Punaiset paholaiset uudessa nousussa – Tiesitkö tämän Belgian jalkapallomaajoukkueesta?

Yle Urheilu käy jokaisen jalkapallon EM-kisoihin osallistuvan maan jalkapallomaajoukkueen historian suurennuslasilla läpi. Tällä kertaa tarkemmassa syynissä on Belgian maajoukkue, joka on kokenut pitkän historiansa aikana useampiakin nousukausia.

Belgian joukkue Brasiliassa 2014. Kuva: EPA

Belgian "punaisilla paholaisilla" on mennyt kahteen edelliseen vuosikymmeneen verrattuna melko lujaa 2010-luvulla. He olivat MM-kisoissa vuonna 2014 kahdeksan parhaan joukossa ja selvittivät tiensä tämän vuoden EM-kisoihin oman karsintalohkonsa ykkösjoukkueena. Belgia elää selvästi jälleen uutta nousukauttaan, joita joukkueen historiassa on nähty useampia.

Belgian jalkapallomaajoukkueen historia juontaa juurensa vuoteen 1895. Usean vuosikymmenen ajan Belgia antoi arvokisoissa hyvää vastusta muille, mutta ei juuri koskaan päässyt kisaamaan voitosta. Vuoden 1920 olympialaisista irtosi kultamitali, mutta seuraavan kerran podiumpaikasta kisattiinkin vasta vuonna 1972. Tuolloin maa voitti EM-pronssia.

Belgian huippuvuosikymmenenä yleisesti pidetään 1980-lukua, jolloin joukkue voitti EM-hopeaa vuonna 1980 ja tuli MM-kisoissa vuonna 1986 neljänneksi. Joukkuetta luotsasi vuodesta 1976 vuoteen 1989 Guy Thys ja joukkueessa pelasivat sellaiset huiput kuten Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets ja Enzo Scifo.

Belgia on osallistunut MM-kisoihin 12 kertaa ja EM-kisoihin neljä kertaa. Vuosina 1982–2002 se pelasi kaikissa MM-turnauksissa.

Mutta aina Belgialla ei ole peli luistanut yhtä sulavasti. Ennen pääsyään vuoden 2014 MM-kisoihin, he eivät olleet selviytyneet karsinnoista jatkoon 12 vuoteen. EM-kisoihin Belgia pääsi edellisen kerran lähes kolme vuosikymmentä sitten. 2000-luvulla Belgia sukelsi pahasti ja jotain kertonee sekin, että Belgia hävisi Suomelle 0–2 kuuluisassa huuhkaja-ottelussa vuonna 2007.

Joukkueen on vienyt huipulle vuonna 2012 valmentajaksi pestattu Marc Wilmots. Myös joukkueen nimilista on ollut todella vakuuttava. Viime vuosina maailman kärkikastiin ovat nousseet muun muassa Eden Hazard, Vincent Kompany, Romelu Lukaku,** Mousa Dembele** ja Marouane Fellaini. Belgia oli ensimmäistä kertaa FIFAn maailmantilaston ykkösenä marraskuussa 2015.