1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tero Välimäki

Arkistojen kätköistä: Pettynyt Tero Välimäki synkisteli armottomasti painin MM-kisoissa 2015

Kreikkalais-roomalaisen painin 66 kilon sarjassa otteleva Tero Välimäki on edustanut Suomea arvokisoissa vuodesta 2008 lähtien. Vuonna 1982 syntyneen miehen tähänastisen uran paras sijoitus on ollut kahdeksas sija vuoden 2014 EM-kisoissa. Konkarin painitaipaleeseen mahtuu myös pettymyksiä, eikä Välimäen tapoihin selvästikään kuulu kaunistella synkkiä tunnelmiaan haastatteluissa, kuten vuoden 2015 MM-kisoissa nähtiin.

Rion olympialaiset: Arkistoista: Painija Tero Välimäen uran merkittävimmät ottelut vuodesta 2008 tähän päivään
Rion olympialaiset: Arkistoista: Painija Tero Välimäen uran merkittävimmät ottelut vuodesta 2008 tähän päivään

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Tero Välimäki paini ensimmäisen SM-kultansa vuonna 2008, jolloin hän oli alkanut panostaa painiin päätoimisesti. Moskovan MM-kisoissa vuonna 2010 Välimäki lähti ensimmäistä kertaa MM-molskille itseluottamusta täynnä menestyksekkään Pytlasinski-turnauksen jälkeen, jossa hän tuli kakkossijalle.

– Menestyksen syy on pitkäjänteinen työ. Työllä se tulee jos on tullakseen, Välimäki veisteli Urheiluruudussa ennen MM-otteluja vuonna 2010.

Työllä se menestys tulee jos on tullakseen.

Tero Välimäki, 2010

Kovasta työstä huolimatta MM-molskilta ei menestystä tuolloin tullut. Välimäki luonnehti kisoja Yle Urheilulle yksiselitteiseen tyyliinsä.

– Ei tässä, huono turnaus.

Vantaan painipäivillä marraskuussa vuonna 2011 Välimäki puolestaan oli suomalaisottelujen valopilkku nousten kärkikolmikkoon. Finaalissa hän sai hopeaa. 

– Edellisen kerran käteni on nostettu tammikuussa. Alla on pitkä tappioputki, joten onhan se kiva voittaa, Välimäki hymyilee.

Vuoden 2014 EM-kisat olivat miehen uran menestyksekkäimmät ja hän ylsi kahdeksanteen sijaan. Ensin hän kaatoi kaksi ensimmäistä vastustaan ylivoimaisilla 8–0 pistevoitoilla, kunnes puolivälierässä kahden vuoden takainen Euroopan mestari Slovakian Istvan Levai selätti Välimäen.

Vaikka vanha mies olenkin, viimeisen vuoden aikana olen kehittynyt paljon.

Tero Välimäki, 2014

– Vaikka vanha mies olenkin, niin viimeisen vuoden aikana olen kehittynyt paljon, Välimäki selitti menestystään vuonna 2014.

Vuoden 2015 EM-kisoissa Bakussa tunnelmat olivat taas toisenlaiset, kun käytyään tiukan ottelun ukrainalaista Denys Demyankovia vastaan Välimäen tie tyssäsi lukemiin 3–4.

– Tein kaverille alussa neljä pinnaa, vaikea siitä on nousta sen jälkeen. Surkea suoritus kerta kaikkiaan. Puolustus oli aivan surkeaa, pettynyt Välimäki summaa.

Kisalipun Rioon sai saavutti kakkossijalla huhtikuun maailmankarsintaturnauksessa Ulan-Batorissa.