1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Näkökulma: Hopea-Suomi on mennyttä, nykyiset Leijonat ovat voittajia

Leijonat on jättänyt 2000-luvun häviämisen kulttuurin taakseen, kirjoittaa Yle Urheilun Matias Strozyk.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomi pelaa sunnuntaina jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa. Suomi voittaa kultaa. Olisi väärin sanoa tässä kohtaa mitään muuta, sillä koko Leijona-perhe näyttää nyt omaksuneen uuden mentaliteetin.

MM-kisojen alkusarjajoukkueista ei ollut Suomelle vastusta. Leijonat ei myöskään kompuroinut yllätyksennälkäisten pikkumaiden edessä. Suomi pelasi tasollaan, kaivoi voitot ja eteni välieriin asti puhtaalla pelillä käymättä kertaakaan tappioasemassa. Matkan varrella kaatui muun muassa Kanada, jonka Leijonat tyrmäsi ilman pienintäkään haparointia.

Lauantaina Suomi joutui kovimpaan mahdolliseen paikkaan: MM-kisojen välierään Moskovassa supertaitavaa Venäjää vastaan. Vieläpä aikaisessa tappioasemassa, ensimmäistä kertaa koko turnauksessa. Ja miten kävi? Leijonat nujersi punakoneen.

Voitossa keskipisteessä oli viisikkopuolustus. Ominaisuus, joka on nostettu suomalaisen jääkiekon menestymisen edellytykseksi jo vuosikaudet. Hyökkäyspelaaminen on tyypillisesti pallopelien näyttävin elementti, mutta meikäläisessä ajattelumaailmassa perinteisesti lähestulkoon toissijaista. Venäjä ja Kanada edustavat näitä hyökkäysvoimaisia maita - Suomelle hyvä hyökkääminen on seurausta hyvästä puolustamisesta.

Venäjää vastaan Leijonat oli alussa samanlaisessa kiipelissä kuin Kanada-kohtaamisenkin ensiminuuteilla. Kova paine kuitenkin kestettiin, ja pelin edetessä puntit ensin tasoittuivat ja sitten kääntyivät Suomen eduksi. Venäjä ehti rynnäkkönsä aikana tehdä yhden takaiskun, mutta se ei Suomea lamaannuttanut. Leijonat torjui tulisia laukauksia, tappoi rangaistuksia, laittoi olkapään olkapäätä vasten väkivahvojen venäläisten kanssa kamppaillessaan päätössummeriin asti.

Uusien ja vanhojen vahvuuksien yhdistelmä on tuonut Leijonat yhden voiton päähän historiallisesta triplamestaruudesta, eli alle 18- ja alle 20-vuotiaiden sekä miesten maailmanmestaruudesta saman kevään aikana.

Syy on uusi elementti, joka on lisätty perinteisten suomalaisten vahvuuksien päälle. Se on tuttu alle 18-vuotiaiden kisoista, alle 20-vuotiaiden kisoista, jopa SM-liigasta.

On sopivaa, että 3-1-voitossa valokeilaan astui Sebastian Aho, joka ykkössentterinä johdatti Leijonat nuorten maailmanmestariksi kotikisojen kovassa paineessa, ratkaisi Suomen-mestaruuden keväällä 2015 ja kantoi Kärppien kultakypärää tämän vuoden pudotuspeleissä. Patrik Laineesta on jo sanottu kaikki olennainen ja epäolennainen, hän rakensi taidoillaan ja itseluottamuksellaan Suomen 2-1-maalin.

Ennen kisoja kohistiin pitkään siitä, kuuluvatko nämä teinipelaajat miesten maajoukkueeseen miesten MM-kisoissa. Nyt voidaan sanoa, että nuoresta iästään huolimatta he ovat tuoneet muutenkin taitavaan joukkueeseen oman arvokkaan lisänsä pelillisten ansioiden lisäksi. Jotakin immateriaalista, mikä menneisyydessä on jäänyt vajaaksi. Suomi on aina ollut taitava joukkue, nyt jokainen joukkueen jäsen kuitenkin tietää olevansa vastustajaa parempi.

Itseluottamus ei ole mikään maaginen ainesosa, joka jättää kaikki muut pelaamisen osa-alueet taka-alalle. Se tekee kuitenkin ratkaisevan eron huippumaan ja voittavan huippumaan välillä. Parhaiten se näkyi lauantaina Leijonien kantissa kivuta aikaisen takaiskun jälkeen niskan päälle. Sen jälkeen jatkui turnauksesta tuttu teema: tappioasemassa pelaaminen Suomen tiivistä viisikkopuolustusta vastaan on karseaa.

Uusien ja vanhojen vahvuuksien yhdistelmä on tuonut Leijonat yhden voiton päähän historiallisesta triplamestaruudesta, eli alle 18- ja alle 20-vuotiaiden sekä miesten maailmanmestaruudesta saman kevään aikana. Hopea-Suomi on mennyttä, nykyiset Leijonat ovat voittajia.