Suora

  • Lumilautailun MC: Montafon, lumilautakrossi
  • Lumilautakrossi, Montafon
  • Ampumahiihdon MC, miesten pikamatka, Hochfilzen
  • Nollamotivaatiosta kolminkertaiseksi nuorten MM-mitalistiksi - hiihtäjä Anita Korvalla armeijan ohessa suurten muutosten vuosi
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Onnellisuus tärkeämpää kuin kiekkomiljoonat - Oskar Osala uskalsi jättää oravanpyörän ja elää nyt unelmaansa Espanjan golfrannikolla
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

St. Louis NHL:n kasvutarina – "Opimme puhumaan"

Se, miten jokakeväisestä pudotuspelien alisuorittajasta tuli vuodessa mestarikandidaatti, on kaikilta osin hieno kasvutarina. St. Louis ei välttämättä voita, mutta helpolla se ei kaiken jälkeen taivu.

urheilu
ken hitchcock
Tommi Seppälä

*ST. LOUIS. *St. Louis Bluesin kausi 2015-16 on ollut iso kasvutarina. Pudotuspelien alisuorittajan mainetta niskassaan kantanut Blues ei pelaa sattumalta NHL:n läntisen konferenssin loppuottelussa San Jose Sharksia vastaan. Löytääkseen syyt siihen, miten jokakeväisestä luuserista kasvoi voittaja, täytyy palata keskitalveen.

Hurjaan loukkaantumiskierteeseen ajautunut joukkue alkoi tehdä lopullista kasvuaan aidosti voittavaksi joukkueeksi keskellä kovinta myrskyä. Ja tämä oli nähtävissä jo runkosarjassa, sillä huimasta vammakierteestä huolimatta Blues ei oikeastaan koskaan lakannut voittamasta.

Pudotuspelijoukkueista kovemmassa mankelissa loukkaantumisten kanssa oli ainoastaan Pittsburgh.

- Aina toivot, että joukkue kasvaa kauden edetessä, mutta sitä ei voi koskaan tietää. Me reagoimme vaikeuksiin oikealla tavalla. Näin kauden aikana myös joukkueita, jotka eivät reagoineet oikealla tavalla, ja he menivätkin sitten eri suuntaan, Blues-luotsi Ken Hitchcock tarinoi Yle Urheilulle St. Louisissa perjantaina.

"Tämä on tehnyt meistä vahvan"

Kun joukkue ajautui kovimpaan loukkaantumissumaan, se muutti pelaamistaan. Yksinkertaisti sitä eikä oikeastaan yrittänytkään mitään hienoa, vaan keskittyi puolustamaan. Tärkeintä oli kuitenkin johtavien pelaajien nousu esiin. David Backesin johdolla vuosia seurassa pelanneet johtajat alkoivat tehdä sitä, mitä vaikkapa Johathan Toews ja Duncan Keith tekevät Chicagossa.

Joukkue alkoi ohjautua itse, mikä käynnisti tärkeän kasvutarinan.

- Opimme puhumaan asioista. Kun vaikea tilanne tuli eteen, puhuimme siitä avoimesti ja heti. Tämä on tietysti helppo asia sanoa, mutta vaikea toteuttaa. Usein vaikeina aikoina joukkue hiljenee eikä ongelmiin puututa. Se taas syö paljon energiaa. Meille kävi päinvastoin, Hitchcock kertasi.

- Samalla minun työni valmentajana helpottui. Yhtäkkiä pelaajien ei tarvinnut odottaa erätauolle tai ottelun päättymiseen, että voimme puhua asioista. He alkoivat keskustella ja muuttaa asioita jopa aitiossa pelin aikana. Tämä prosessi on tehnyt meistä vahvan joukkueen, luotsi jatkoi.

On valmentajalle unelmatilanne, kun joukkue alkaa ohjata itse itseään. Kun pelaajat kehittävät peliä ja vaativat sovittujen asioiden tekemistä toisiltaan, syntyy ryhmädynamiikka, missä valmentaja voi ottaa askeleen taaksepäin ja keskittyä isompien viivojen piirtämiseen.

Toisaalta Hitchcock tunnetaan erittäin vaativana valmentajana, joka voi ajaa joukkueen myös loppuun periksiantamattomalla tyylillään. Luotsin joukkueelle antama tila on yksi tekijä hyvän kevään takana.

- Valmentajakin on tosiaan ottanut tässä yhden askeleen taakse. Se varmasti on ihan tärkeä asia myös. Kyllä tässä on nyt ihan kaikki palaset kohdallaan pelaajista, valmentajiin, huoltajiin ja sieltä pelaajien muijiin, Jori Lehterä heitti.

Hitchcock itse on seurannut joukkueen kasvua sivusta tyytyväisenä.

- Et voi koskaan tietää, kun tulet pudotuspeleihin, voitatko. Mutta tällä kertaa tiesin sen, että jos joudumme ulos, menemme sinne todella kovan taistelun kautta.

"Paras joukkue, missä olen ikinä pelannut"

Kun joukkue on selvinnyt vaikeista ajoista, kasvanut ja saanut vyölleen kovia voittoja, lumipallo on lähtenyt pyörimään oikeaan suuntaan. Etenkään Chicagon kaatamista ensimmäisellä kierroksella ei voi vähätellä, kun puhutaan syistä Bluesin huiman kevätkauden taustalla.

- Voitimme ensimmäisellä kierroksella hitonmoisen joukkueen. On ihan selvä asia, että joukkue on ammentanut tuosta valtavasti itseluottamusta. Ja on syytä muistaa, että voitimme myös toisella kierroksella hitonmoisen joukkueen (Dallas), kapteeni David Backes myötäili.

Kaikki tapahtunut on hionut St. Louisista toisistaan aidosti välittävän joukkueen. Poikkeuksellinen joukkuehenki sekä kohdatut vaikeudet tekevät Bluesista vahvan yksikön, jota on vaikea kaataa.

- Ehdottomasti paras seurajoukkue, missä olen ikinä ulkomailla pelannut, Lehterä paalutti loppuun.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat