1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Dopingpommi räjähti – Pekingin uusintatesteissä kärynnyt 31 olympiaurheilijaa

Peräti 31 urheilijaa kuudesta eri lajista on kärynnyt dopingista Pekingin olympiakisojen näytteiden uusintatesteissä. Lontoon olympiakisojen uusintatestien tulokset valmistuvat piakkoin.

Kuva: EPA

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on testauttanut Pekingin olympiakisojen 454 dopingnäytettä uudelleen ja näiden perusteella 31 urheilijan näyte on ollut positiivinen. Kärynneitä on kuudesta eri lajista ja 12 eri maasta.

Dopingnäytteitä on säilytetty Lausannen laboratoriossa ja niitä analysoidessa on käytetty samoja metodeja, joita käytetään myös Rion olympiakisoissa elokuussa. KOK:n mukaan uusintatesteissä on keskitytty erityisesti urheilijoihin, jotka saattavat osallistua Rion olympiakisoihin. Nämä uusintatesteissä kärynneet urheilijat on suljettu Rion kisoista.

KOK:n mukaan Lontoon olympiakisoissa otettujen 250 näytteiden uusintatestien tulokset valmistuvat piakkoin. KOK testaa erityisesti Pekingin ja Lontoon kisojen mitalistit, mutta myös urheilijat, jotka nousisivat mahdollisesti mitaleille.

- Kaikki nämä toimenpiteet ovat voimakas isku huijareita vastaan, joiden emme anna voittaa, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach totesi uutistoimisto AP:n mukaan.

- Ne ovat osoittaneet jälleen kerran, että douppaajilla ei ole piilopaikkoja. Me säilytämme näytteet 10 vuotta, jotta huijarit tietävät, etteivät he voi koskaan levätä.

The Guardianin mukaan KOK on myös pyytänyt Maailman antidopingtoimistoa (WADA) tutkimaan viimeaikaiset syytökset, jotka ovat kohdistuneet Venäjään ja Sotshin olympiakisojen dopingtestaukseen. KOK haluasi Lausannen laboratorion testaavan myös Sotshin näytteet.

Pekingin näytteet on testattu uudelleen jo aiemminkin. Muutama kuukausi kisojen jälkeen KOK testautti 4 000 otetusta dopingnäytteestä lähes 1 000 uudelleen Cera-hormonin takia. Tuolloin viisi urheilijaa jäi kiinni, muun muassa bahrainalainen 1 500 metrin olympiavoittaja Rashid Ramzi. Noin 500 dopingtestiä Torinon olympiakisoista on myös testattu uudelleen. KOK ei ole vielä kertonut, onko näiden joukossa positiivisia näytteitä.