Pysäyttääkö kukaan Lapuan Virkiän kultajunaa ja kenen peli ei kulje kuin ajatus? – asiantuntija arvioi naisten superpesiskauden joukkue joukkueelta

- Lapua on ehdoton ykkössuosikki alkavalla pesiskaudella. Joukkueessa on sopivasti kokemusta ja nuoruuden intoa. Joukkueessa on hyvä tasapaino sekä sisä- että ulkopelissä, sanoo Jukka Peltoniemi.

pesäpallo
Lapuan Virkiä.
Tomi Hänninen

Lapuan Virkiä on vahva suosikki jopa kuudenteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen naisten Superpesiksessä tällä kaudella.

Näin arvioi kokenut pesäpallovaikuttaja Jukka Peltoniemi. Hän odottaa erityisen paljon Carita Toiviaiselta, joka pelasi loistokauden Porissa viime vuonna. Hänet valittiin vuoden 2013 tavoin Vuoden naispesäpalloilijaksi.

Peltoniemen mielestä Virkiän suurin uhkakuva on se, onko sen menestysnälkä enää riittävällä tasolla.

Toiseksi loppuottelijaksi Peltoniemi povaa odotetusti jyväskyläläistä Kirittäriä, joka on taistellut SM-mitalin joka vuosi vuodesta 2001 lähtien.

Kahden ennakkosuosikin kovimmat haastajat ovat etukäteen ajatellen voimakkaasti uudistunut Rauman Lukko ja nopea ja näppärä porilainen Pesäkarhut.

Sarjan tyvipäähän Peltoniemi veikkaa Vihdin Palloa, Kempeleen Kiriä, Kajaanin Pallokerhoa ja Viinijärven Urheilijoita, joka koki menetyksiä siirtomarkkinoilla.

Jukka Peltoniemen arviot naisten superpesiskaudesta 2016:

Loppuottelijat:

Lapuan Virkiä

- Lapua on ehdoton ykkössuosikki alkavalla pesiskaudella. Joukkueessa on sopivasti kokemusta ja nuoruuden intoa. Joukkueessa on hyvä tasapaino sekä sisä- että ulkopelissä. Roolit ovat selkeät ja kakkoskärkikin pystyy ratkomaan otteluita. Mielenkiintoista on nähdä, mikä on Carita Toiviaisen panos joukkueelle. Viime kausi Porissa oli jäätävän hyvä. Joukkue voi myös nojata joukkueenjohdon vankkaan kokemukseen heikkoina hetkinä. Suurin uhkakuva menestykselle on varmaan se, onko menestysnälkä vielä riittävällä tasolla ¬- Jyväskylä hengittää niskaan!

*Uudet pelaajat: *Mirka Rintamäki (Lukko), Carita Toiviainen (Pesäkarhut)

Kirittäret, Jyväskylä

- Jyväskylä on vuosia ollut Lapuan kovin haastaja, ja sitä se on myös tällä kaudella. Pelinjohtaja Nalle Viljanen on tunnetusti hyvä taktikko, ja hän jos joku pystyy punomaan juonet Lapuan kaatamiseksi. Mutta riittääkö joukkueessa riittävästi kapasiteettia Nallen juonien toteuttamiseen? Kirittäret ei materiaaliltaan ole aivan yhtä tasavahva ryhmä kuin Lapua, vaikka huippuyksilöitä Kirittärissäkin riittää. Tässä joukkueessa mestaruusnälkä on melkoinen ja rautainen tahtohan vie vaikka läpi harmaan kiven.

Uudet pelaajat: Riikka Karppinen (ViU), Laura Määttä (ViU)

Kovimmat haastajat:

Rauman Lukko

- Rauma on uudistunut voimakkaasti ja uskon, että pelinjohtaja Yli-Saunamäki (Antti) saa rakennettua joukkueesta kokonaisuuden, joka taistelee mitaleista ja voi haastaa Lapuan ja Jyväskylän. Rauman peli nojaa paljon siihen, miten Jenna Kammi-Rahnasto onnistuu lukkaroinnillaan sekoittamaan vastustajan peliä.

*Uudet pelaajat: *Laura Jokinen (KaMa), Niina Jokinen (KaMa), Laura Kerola (Virkiä), Meri Kontu (KeKi), Eeva Mäki-Maukola (ViU), Jessi Vatanen (Kirittäret)

Pesäkarhut, Pori

- Nopea ja näppärä Pori perustaa pelinsä paljolti taitavuuteen ja nopeuteen. Mörssäreitä ei joukkueessa liiemmälti ole. Niinpä joukkueen menestys riippuu paljon siitä, miten Susanna Puisto onnistuu kotiuttajajokerin hommissaan ja vastaavasti pelinjohtaja Sami Österlund onnistuu taikomaan juoksuja muiden sisäpelaajien avulla. Akilleen kantapäänä pidän Porin ulkopelin pitävyyttä.

Uudet pelaajat: Emilia Itävalo (KaMa), Venla Rapila (Lukko), Riika Räsänen (ViU)

Keskikasti:

Manse PP, Tampere

- Nousujohteisesti Superissa edennyt Manse elää niitä vuosia, jolloin murtautuminen kärkikastiin voisi tapahtua. Joukkue vahvistui siirtomarkkinoilla. Joukkue hyötyi Kankaanpään joukkueen hajoamisesta. Vahvaa keskikastia, mutta pystyy hyvänä päivänä haastamaan myös kärkijoukkueet. Ongelmana on rosterin epätasaisuus.

*Uudet pelaajat: *Anniina Kiviharju (KaMa), Mari Mantsinen (ViU), Iida Ranne (Lukko), Elisa Salonen (KaMa), Anni Heikkilä (Paukku, Ykköspesis), Teija Heiskanen (Paukku, Ykköspesis), Ida Lähde (MyVe, Ykköspesis), Johanna Tallgren (Roihu, Ykköspesis)

Seinäjoen Maila-Jussit

- Viime kaudella sarjapaikkansa uudistanut Seinäjoki on Mansen tapaan vahvistanut asemiaan siirtomarkkinoilla. Nuori joukkue on vuoden kokeneempi ja sai täsmähankintojen kautta lisää tehoa sekä sisä- että ulkopeliin. Toki on muistettava, että kokemusta myös lähti joukkueesta lopettamisten myötä. Uskon, että sisäpelin osalta joukkue on tehokkaampi ja pystyy luomaan tilanteita paremmin kuin edelliskaudella, mutta kysymysmerkki on se, miten tehokkaasti joukkue pystyy hyödyntämään lisääntyvät tilanteet. SMJ on kaudella vahvaa keskikastia

Uudet pelaajat: Niina Härkönen (ViU), Riina Kerola (Virkiä), Piritta Kärnä (KaMa), Vilma Leinonen (Pesäkarhut), Leena Sippola (Pesäkarhut), Silja Syrjälä (KaMa/JaJa, Ykköspesis), Sanni Syrjälä (NJ, suomensarja)

Pesä Ysit, Lappeenranta

- Samassa asemassa kuin Seinäjoki, vahvistui siirtomarkkinoilla. Mielenkiinnolla odotan, löytääkö viime vuonna tehonsa hukannut lyöjäjokeri Saara Suomalainen tehonsa seurasiirron myötä. Tavoitteena on varmasti vahvistaa asemaa niin sanotussa keskikastissa ja siihen joukkueella on hyvät mahdollisuudet. Joukkue on taitava, mutta onko vuosi harjoitussaleilla tuonut tehoja riittävästi, jää nähtäväksi.

Uudet pelaajat: Susanna Alava (ViPa), Anu Kiviharju (KaMa), Saara Suomalainen (ViU)

Sarjan tyvipää:

Vihdin Pallo

- Maineikas Vihti on viime vuodet taistellut sarjan tyvipäässä ja niin taistelee tänäkin vuonna. Joukkueen lukkari Annika Färm on sarjan ehdotonta lukkarieliittiä, mutta joukkueen taso ei riitä kuin satunnaisiin yllätysvoittoihin keskikastin joukkueista.

Uudet pelaajat: Ella Kaasinen (KaMa), Marika Karhu (Lukko), Taiju Ollila (KaMa), Petra Pihlström (Räpsä), Riina Korkiamäki (KöLa, Ykköspesis), Laura Levänen (Roihu, Ykköspesis)

Kempeleen Kiri

- Lukkari Kukkohovi (Linda) ja Sarita Heikkinen kantavat suuren vastuun joukkueen menestyksestä. Ympärillä pyörii tukku nuoria ja taitavia pelaajia, mutta joukkueena Kempele on luisumassa keskikastista kohti putoamisviivaa. Siirtomarkkinoilla Kempele on jo useamman vuoden ollut menettävä osapuoli, ja tämä ei voi olla näkymättä tehoissa.

Uudet pelaajat: Iida Möttönen (Lukko), Iiris Puskala (PattU, suomensarja), Henna Tähtilä (PattU, suomensarja)

Kajaanin Pallokerho

- Ykkössarjassa vakuuttavasti pelannut Kajaani on potentiaalinen yllätysjoukkue, sen verran lähellä Sotkamoa ollaan. Mutta tosiasia on se, että nousijalla on aina vaikeaa saavuttaa Superin vaatima rutiinisuoritustaso, ja ilman sitä voitot ovat harvassa.

*Uudet pelaajat: *Essi Saastamoinen (ViU), Elina Lassila (VuVe, suomensarja)

Viinijärven Urheilijat

- Viinijärven viime kauden ryhmästä jatkaa ainoastaan Petra Hussa. Pelinjohtaja Mikko Pirhonen on tarttunut härkää sarvista ja yrittää rakentaa 18-22-vuotiaista pelaajista joukkuetta, jonka tärkeimmät pelivuodet ovat tulevaisuudessa. Kylmää kyytiä on luvassa, mutta toivotaan, että Mikon työ johtaa voittoihin jo tälläkin kaudella.

Uudet pelaajat: Annika Jokinen (Kirittäret), Jutta Myllyniemi (Kirittäret), Laura Pohjola (Kirittäret), Siru Seppänen (KeKi, suomensarja)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat