Suora

  • Elävä arkisto esittää

Korisliigan finaalissa viihdyttävä jatkoaikatrilleri - Kouvot väänsi niukan voiton

Taistelu miesten koripallon Suomen mestaruudesta huipentuu finaaleihin Kouvolan Kouvojen ja Tampereen Pyrinnön välillä. Sarja alkoi pitkän kaavan kautta Kouvojen 91-89-jatkoaikavoitolla erittäin vauhdikkaassa ja viihdyttävässä ottelussa.

Kouvot
Kouvojen D.J. Richardson.
D.J. Richardson oli avausfinaalin kovin pistemies 26 pinnallaan.Tomi Hänninen

Maanantaina Kouvolassa nähtiin kotimaisen koripallokauden loppuhuipennuksen huippuviihdyttävä ensimmäinen osa, kun Kouvot oli avausfinaalissa Pyrintöä parempi jatkoajan jälkeen. Kouvot otti 91-89-voitolla ensimmäisen kiinnityksen Pantteri-patsaaseen.

Kouvoilla vahva alku

Seitsemättä kertaa SM-loppuotteluissa pelaava Kouvot käynnisti finaalisarjan jenkkipelaajien kaukoheittoilotulituksella. Kyle Shiloh naulasi kolme kolmosta pohjaan ja D. J. Richardson säesti kahdella onnistuneella kolmen pisteen heitollaan. Pyrinnön yhdysvaltalaiset Ricky Minard ja Esian Henderson yrittivät hidastaa kotijoukkueen vyörytystä koreillaan, mutta kun Kouvojen Ilari Seppälä upotti vielä oman kolmosensa jakson päätteeksi, otettiin ensimmäiset huikat juomapulloista 22-10-kotijohdossa.

Shiloh upotti illan neljännen kolmosensa toisen neljänneksen alussa, mutta Pyrintö pääsi takaisin peliin saatuaan onnistumisia laajalla rintamalla. Muun muassa Joonas Cavén, Antero Lehto ja J’Nathan Bullock astuivat Minardin ja Hendersonin tueksi. Kouvojen 15 pisteen johto kutistui jakson aikana kuuteen pisteeseen, ja tauolle mentiin tilanteessa 45-39.

Pyrinnön heitto alkaa pudota

Vierailijoidenkin kaukoheitot alkoivat osua maaliin ottelun vanhentuessa. Bullockin ja Lehdon kolmoset kolmannen jakson alkuun toivat vieraat ottelussa jo tasoihin.

Hurja heittopeli vain kiihtyi Pyrinnön onnistuneen kirin jälkeen. Joukkueet paiskovat palloa sukkaan kolmen pisteen viivan takaa vuoron perään. Damon Williamsin illan ensimmäinen kolmonen vei Pyrinnön ensimmäistä kertaa johtoon lukemin 54-51 ja tamperalaisten karuselli otti uusia kierroksia. Lehto ja Williams ottivat vierasjoukkueen reppuselkäänsä ja takoivat taululle kolmannen neljänneksen aikana parhaimmillaan yhdeksän pisteen johtolukemat. Kouvojen D. J. Richardsonin jakson loppuhetkillä upottama lay-up vei pelin viimeiselle paussille Pyrinnön johtolukemista 66-59.

Päätösneljänneksen alkuun pinnoja taottiin tasatahtia. Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen otti aikalisän parin minuutin pelin jälkeen, kun Pyrintö pääsi vapaaheittoviivalle kuuden pisteen johdossa. Kuuden vuoden projektiaan joukkueessa viimeistelevän koutsin sanat tehosivat, sillä Minard epäonnistui vapaaheitoissaan ja jenkkisentteri Thomas Gipsonin rebound-kori ja David Gonzalvezin kolmonen toivat kotijoukkueen vain pisteen päähän.

Kouvojen saatua pelistä kiinni oli tamperelaisluotsi Ilkka Palviaisen vuoro ottaa aikalisä. Tauko pysäytti kouvolalaisflow'n hetkeksi, mutta Gipsonin vahvaa peliä korin alla Pyrintö ei onnistunut seisahduttamaan. Viimeiselle kaksiminuuttiselle lähdettiin kutkuttavasta 76-76-tasatilanteesta.

Dramaattinen loppu

Kouvot otti ratkaisuhetkille kuskin paikan, kun Kyle Shiloh heitti illan seitsemännen onnistuneen kolmen pisteen heittonsa. Antero Lehto vastasi toisessa päässä pelin neljännellä kolmosellaan. Etu siirtyi taas kotijoukkueelle, kun peliään kohti avausfinaalin loppua parantanut Kouvojen Thomas Gipson ajoi onnistuneesti korille ja sai kaupan päälle vapaaheiton.

Pyrinnön Hendersonin donkki kavensi eron yhteen pisteeseen kun peliä oli minuutti pelaamatta. Kouvojen Shiloh pääsi vapaaheittoviivalle 24 sekuntia ennen loppua, mutta vain toinen vapari upposi. Se oli kohtalokasta kotijoukkueelle, sillä Minardin voima-ajo toi pelin tasatilanteeseen 83-83 neljä sekuntia ennen loppua, eikä viimeisen hyökkäyksen saanut Kouvot onnistunut ratkaisussaan.

Jatkoajalla Alexander Madsen ja Gipson veivät Kouvot viiden pisteen johtoon. Damon Williams auttoi Pyrinnön vielä kerran ohi, mutta kotijoukkue pääsi johtoon 91-89-johtoon vapaaheittoviivalta. Pyrintö sai pallon ja otti aikalisän vielä kun jatkoaikaa on pelaamatta yhdeksän sekuntia, mutta Ricky Minardin kolmonen ei uponnut renkaan läpi.

Kouvot ottaa ensimmäisen kiinnityksensä Suomen mestaruuteen äärimmäisen niukalla jatkoaikavoitolla. Ottelun paras pistemies on 26 pistettä tehtaillut D.J. Richardson. 22 pisteen Kyle Shiloh ja Tampereen Pyrinnön 19 pinnaa tehnyt Ricky Minard olivat myös vahvassa vireessä.

Sarja jatkuu Tampereella keskiviikkona. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Suosittelemme

Tuoreimmat