1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Venäjä on lyöty! Suomi yrittää finaalissa historiallista triplaa

Suomi pääsee Venäjästä otetun 3-1-voiton jälkeen yrittämään historiallista triplaa. Mikään maa ei ole voittanut kolmen eri tason MM-kultaa samana keväänä. MM-finaali Kanadaa vastaan on sunnuntaina klo 20.45.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue kaatoi Venäjän jääkiekon MM-kisojen puolivälierässä Moskovassa 3-1-lukemin. Voitolla Leijonat eteni MM-finaaliin, jossa se pääsee yrittämään historiallista triplaa. Mikään maa ei ole voittanut aiemmin aikuisten, alle 20-vuotiaiden ja alle 18-vuotiaiden MM-kisoja samana keväänä.

Suomi kohtaa finaalissa sunnuntaina klo 20.45 Kanadan, joka voitti toisessa välierässä USA:n 4-3.

Suomen pistetehtailua johtivat nuorten MM-kotikisojen kultajoukkueen sankarit Sebastian Aho ja Patrik Laine. Aho teki Leijonien ensimmäisen ja kolmannen maalin, Laine syötti upeasti toisen osuman. Laine nousi jo 12 pisteeseen, millä hän jakaa pistepörssin kakkostilan.

Sergei Shirokov vei Venäjän johtoon jo kolmen minuutin pelin jälkeen, ja Leijonat joutui ensimmäistä kertaa turnauksessa tappiolle. Avauserän loppua kohden Suomi pääsi koko ajan paremmin peliin mukaa ja palkinto tuli toisen erän kuudennella minuutilla.

Mikael Granlund syötti ylivoimalla neliön keskelle, mistä Aho tälläsi suoraan syötöstä kiekon ohi Sergei Bobrovskin. Kymmenen minuuttia myöhemmin Laine veti kolme venäläispelaajaa lähelleen ja syötti Jussi Jokiselle vapaaseen paikkaan, josta konkarihyökkääjä laukoi Suomen ensimmäistä kertaa johtoon.

Vain kolme minuuttia tästä ja Aho survoi ylivoimalla maalin edestä toisella maalillaan loppulukemat 3-1:een. Ottelun lopussa Venäjä yritti ilman maalivahtia ylivoimalla vielä kavennusta, mutta Mikko Koskinen pelasi jälleen loistavan ottelun Suomen maalilla.

Leijonat pelaa sunnuntaina kymmenennen kerran aikuisten MM-kisojen finaalissa. Tällä hetkellä saldo loppuotteluista on kaksi maailmanmestaruutta (1995 ja 2011) ja seitsemän hopeaa (92, 94, 98, 99, 01, 07, 14).

Alle 18-vuotiaden MM-kisoja on pelattu vuodesta 1999 alkaen ja U20-kisoja vuodesta 1974. Kahta kultaa ovat juhlineet aiemmin Kanada (2008) ja USA (2010).

klo 22:45 lisäys: Finaalivastustajaksi tuli Kanada.