Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

Hävisi Färsaarille ja oma kansa toivoi vetäytymistä EM-kisoista – Tiesitkö tämän Itävallan jalkapallomaajoukkueesta?

Yle Urheilu käy jokaisen jalkapallon EM-kisoihin 2016 osallistuvan maajoukkueen historian suurennuslasilla läpi. Tällä kertaa tarkemmassa syynissä on Itävalta, jonka maajoukkue lukeutui Euroopan kärkeen 50-luvulle asti. Sittemmin se on kärsinyt tappioita jopa Färsaaria vastaan ja arvokisoissa se on nähty viimeksi kahdeksan vuotta sitten isäntämaana toimiessaan.

urheilutapahtumat
Itävallan maajoukkue juhlii pääsyä jalkapallon EM-kisoihin 2016.
Itävallan maajoukkue juhlii pääsyä jalkapallon EM-kisoihin 2016.EPA

Ennen toista maailmansotaa Itävallan jalkapallomaajoukkue sai lempinimen ”Wunderteam”, ihmejoukkue. Vuoden 1934 MM-kilpailuissa maa tuli neljänneksi, olympialaisista vuonna 1936 se voitti hopeaa ja vuonna 1954 saavutti pronssia MM-kisoissa.

Huippuvuodet ovat sittemmin jääneet kauas taakse joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Vuonna 1978 Itävalta tsemppasi Cordobassa vanhaa rakasta vastustajaansa, Länsi-Saksaa vastaan pelatussa ottelussa voitto-osumiksi 3–2, jättäen nämä ulos jatkosta. Saksalaisten mielestä Itävallan käytös oli häpeällistä, sillä Itävallan tien tiedettiin tyssänneen jo ennen ottelua, kun taas Saksalla olisi vielä ollut saumaa.

Kun joukkue otteli vuoden 1992 EM-kisojen karsinnassa Färsaarten amatöörijoukkuetta vastaan, nähtiin maan jalkapallohistorian varmasti nöyryyttävin hetki. Färsaaret nimittäin vei ottelun luvuin 1–0. Jotain Itävallan pelin tasosta kertonee myös se, että kyseinen ottelu piti pelata Ruotsissa – Färsaarilla kun ei vuonna 1990 ollut UEFA:n määräyksiä täyttävää pelikenttää.

Vuonna 2008 Itävalta oli EM-kisojen toinen isäntämaa. Koska joukkue oli vuosien varrella kohdannut hirvittäviä nöyryytyksiä (muun muassa 9–0 rökäletappion Espanjaa ja 5–0 tappion Israelia vastaan vuonna 1999), alettiin Itävallassa kerätä adressia maan kisoista vetäytymisen puolesta. Maan ”nöyryytykseltä säästämisen puolesta" kasaan saatiin 10 000 nimeä. Itävalta kuitenkin suoriutui pelättyä paremmin ja 16 joukkueesta sen sijoitus oli 13. Vuonna 2008 tehtiin myös jalkapallohistoriaa, kun Itävallan** Ivica Vasticista** tuli kaikkien aikojen vanhin (38 vuotta ja 257 päivää) maalin tehnyt EM-jalkapalloilija.

Syyskuussa 2015 Itävalta varmisti paikkansa EM-kisoissa voittamalla Ruotsin 4–1. Vuoden 2016 EM-kisat ovat maan 9. arvokisat.

Nippelitietona kerrottakoon, että vuoden 1936 olympialaisten tuloksesta on ollut monenlaista spekulaatiota. Tuolloin Peru voitti välierissä Itävallan, mutta tulos mitätöitiin väitettyjen rettelöintien vuoksi ja sittemmin Peru jätti uusinta-ottelun väliin. Suositun teorian mukaan itse Adolf Hitler olisi masinoinut tapahtumia suosiakseen Itävaltaa.

Lue lisää Itävallan joukkueesta täältä!

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Lähteet: Uefa, Wikipedia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat