Oskar Kirmes saivat keskiviikkona varmuuden omasta kisapaikastaan Rion olympialaisissa.

– Jokaiset olympialaiset ovat aina uusi kokemus. Tietenkin pystyy ammentamaan edellisestä, mietti Pekingin kulta-ampuja Satu Mäkelä-Nummela.

Hän on jo ammentanut myös tulevalta kisapaikalta. Brasiliassa esikisoissa ampunut Mäkelä-Nummela on saanut kallisarvoista tuntumaa Rion ampuma-alueeseen.

– Kaksi radoista ovat yksi yhteen, mutta A-rata on vähän vempuli. Se meni kisoissa ihan metsään.

Urheilujuhlaa ympäri maailmaa

Lentokentältä haettu lähdön tunnelma on Suomen vastine suurille riehoille eri puolilla maailmaa keskiviikkona, kun vuoden suurimman urheilutapahtuman avajaisiin on tasan sata vuorokautta. Kreikassa sytytetty olympiatuli luovutetaan tänään suurellisin menoin Ateenassa brasilialaisille, euroviisusankari Sakis Rouvas laulaa päälle.

Uusi-Seelanti veti perinteistä haka-tanssiaan heti auringonnousussa rantatapahtumassa. New Yorkissa olympialaiset ovat vallanneet kaupungin ytimessä Times Squaren. Lontoon maailmanpyörä valaistaan vihreällä ja keltaisella. Osa olympiajoukkueista on valinnut päivän olympia-asujen paljastusajankohdaksi.

Brasilian Suomen-lähettiläs Antônio Francisco Da Costa on kotimaansa saamasta huomiosta otettu. Eniten hän toki odottaa, että maailma pääsee kisojen aikaan vielä paremmin tutustumaan Brasiliaan ja Rioon, mutta urheilukentiltä lähettiläällä on yksi toive yli muiden.

– Toivon, että Brasilia voittaa kultaa jalkapallossa.

Tänään vielä juhlitaan virstanpylvästä. Mutta jos menestystä mielii, seuraavat sata päivää on keskityttävä spartalaisesti omaan kehoon ja kuntoon.

Tai urheilijasta riippuen omaansa ja kisaparinsa, kuten Rion olympiaratsastaja Elmo Jankari painottaa tähtitammastaan Duchess Desiréestä.

– Seuraavan sadan päivän aikana on kahdet kilpailut, mutta muuten yritetään pitää hevonen terveenä, että pystytään treenaamaan hyvin loppuun asti.

.
.